Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, η συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης με αφορμή 15ο East Med Yacht Show που θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στον Πειραιά, και πιο συγκεκριμένα στην Μαρίνα Ζέας.

Ο στόχος είναι η ανάδειξη του θαλάσσιου τουρισμού της Ελλάδας σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς, μέσω της δικτύωσης και της διερεύνησης συνεργασιών, με τους επαγγελματίες του κλάδου. Για τον λόγο αυτό έχουν προσκληθεί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί yacht brokers, καθώς και τουριστικοί πράκτορες των αγορών της Ρωσίας, των πρώην ανατολικών χωρών, της Κίνας αλλά και του αραβικού κόσμου, προσδοκώντας στη συμμετοχή περίπου 300 ξένων τουριστικών γραφείων.

Στον-Πειραιά-15ο-East-Med-Yacht-Show

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού κ. Αντώνης Στελλιάτος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων θαλαμηγών κ. Γιώργος Κολλίντζας, ο Πρόεδρος Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων κ. Λύσανδρος Τσιλίδης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Μαρίνα Ζέας» Α.Ε. κ.Σταύρος Κυριακούλης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γ. Γραμματέας ΣΕΤΕ, Πρόεδρος της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος κ. Γιώργος Βερνίκος  και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος κ.  Αλέξανδρος Μαζαράκης.

Στον-Πειραιά-15ο-East-Med-Yacht-Show

Ο Δήμος Πειραιά ανταποκρίθηκε άμεσα και με ενθουσιασμό στο εγχείρημα αυτό όχι μόνο θέτοντας την έκθεση υπό την αιγίδα του, αλλά και παρέχοντας την υποστήριξη του σε πολλαπλά επίπεδα. Αντίστοιχα θετική και η διοίκηση της Μαρίνας Ζέας ΑΕ, που με ταχύτατες διαδικασίες εξασφάλισε τους απαιτούμενους χώρους για τον ελλιμενισμό των σκαφών και την τοποθέτηση των περιπτέρων, και πλέον αποτελεί τον βασικό χορηγό της έκθεσης. Σημειώνεται ακόμη ότι από την πλευρά του ο Δήμος Πειραιά ενισχύει τη διοργάνωση με την τουριστική καμπάνια «Destination Piraeus» και οι συμμετέχοντες αλλά και οι επισκέπτες του σαλονιού σκαφών θα έχουν τη δυνατότητα και μέσα από τις εφαρμογές για smartphone και tablets σε διάφορες γλώσσες να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μοράλης δήλωσε μεταξύ άλλων :

“Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά γιατί για πρώτη φορά το Μάιο του 2016 ο Πειραιάς θα φιλοξενήσει έναν από τους πιο πετυχημένους θεσμούς του θαλάσσιου τουρισμού και ιδιαίτερα στον τομέα του yachting. Πιστεύω ότι όσοι  επισκεφτούν εκείνες της ημέρες το  σαλόνι των σκαφών και την έκθεση, πρέπει να αξιοποιήσουν και τα αξιοθέατα του Πειραιά  αλλά και τους χώρους τέχνης του Πειραιά. Η Μαρίνα Ζέας άλλωστε, όπου θα πραγματοποιηθεί το σαλόνι σκαφών, είναι το κόσμημα του Πειραιά.” Ακόμα τόνισε ότι σ’ ένα ακόμη κομμάτι που πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα είναι το κομμάτι του τουρισμού,  έτσι ώστε ο τουρίστας που έρχεται από το κρουαζιερόπλοιο να μην κατεβαίνει και μπαίνει κατευθείαν στο λεωφορείο για να πάει στο Μοναστηράκι, στην Ακρόπολη και σε άλλα μέρη. Ο Δήμος Πειραιάς, έχει ξεκινήσει της προσπάθειες και βάζει της Βάσεις έτσι ώστε ο κάθε ξένος επισκέπτης να μένει στον Πειραιά και να αξιοποιεί την επίσκεψη του παρακολουθώντας τα διάφορα αξιοθέατα που έχει η Πόλη του Πειραιά.

Στον-Πειραιά-15ο-East-Med-Yacht-Show

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής Αντώνης Στελιάτος, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο του Πειραιά, κ. Γιάννη Μοράλη και τον κ. Σταύρο Κυριακούλη για την χορηγία της Μαρίνας Ζέας, τόνισε…” Ότι μετά από 15 χρόνια στο χώρο σκεφτήκαμε ότι είναι σωστό να πράξουμε για τον Πειραιά, μιας και είναι το μεγαλύτερο Λιμάνι της Ευρώπης, μια μεγαλύτερη προβολή και τις 4-5 μέρες εκείνες να γίνει  το επίκεντρο της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου με αφορμή το 15ο East Med Yacht Show. Και με την βοήθεια και την συμμετοχή όλων σας πιστεύω ότι θα καθιερωθεί και θα γίνει θεσμός για τον Πειραιά.”

Αμέσως μετά ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών, κ. Γιώργος Κολλίντζας, που δήλωσε ότι η ΕΠΕΣΤ μαζί με την ΗΥΒΑ Hellenic Yacht Brokers Association (που είναι 53 χρόνια στο χώρο και μια από τις παλιότερες ενώσεις στο χώρο αλλά και πανευρωπαϊκά) έχουν κάνει πολύ δουλειά και πολύ μεγάλη προσπάθεια για να φέρουν ανθρώπους του τουρισμού στην Ελλάδα και επίσης αναφέρθηκε στις σημαντικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα στον Πειραιά αλλά και στο τουριστικό σαλόνι σκαφών.

Τόνισε ότι θα πρέπει να πάρει και την ανάλογη μεγάλη προβολή με στόχο την ενημέρωση και την προσέλευση του κόσμου στο σαλόνι σκαφών αλλά και του τουρισμού στον Πειραιά.

Στον-Πειραιά-15ο-East-Med-Yacht-Show

Στις ερωτήσεις που έκανε το greekaffair.gr στο γιατί επιλέχτηκε να γίνει την συγκεκριμένη στιγμή στο Πειραιά και εφόσον το λιμάνι του Πειραιά είναι ένας κόμβος, όχι μόνο για τα Βαλκάνια αλλά και για όλη την Ευρώπη, δεν ξεκίνησε να γίνεται από το 2004, που πραγματοποιήθηκαν τα μεγάλα Ολυμπιακά έργα στον ΠΕΙΡΑΙΑ, την απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών.

“Συνήθως μέχρι σήμερα όλες η παγκόσμιες εκθέσεις γινόντουσαν σε μικρά μέρη στα οποία οι άνθρωποι που έρχονταν σε αυτά τα show, ήταν καθαρά επαγγελματίες και απευθυνόταν πάντα σε μια μικρή ομάδα. Συνήθως αυτές η ομάδες διάλεγαν ένα μικρό λιμάνι για να γίνει αυτή η έκθεση. Η ανάγκες πια μεγάλωσαν, ο κόσμος που έρχεται είναι πολύ περισσότερος,  τα σκάφη είναι πολύ περισσότερα, οπότε δεν χρειαζόμαστε μικρούς χώρους πια …”

Η έκθεση θα αποτελείται από τρία σκέλη που θα είναι:

– H έκθεση πάνω από 60 σκαφών τα οποία θα είναι επισκέψιμα από τους επαγγελματίες του κλάδου,

– Περίπου 30 περίπτερα ελληνικών εταιρειών ναύλωσης σκαφών που θα είναι επισκέψιμα από το κοινό

–  Παράλληλες εκδηλώσεις που θα γίνουν και στο Ναυτικό Μουσείο που βρίσκεται στην περιοχή με στόχο την περαιτέρω ανάδειξή του.

Συνολικά την έκθεση αναμένεται να επισκεφτούν τουλάχιστον 2.500 άτομα.

Γενικές πληροφορίες για το 15ο East Med Yacht Show

Η Έκθεση, θεσμός, για το Επαγγελματικό Yachting στην Ελλάδα, για 15η συνεχή χρονιά διοργανώνεται από την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) και τον  Ελληνικό Σύνδεσμο Μεσιτών & Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών (ΕΣΜΕΘ) με τη συνεργασία του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) και τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ). Μέχρι στιγμής  το σαλόνι έχουν θέσει  υπό την Αιγίδα τους το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (EOT), ο Δήμος Πειραιά, και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Χορηγός του 15ουEast Med Yacht Show είναι η «Μαρίνα Ζέας» Α.Ε.

Ρεπορτάζ  Κυριάκος Τσικορδάνος