Voyage en Grèce par temps de crise – Ταξίδι στην Ελλάδα σε καιρούς κρίσης.

Κινηματογράφος Τριανόν Τετάρτη 4 Μαΐου, Ώρα 21:00 , Είσιτήριο 5€

Δημοσιογράφοι και ντοκυμενταρίστες έδωσαν τη δική τους οπτική γωνία πάνω στην κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οι επτά αυτές ταινίες μικρού μήκους είναι μια δήλωση αγάπης – υποστήριξης στους Έλληνες δημιουργούς οι οποίοι, μέσα από τη μυθοπλασία, μιλούν για τις συνέπειες της κρίσης, με την ελευθερία του λόγου και της σκηνοθετικής έκφρασης, και διαμορφώνουν ένα κινηματογραφικό πρόγραμμα ουσιαστικό και πλήρες. Κάθε μία. από αυτές τις ταινίες μικρού μήκους λειτουργεί αυτόνομα ως κινηματογραφικό έργο ποιότητας και επιπλέον η σύνθεσή τους σχηματίζει μια ενιαία και ολοκληρωμένη Οι ταινίες έχουν προβληθεί και διακριθεί σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή φεστιβάλ . Το σύνολο του προγράμματος των επτά ταινιών διανέμεται στις γαλλικές αίθουσες από τη γαλλική εταιρεία διανομής Films des deux rives και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Λεωνίδα Παπαγεωργίου.

Αγώνας Δρόμου, 10’ (Δήμητρα Νικολοπούλου) Στο σπίτι της Αθηνάς, άνεργης εδώ και καιρό, κόβεται το ρεύμα. Mε τα τελευταία 64 ευρώ της, πηγαίνει προς τη ΔΕΗ, ελπίζοντας σε κάποιο διακανονισμό. Στο δρόμο συναντά έναν άνεργο πατέρα που το παιδί του πεινάει, μια γυναίκα που ψάχνει τρόφιμα στα σκουπίδια, έναν ηλικιωμένο που αδυνατεί να αγοράσει τα φάρμακά του… Μια κωμικοτραγική ματιά στη σύγχρονη, στενάχωρη πολλές φορές Αθήνα, της οικονομικής κρίσης.

Γεννήτρια, 19’ (Νικολέττα Λεούση)

Ο 55χρονος Σάββας προσπαθεί εν μέσω κρίσης να σταθεί όρθιος οικονομικά, αλλά δεν βγαίνει. Οι δουλειές πάνε κατά διαόλου, η κόρη του σπουδάζει στην Αγγλία, η γυναίκα του τον υπομένει και τον φροντίζει. Στο μαγαζί που με νύχια και με δόντια κρατά υπάρχει ησυχία. Στους δρόμους γίνεται χαμός. Πορείες και αστυνομικοί με γκλομπ και ασπίδες. Ο Σάββας δεν αντέχει άλλο. Ρίχνει παντού βενζίνη και οι φωτιές καταπίνουν το μαγαζί του.

Κάτι θα γίνει, 13’ (Θάνος Ψυχογιός)

Βασισμένο στο βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2011 βιβλίο του Χρήστου Οικονόμου, το «Κάτι θα γίνει» είναι η ιστορία της Νίκης, μίας σύγχρονης γυναίκας, που παρότι βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, αγωνίζεται για να διατηρήσει την ελπίδα και την αξιοπρέπειά της.

Ο Χριστός Σταμάτησε στου Γκύζη, 11’ (Αμέρισσα Μπάστα)

είναι μια ταινία μικρού μήκους που επιχειρεί να σκιαγραφήσει κάποιες όψεις της κρίσης που βιώνουμε σήμερα. Μια οικογένεια χάνει την περιουσία της λόγω οικονομικών χρεών. Η πρώτη αυτή απώλεια μοιραία οδηγεί και σε άλλες απώλειες, όπως αυτές της αξιοπρέπειας, του σεβασμού, της αγάπης, της ελπίδας. Η δεδομένη μέχρι πρότινος ασφάλεια και η οικογενειακή ενότητα κλονίζεται και το κάθε μέλος της οικογένειας παλεύει να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα. Μέσα από τα μάτια της μικρής κόρης μιας οικογένειας στην Αθήνα της κρίσης, παρακολουθούμε την πτώση τους αλλά και την προσπάθειά τους να συνεχίσουν να ζουν και να ελπίζουν.

Greek Crisis Explained, 3’ (Nomint)

Το έργο «The Greek Crisis Explained» είναι η οπτική γωνία της ΝΟΜΙΝΤ σχετικά με την ελληνική οικονομική κρίση. Η Ελλάδα, ένα νεαρό κακομαθημένο κοριτσάκι καταβροχθίζεται από το Χρέος της, ένα τεράστιο τέρας. Η ΕΕ δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα μόνη της. Και όταν δεν υπάρχει ελπίδα, έρχεται το ΔΝΤ στο παιχνίδι…

45 Βαθμοί, 15’ (Τζώρτζης Γρηγοράκης)

Μια μητρόπολη έτοιμη να εκραγεί. Ένας άνδρας μεταλλάσσεται υπό το οικονομικό βάρος. Η κατάσταση είναι οριακή. Τα όρια πολύ λεπτά.

Casus Belli, 11’ (Γιώργος Ζώης)

Άνθρωποι διαφορετικών φύλων, ηλικιών, τάξεων και εθνικοτήτων περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη σειρά. Όμως στο τέλος της ανθρώπινης αλυσίδας, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά.

Κινηματογράφος Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια), Τηλ.: 210 8215469

www.trianon.gr | leo@trianon.gr | Facebook: Τριανον