Συνέντευξη Σοφία Δημοπούλου «Η ζωή απέναντι»

sofia-dimopoulou

Η γνωστή συγγραφέως Σοφία Δημοπούλου παραχώρησε συνέντευξη στο greekaffair.gr και στον Κυριάκο Τσικορδάνο για το 4ο συγγραφικό παιδί της, «Η Ζωή Απέναντι» και δήλωσε ότι «Ζωή δεν είναι αυτό που σχεδιάζουμε, είναι αυτό που μας συμβαίνει.»

Σοφία σε καλωσορίζω στο greekaffair.gr με το τέταρτο συγγραφικό παιδί σου «Η Ζωή Απέναντι». Μίλησε μου λίγο για το νέο σου βιβλίο.

Το νέο αυτό βιβλίο είναι ένα κοινωνικοπολιτικό μυθιστόρημα, με έντονη πλοκή και πολλά συναισθήματα, που διαδραματίζεται στα χρόνια της επταετίας στην Αθήνα κυρίως. Σε κάποια σημεία παίρνει και μια απόχρωση αστυνομικού μυθιστορήματος με ανατροπές και αρκετή δόση μυστηρίου.

h-zoi-apenanti

Πώς συνέλαβες την ιδέα να γράψεις για μια περίοδο της νεώτερης Ελλάδας όπως την επταετία της χούντας; Υπήρξε κάποιο κίνητρο;

Το δικό μου κίνητρο γι’ αυτό το βιβλίο είναι η μνήμη. Δεν με ενδιέφερε να διδάξω κάτι, ήθελα μόνο να πω μια ανθρώπινη ιστορία για εκείνη την εποχή που την έχουμε, αισθάνομαι, λιγάκι παραγκωνίσει, λες και επιθυμούμε διακαώς να την ξεχάσουμε. Με ενδιέφερε λιγάκι να μελετήσω και τις ανθρώπινες συμπεριφορές όταν υπάρχει μια ιδιαίτερη πολιτικοκοινωνική συγκυρία, όπως εκείνη της επτάχρονης δικτατορίας.

Από πού άντλησες έμπνευση για να γράψεις το καινούργιο σου μυθιστόρημα;

Η ιστορία του βιβλίου εμπεριέχει πραγματικά γεγονότα, καθώς και δικές μου αναμνήσεις και βιώματα. Αυτά είναι κυρίως που μου έδωσαν την έμπνευση και την ώθηση να γράψω για τα συναισθήματα των ανθρώπων και για τις πράξεις τους μέσα σε μια δύσκολη εποχή.

Σοφία, υπάρχουν στοιχεία του εαυτού σου και της προσωπικότητας σου σε κάποιο από τα πρόσωπα του νέου μυθιστορήματος;

Η Δάφνη, η μικρή ηρωίδα του βιβλίου, έχει πάνω κάτω τη δική μου ηλικία και τη δική μου ψυχοσύνθεση. Τα γεγονότα που διηγείται, είναι δοσμένα μέσα από τη δική μου ματιά και η φωνή της είναι κατά κάποιο τρόπο η δική μου μέσα στην ιστορία. Μέσα από τη δική της προσωπικότητα αναδύονται οι δικές μου μνήμες και η εμπειρία μου από εκείνη την περίοδο.

Ποιοι είναι οι κεντρικοί  ήρωες στο μυθιστόρημα σου και πως συνδέονται μεταξύ τους;

Ο κεντρικός ήρωας, είναι ο δάσκαλος Ευάγγελος Μητρόπουλος, που έχει ταχθεί στη ζωή που του επιβάλλει το επάγγελμά του, η κοινωνική του θέση και οι επικίνδυνοι καιροί. Στον αντίποδα, οι γυναίκες της ζωής του: Η γυναίκα του η Ανδριάνα, μια συμβιβασμένη νοικοκυρά, η κόρη του η Δάφνη, τολμηρό και ριψοκίνδυνο παιδί, η Μαίρη, λαϊκή αλλά αυτάρκης και γήινη ως το κόκκαλο, η Άννα, αγωνίστρια που παλεύει για το όραμα και τα όνειρά της.  Στον αντίποδα η Ζωή, ζει κλεισμένη στον μικροαστικό της κόσμο, φοβισμένη, συμβιβασμένη με ένα κατεστημένο που το υπηρετεί μέχρι το τέλος. Περισσότερα πράγματα για τις μεταξύ τους σχέσεις σας αφήνω να τα ανακαλύψει μόνος του ο αναγνώστης, γιατί αυτό είναι και μέρος της πλοκής του βιβλίου.

Στο καινούργιο σου μυθιστόρημα με τίτλο «Η Ζωή Απέναντι» από ποια  χρονολογία ξεκινάει η πλοκή και πού διαδραματίζεται;

Η βασική πλοκή ξεκινά από το καλοκαίρι του 1970 και φθάνει ως το καλοκαίρι του 2014, οπότε και δίνονται οι απαντήσεις σε ορισμένα αναπάντητα ως τότε ερωτήματα. Διαδραματίζεται  στην Αθήνα και κυρίως στον Υμηττό, στο Δήμο που κι εγώ έχω ζήσει τα παιδικά μου χρόνια.

dimopoulou

Πόσο καιρό χρειάστηκες  για να συλλέξεις τα στοιχεία και να ολοκληρώσεις το μυθιστόρημα σου;

Χρειάστηκα περίπου δύο χρόνια, από τα οποία οι πρώτοι μήνες ήταν για τη συλλογή και την έρευνα των ιστορικών στοιχείων. Στην πραγματικότητα, όσο προχωρούσα στο γράψιμο, τόσο έμπαινα πιο βαθιά στην Ιστορία κι έπρεπε να διασταυρώσω γεγονότα και πρόσωπα κάθε χρονική στιγμή.

Αναφέρεται σε γεγονότα μυθοπλασίας ή σε αληθινά περιστατικά που έχουν συμβεί κατά καιρούς;

Κάποια γεγονότα και πρόσωπα είναι πραγματικά, κάποια άλλα, τα περισσότερα, είναι επινοημένα και συνδιαλέγονται με τα πραγματικά, ώστε να προκύψει η τελική μυθοπλασία. Ασφαλώς και υπάρχουν και προσωπικά βιώματα, αναμνήσεις και σκέψεις δικές μου από εκείνη την περίοδο.

Τι σημαίνει για σένα ο  Μικρός Ναυτίλος του Ελύτη, που τον συμπεριέλαβες στο ξεκίνημα κάθε κεφαλαίου σου;

Αγαπώ την ποίηση του Ελύτη και ειδικά αυτό το ποίημα, διότι θεωρώ πως κλείνει μέσα του όλη την Ιστορία του τόπου μας και όλη την ενέργεια που αυτός αναδίδει. Κάθε φράση είναι ένα κλειδί που ξεκλειδώνει τα συναισθήματά μου κι ελπίζω και του αναγνώστη και που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν επικεφαλίδα του κάθε κεφαλαίου. Εξάλλου περικλείει και τη δική μου αντίληψη για τη ζωή,  που την οραματίζομαι σαν ένα μεγάλο, βουερό ποτάμι κι εμάς μικρούς ναυτίλους που έχουμε χρέος να κρατάμε γερά το τιμόνι.

Ποια είναι η αγαπημένη σου φράση στο νέο μυθιστόρημα;

Στη σελίδα 211 υπάρχει η φράση: «Πρέπει κανείς να είναι έτοιμος να αναθεωρήσει τα πάντα. Η ζωή δεν αγαπά τους πεισματάρηδες. Αγαπά αυτούς που αφήνονται να την ακολουθήσουν στις αλλαγές της». Αυτή είναι και η δική μου αντίληψη για τη ζωή. Να είμαστε πάντα έτοιμοι να αλλάξουμε τα σχέδιά μας και να προσεγγίσουμε τα όνειρά μας από άλλο δρόμο. Να δεχόμαστε πως όλα γύρω μας εξελίσσονται και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο καινούριο. Ζωή δεν είναι αυτό που σχεδιάζουμε, είναι αυτό που μας συμβαίνει.

Το νέο σου συγγραφικό δημιούργημα «Η Ζωή Απέναντι»  πιστεύεις ότι έχει τα κατάλληλα στοιχεία  για να  γίνει ταινία στην μεγάλη οθόνη, ή να ανέβει ως θεατρικό σε κάποια μεγάλη θεατρική σκηνή;

Νομίζω πως έχει τα στοιχεία για να γίνει ταινία, διότι έχει έντονη δράση και  πλοκή και επιπλέον πολλές εικόνες. Ως θεατρικό έργο επίσης θα μπορούσε να ανέβει, φωτίζοντας κυρίως το λόγο, τους διαλόγους και τα μηνύματα που εμπεριέχει.

Πολλοί  συγγραφείς κατά καιρούς  έχουν αναφέρει σε παρουσιάσεις  τους  ότι όταν ξεκινούν να γράφουν ένα βιβλίο, γνωρίζουν την αρχή και το τέλος, όπως επίσης και τον τίτλο που θα δώσουν. Το ίδιο ισχύει και στην δική σου περίπτωση;

Ξεκινώ ένα βιβλίο όταν έχω ξεκαθαρίσει καλά μέσα μου το λόγο για τον οποίο θέλω να το γράψω τη δεδομένη στιγμή. Αυτό μου κάνει ξεκάθαρη την κεντρική ιδέα του. Έπειτα προσπαθώ να βρω την κατάλληλη αρχή, φωτίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις. Για το τέλος έχω συνήθως μια θολή ιδέα, αφήνω την ίδια την ιστορία και τους ήρωες να με οδηγήσουν εκεί που θέλουν, ώστε να εξυπηρετηθεί απόλυτα ο σκοπός του βιβλίου. Πολλές φορές έχω φανταστεί ένα άλλο τέλος και τελευταία στιγμή το αλλάζω.

Σοφία όσο διάστημα έγραφες το νέο σου μυθιστόρημα σε επηρέασε καθόλου αυτό στην ιδιωτική σου ζωή αλλά και τη δουλειά σου; Σε κούραζε; Σε έβγαζε εκτός προγράμματος;

Οι μέρες και οι ώρες της συγγραφής είναι δύσκολες. Αναγκαστικά γίνομαι λίγο αντικοινωνική, τα πάντα προσαρμόζονται γύρω από τις ώρες της συγγραφής, ακόμα και η ιδιωτική μου ζωή και η δουλειά μου, όσο ασφαλώς μπορώ. Κάνω ελεύθερο επάγγελμα κι έχω μια σχετική ευελιξία στο ωράριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν δοκιμάζονται τα όρια της αντοχής μου. Προσπαθώ να κρατώ ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα και να θέτω προτεραιότητες  για να τα βγάζω πέρα.

Αν σου έλεγα  να μου περιγράψεις την επιχειρηματία – συγγραφέα Σοφία Δημοπούλου με πέντε λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Επίμονη, τελειομανής, αισιόδοξη, ονειροπόλα, εργατική. Και άλλα πολλά, γιατί ποτέ κανείς δεν μπορεί να περιγραφεί με πέντε λέξεις.

Πως είναι η καθημερινότητα μιας συγγραφέως; Ποιες  άλλες δραστηριότητες έχεις;

Όχι πολύ διαφορετική από τη ζωή μιας οποιασδήποτε εργαζόμενης γυναίκας. Εργάζομαι, γράφω, ασχολούμαι με το σπίτι και την ανατροφή των παιδιών μου και χαλαρώνω διαβάζοντας ή μαγειρεύοντας. Στον χρόνο που συνειδητά ξεκλέβω, πηγαίνω κινηματογράφο, χορεύω, επικοινωνώ με τους ανθρώπους που αγαπώ.

Έχεις σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενο σου βιβλίο και ποιο το είδος του περιεχόμενου του;

Έχω ήδη ξεκινήσει ένα ακόμα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Αθήνα στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Πάλι πίσω δηλαδή, σε ένα ταξίδι στο χρόνο, σε μια εποχή με πολλές ομοιότητες με τη σημερινή.

Ποια είναι η γνώμη σου για το greekaffair.gr; Ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ενός ποιοτικού και αξιόπιστου μέσου ενημέρωσης;

Το greekaffair.gr είναι ένα ποιοτικό ηλεκτρονικό περιοδικό που υπηρετεί τον πολιτισμό με συνέπεια και ήθος. Εύχομαι να αγαπηθεί από τον κόσμο και να πάει ψηλά!

Σοφία σε ευχαριστώ πολύ που δέχτηκες για άλλη μια φορά να σε φιλοξενήσουμε στο greekaffair.gr. Οι αναγνώστες μας και εγώ σου ευχόμαστε πάντα συγγραφικές επιτυχίες!!

Εγώ ευχαριστώ από καρδιάς κι εύχομαι στο greekaffair.gr κάθε επιτυχία!!

Σοφία Δημοπούλου

dimopoulou-tsikordanos

 

Συνέντευξη   Κυριάκος Τσικορδάνος

Φωτογραφία Αδαμαντία Λαουμτζή

 

http://bit.ly/2dCXNez

Δείτε επίσης τα εξής: