Με τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία παρουσιάστηκε η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης»

Παρουσιάστηκε η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Σορβόννη), Η διοργάνωση έγινε από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Ήταν η πρώτη φορά που ανέβηκε όπερα στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού το μεγαλύτερο Γαλλόφωνο Πανεπιστήμιο του κόσμου και ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια της ιστορίας. Η μουσική του κ. Καρούσου συγκίνησε και συγκλόνισε το εκλεκτό κοινό που αποθέωσε με το χειροκρότημα του τον συνθέτη και τους καλλιτέχνες.

Προμηθέας

Την παρουσίαση έκανε ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, που αφιέρωσε την παράσταση στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης.
Τον Προμηθέα ερμήνευσε ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος που έχει πια ταυτιστεί με αυτό τον τεράστιο τραγικό ρόλο. Την Ιώ ερμήνευσε η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα με τραγικές φωνητικές διακυμάνσεις. Ο τενόρος Φίλιππος Μοδινός ερμήνευσε τους ρόλους του Ήφαιστου του Ωκεανού και του Ερμή δίνοντας το σωστό ύφος σε διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες με την ωραία μελωδική του φωνή. Η εντυπωσιακή μεσόφωνος Κασσάνδρα Δημοπούλου ερμήνευσε με πυγμή τον ρόλο της σκληρής Βίας, με τραγικότητα την Αμφιτρίτη και ένταση την πολεμική Θέα Αθηνά. Η σοπράνο κολορατούρα Βανέσσα Καλκάνη ερμήνευσε την Ωκεανίδας με βελούδινη φωνή και την πανδύσκολη άρια της Θεάς Ήρας εκπληκτικά. Τους άξιους καλλιτέχνες συνόδεψε άρτια στο πιάνο η γλυκύτατη Victoria Kiazimi.
Η εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Βασίλη Ασημακόπουλου έφερε το έργο κοντά στην αρχαία τραγωδία καθηλώνοντας το κοινό. Ο ενθουσιασμός του Παριζιάνικου κοινού ήταν τόσο μεγάλος που έγιναν πάνω από δέκα αυλαίες στο τέλος την όπερας.

Προμηθέας

Ο Yann Migoubert, διευθυντής της Πολιτιστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης υποδέχτηκε τους καλλιτέχνες και τον συνθέτη και προλόγισε την παράσταση: «Είναι μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης να παρουσιάσει το σπουδαίο έργο του κ. Παναγιώτη Καρούσου στο Παρίσι με ένα επιτελείο θαυμάσιων ερμηνευτών με εξαιρετικό ταλέντο». Ο Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Σορβόννη που είχε και τον συντονισμό της παράστασης είπε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελληνική όπερα, ο «Προμηθέας Δεσμώτης» καθιερώνεται ως ένα αριστούργημα της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας, ο ιδιοφυής συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος έχει δημιουργήσει ένα θείο έργον. Οι ερμηνευτές αντάξιοι της εμπιστοσύνης του συνθέτη ήταν πέρα από κάθε προηγούμενο εξαιρετικοί, μπράβο σε όλους για την καταπληκτική εργασία τους».
Ο Philippe Brunet, καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας Δημόδοκος, της Sorbonne είπε: «Περάσαμε υπέροχα, οι φανταστικοί καλλιτέχνες της όπερας που ήρθαν από την Ελλάδα μας χάρισαν την ψύχη της φημισμένης χώρας τους του πολιτισμού και του φωτός, αυτή η παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» του μεγαλοφυούς συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου θα μας μείνει αξέχαστη». Ο Γιώργος Δήμου, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας είπε: «ο Παναγιώτης Καρούσος είναι ένας νέος μεγαλοφυής συνθέτης που ανεβάζει την Ελλάδα στο πιο ψηλό βάθρο της τέχνης. Οι ερμηνευτές μας συγκίνησαν με το ταλέντο τους». Ο καθηγητής Αθανάσιος Ευαγγέλου ενθουσιασμένος με το έργο αναφερόμενος στην παράσταση είπε: «Είναι μεγάλη χαρά για μας στο Παρίσι που παρουσιάστηκε η ανεπανάληπτη όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου. Ένα έργο μοναδικό με παθιασμένη μουσική γραφή, ερμηνευμένο από τόσο αξιόλογους καλλιτέχνες που κυριολεκτικά μας συγκίνησαν όλους».

 Προμηθέας

Η Ταξίαρχος εν αποστρατεία Σοφία Παπαδάτου είπε: «Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου πρέπει να παρουσιαστεί παντού να την μάθει όλος ο κόσμος, είναι ένα έργο που αντιπροσωπεύει και τον αρχαίο αλλά παράλληλα και τον σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό. Η ομάδα καλλιτεχνών που ήρθε από την Ελλάδα είναι τόσο δεμένη μεταξύ της και τόσο άρτια φωνητικά και σκηνικά που το έργο στέκεται αντάξια σε παραγωγές μεγάλων θεάτρων όπερας ανά τον κόσμο. Μπράβο σε όλους». Η Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου είπε: «Είναι τόσο μεγάλο το ταλέντο του Παναγιώτη Καρούσου που ανανέωσε την Ελληνική όπερα και της έδωσε την αρχαία πνοή των προγόνων μας. Η ομάδα του που έχει παρουσιάσει επανειλημμένως το έργο στην Κεφαλονια την Ιθάκη και την Ζάκυνθο είναι εκπληκτική». Ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) βράβευσε με το μετάλλιο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων το δημιουργό και τους ερμηνευτές. Αναφερόμενος στην παράσταση είπε: «Φέραμε το έργο στην Σορβόννη βλέποντας την μεγάλη του άξια. Στηρίζουμε ακράδαντα τον πολιτισμό σε όλες του τις μορφές πόσο μάλλον ένα τόσο σημαντικό για την Ελλάδα και όλον τον κόσμο δημιούργημα που πιστεύουμε θα μείνει στην ιστορία. Ο Παναγιώτης Καρούσος είναι ένας φωτισμένος άνθρωπος με όραμα, ένας πρωτοπόρος που καταπιάνεται με της μεγάλες αξίες και ιδέες του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και τις φέρνει ανανεωμένες στις μέρες μας τόσο απλοϊκά που είναι αδύνατο να μην συγκινήσει και τον πιο απλοϊκό θεατή συγκλονίζοντας και τον πιο απαιτητικό. Οι άξια ομάδα των ερμηνευτών ακολουθεί με πάθος και θαυμασμό τον σπουδαίο συνθέτη στο διεθνές στερέωμα της όπερας και θριαμβεύει μαζί του όπου κι αν βρεθεί. Η Σορβόννη είναι η απαρχή για ένα ταξίδι δόξας για όλους μας». Το έργο παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης με πρωτοβουλία του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων και με την υποστήριξη του Ομίλου UNESCO Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου.

Προμηθέας