Στις 23 ως τις 26 Ιουνίου το ΚΠΙΣΝ παρουσίασε για πρώτη φορά ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο όπου περισσότεροι από 400 ‘Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες συνδέθηκαν και παρουσίασαν ένα πρωτοποριακό τετραήμερο δημιουργίας και συμμετοχικότητας.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απέκτησε ζωή για 4 ήμερες και νύχτες μέσα από το πρόγραμμα  Metamorphosis και το ΚΠΙΣΝ μετατράπηκε για τον κόσμο σε ένα κοινό τόπο συνάντησης εξερεύνησης και πολιτισμού.

Ο συμβολικός τίτλος “Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο” δείχνει ότι γίνεται πραγματικότητα το όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχου και του αρχιτέκτονα Renzo Piano, ο οποίος οραματίστηκε και σχεδίασε αυτό το εκπληκτικό έργο, αλλά δείχνει και την μετάβαση του ΚΠΙΣΝ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό δημόσιο, κάτι που προβλέπεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το έργο, ως φυσικό αντικείμενο, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένουν οι τελικές δοκιμές, κυρίως δοκιμές λειτουργίας και συστημάτων. Επίσης, συνεχίζονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που, πλέον, γίνονται σε περιορισμένη έκταση ενάμισι στρέμματος, και τις έχει αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού.

Σημαντικό είναι ότι σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος ήταν ελεύθερη ενώ είχαν την τύχη να το επισκεφθούν συνολικά πάνω από 70.000 άτομα.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (9)

Το κοινό που επισκέφθηκε για πρώτη φορά το ΚΠΙΣΝ είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της βιβλιοθήκης της Ελλάδος, όπου θα μπορεί να φιλοξενήσει στο μέλλον 1.000.000 εκατομμύριο βιβλία με προοπτική να φτάσει στα 2.000.000 εκατομμύρια βιβλία, επίσης να αναφέρουμε ότι η συνολική έκταση του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος είναι 210.000 τ.μ.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (8)

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (7)

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (6)

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (4)

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (1)

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (2)

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (3)

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ρεπορτάζ – Τσικορδάνος Κυριάκος 

Φώτο – Αδαμαντία Λαουμτζή