Συνέντευξη με την συγγραφέα Αλεξάνδρα Συμεωνίδου Al Madil στον Κυριάκο Τσικορδάνο και στο greekaffair.gr μίλησε για τη ζωή της που την έγραψε σε βιβλίο και έγινε τρεις φορές best seller.

Κ. Συμεωνίδου Αλ Μαντίλ πως μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας και τι ήταν αυτό που σας έκανε να αποτυπώσετε τα εσώψυχα σάς σε ένα βιβλίο;

Η συγγραφή μπήκε πραγματικά στη ζωή μου από ένα γεγονός το οποίον μου συνέβη και για να γίνω πιο σαφής εξ αιτίας του γάμου μου μ’ένα Σαουδάραβα μουσουλμάνο… αυτό και μόνο εννοεί πολλά. Η τρομακτική αυτή περιπέτεια την οποία έζησα με βασανιστικό χαρακτήρα που άγγιζε τα όρια της τρέλας ήταν η αφορμή και η ανάγκη να καταθέσω την ψυχή μου για να νιώσω επί τέλους λυτρωμένοι.

Στα βιβλία σας αναφέρονται αληθινά ή μυθοπλαστικά στοιχεία;

Στα δυο πρώτα μου βιβλία όλα είναι άκρως αληθινά υπάρχουν ακόμη τρία που έπονται σε μυθιστορηματική μορφή βασισμένα όμως σε πραγματικά στοιχεία αξεπέραστες εμπειρίες βαθιά χαραγμένες μέσα μου. Τα υπόλοιπα βιβλία μου είναι  μυθιστορήματα.

Αν κάποιος διαβάσει τα βιβλία σας θα δει ότι κάνουν αναφορά, γενικά στον κόσμο της Ανατολής. Αφορμή είναι η εμπειρία που έχετε βιώσει προσωπικά; Πως σχολιάζετε την σημερινή θέση της γυναίκας στον κόσμο του Ισλάμ;

Ναι είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα από αυτά αναφέρονται στον κόσμο της Ανατολής λόγω της εμπειρίας μου και της αφορμής να ζήσω εκεί για κάποιο διάστημα. Κατ’ εμέ η θέση της γυναίκας στο Ισλάμ παραμένει και θα παραμείνει η ίδια από τη στιγμή που η γυναίκα ενέχει θέση αντικειμένου. Είναι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς τέτοιες αναχρονιστικές κοινωνίες με τη γυναίκα τόσο υποβαθμισμένη όταν αλλού η γυναίκα γίνεται αστροναύτης ξεφεύγοντας από τα σύνορα του πλανήτη γη.

Στο δεύτερο βιβλίο “Αγώνας χωρίς έλεος” αναφέρεστε στον αγώνα που κάνατε για να πάρετε το διαζύγιο σας. Διηγηθείτε μας πόσο εύκολο είναι να χωρίσει από τον ισλαμικό κόσμο και ποιο είναι το τίμημα;

Ω! Στο δεύτερο βιβλίο μου αναφέρεται όντως σ΄ ένα μακροχρόνιο, σκληρό, αμείλικτο, φθοροποιό αγώνα χωρίς έλεος και τέλος. Δεν υπάρχει περίπτωση να διεκδικήσει μια γυναίκα το διαζύγιο της είναι έρμαιο του συζύγου, αφέντη, δυνάστη ο οποίος αποφασίζει και μόνο πώς θα πορευθεί. Στη δική μου περίπτωση, είχα το θάρρος και το κουράγιο όχι μόνο να αντισταθώ αλλά να διεκδικήσω σθεναρά το δικαίωμα μου να φύγω από αυτό τον εφιαλτικό γάμο. Περιττό να σας πω ότι αφιέρωσα σχεδόν δυο δεκαετίες χωρίς να υποκύψω ούτε μια στιγμή, κηρύσσοντας τον αγώνα μου από τν Ελλάδα προσβάλλοντας όλα τα μέσα του τόπου , Μουφτείες πρίγκιπες, υπουργεία και όλες τις δυνάμεις εξουσίας. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε πόσο ‘’εύκολο’’ είναι για μια γυναίκα να χωρίσει . Χρειάζεσαι να επιστρατεύσεις τις αντοχές σου και όλες σου τις δυνάμεις για ένα άνισο αγώνα. Που ακόμη δεν έχει τελειώσει.. προσδοκώ το τέλος του με τη βοήθεια της ελληνικής πολιτείας.

Για να γίνουν τα βιβλία κάποιου συγγραφέα best seller πρέπει να έχει ταλέντο; Να έχει καλή πένα; Από τι εξαρτάται κατά την κρίση σας;

Θεωρώ ότι όλα αυτά που είπατε συντελούν ώστε ένα βιβλίο να γίνει best seller αλλά πάνω απ’όλα, κατά τη δική μου κρίση, εξαρτάται ασφαλώς από την καλή πένα, από ένα διαφορετικό ηχηρό θέμα αλλά προπάντων η ικανότητα του συγγραφέα να κάνει τον αναγνώστη να ζει ψυχή τε και σώματι την αφήγηση και να γίνεται μέρος αυτής.

Πόσο διάστημα χρειαστήκατε για να συγγράφεται τα κείμενα κάποιου έργου σας και συνήθως ποια είναι η θεματολογία σας;

Μου αρέσουν πολύ τα πρωτότυπα και ιδιότυπα θέματα, να έχουν κάτι το διαφορετικό όπως ο κόσμος της Ανατολής ο οποίος ακόμη και τώρα είναι ερμητικά κλειστός για τους υπόλοιπους, τα υπερβατικά , όταν η ψυχή ζητά την εξιλέωση της μέσα από από τον συμπαντικό διάκοσμο, γενικά αυτά που υπερβαίνουν την καθημερινότητα και προσφέρουν μηνύματα. Για κάθε έργο μου χρειάζομαι τουλάχιστον ένα χρόνο.

Κ. Συμεωνίδου είστε μια συγγραφέας των best sellers. Ποία είναι η σχέση που έχετε με το κοινό σας; Πιστεύεται πως εγκλωβίζεστε με περισσότερες ευθύνες απέναντι τους;

Αντιμετωπίζω το κοινό μου με σεβασμό, σοβαρότητα και ήθος και ως εκ τούτου αισθάνομαι υποχρεωμένη στην πνευματική τροφή την οποία πρέπει να δίνω, αφυπνίζοντας συνειδήσεις και αφήνοντας την αίσθηση ότι όταν ο αναγνώστης κλείσει το βιβλίο πάντα θα μένει κάτι που θα το θυμάται και θα προβληματίζεται.

Ποιο βιβλίο για εσάς έχει ξεχωρίσει και έχει μοναδική αξία;

Λίγο δύσκολο να μιλάω για τα πνευματικά μου παιδιά , τα αγαπώ όλα τα ίδιο και δεν τα ξεχωρίζω, κάθε βιβλίο είναι διαφορετικό, εξ άλλου όταν γράφεις , γράφεις γιατί το νιώθεις και τα θέματα που επιλέγεις πάντα σε συγκινούν.

K. Συμεωνίδου, πιστεύετε ότι σωστά πράττει η σημερινή κυβέρνηση με τα μέτρα που λαμβάνει μέχρι σήμερα; Πως απαντάτε απέναντι στην τρόικα σαν συγγραφέας αλλά και σαν Έλλην πολίτης;

Τα μέτρα θεωρούνται από τον ελληνικό λαό δυσβάστακτα είναι γεγονός, αλλά θεωρήστε ότι όλα συσσωρεύτηκαν μετά από σωρεία μακροχρόνιων λαθών που έφεραν την Ελλάδα και τους Έλληνες στη σημερινή κατάσταση. Η πορεία της κυβέρνησης είναι μονόδρομος δεν έχει πολλές επιλογές.

Θα σας ενδιέφερε ποτέ ο κόσμος τις πολιτικής και των media;

Ναι και βέβαια προσφέροντας υγιείς υπηρεσίες.

Μετά από όλες αυτές της περιπέτειες που ζήσατε στον ισλαμικό κόσμο ποια είναι τα όνειρα που κάνει η συγγραφέα τον Βest sellers Αλεξάνδρα Συμεωνίδου Αλ Μαντιλ;

Προσπαθώ πολύ να προσφέρω μέσω των μοναδικών μου εμπειριών στο κοινωνικό σύνολο, να γίνω ένας πομπός πληροφόρησης, διαφορετικότητας και ενημέρωσης και ειδικά στις γυναίκες.

Κλείνοντας αυτή την συνέντευξη μαζί σας θα ήθελα να μου πείτε ποια τα επόμενα συγγραφικά σχέδια σας και αν θα κάνετε κάποια παρουσίαση σε κάποια επαρχιακή πόλη της Ελλάδος;

Τα επόμενα συγγραφικά μου σχέδια είναι τα μικρά μυστικά μου, τα αποκαλύπτω παρουσιάζοντας τα στο κοινό. Και φυσικά θα έκανα παρουσίαση σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως εξ άλλου έχω κάνει και όχι μόνο, στόχος μου είναι να διευρύνω τα πνευματικά μου σύνορα εκτός Ελλάδος.

Σας ευχαριστώ πολύ που με δεχτήκατε στο προσωπικό σας χώρο για να κάνουμε αυτήν την όμορφη κουβέντα, σας εύχομαι πάντα συγγραφικές επιτυχίες.

Εγώ σας ευχάριστό για την φιλοξενία σας στο greekaffair.gr

Συνέντευξη Κυριάκος Κ. Τσικορδάνος