Ανοιχτή η νομική διεκδίκηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

To πολυσέλιδο πόρισμα που συνέταξαν τρεις κορυφαίοι νομικοί αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να διεκδικήσει νομικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ανάμεσα στους νομικούς είναι και η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ.

Οι τρεις δικηγόροι (Τζέφρι Ρόμπερτσον, Νόρμαν Πάλμερ και Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνι) υποστηρίζουν ότι η διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών δεν είναι ένας χαμένος αγώνας. Αντιθέτως, θεωρούν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει μια ισχυρή υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν ότι η Ελλάδα «θα μπορούσε να φέρει τη Βρετανία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ή μέσω της UNESCO θα μπορούσε να ζητηθεί μία «συμβουλευτική απόφαση» από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το κείμενο στα Αγγλικά

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε συμμαχίες, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να οδηγήσουν έναν διεθνή οργανισμό, όπως ο ΟΗΕ, να σταθεί στο πλευρό μας κατά του Βρετανικού Μουσείου», αναφέρει στην εφημερίδα Guardian o Αριστείδης Μπαλτάς.

«Εάν ο ΟΗΕ, που αντιπροσωπεύει όλα τα έθνη του κόσμου, πει ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν’, τότε θα πάμε στο δικαστήριο, γιατί το Βρετανικό Μουσείο θα ενεργεί εις βάρος της ανθρωπότητας. Δεν θεωρούμε τον Παρθενώνα αποκλειστικά ελληνικό, αλλά ως κληρονομιά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

«Τα δικαστήρια δεν αντιμετωπίζουν εξ ορισμού τα θέματα από τη σκοπιά της ιστορίας ή της ηθικής. Εξετάζουν τους νόμους και αφού δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για το θέμα της επιστροφής θησαυρών που απομακρύνθηκαν από διάφορες χώρες, τότε δεν υπάρχει αδιαμφισβήτητη νομική βάση», καταλήγει