To greekaffair.gr και ο Κυριάκος Τσικορδάνος συνομιλεί με τον 36χρονο ‘Ελληνα Γιάννη Δημητριάδη, εμπνευστή της εφαρμογής PL8 («πλέιτ»), μιας ελληνικής υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους οδηγούς να επικοινωνούν μεταξύ τους, με ταυτότητα τον αριθμό κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους.

Γιάννη σε καλωσορίζω στο greekaffair.gr

Γιάννη ανήκεις στην γενιά της λεγόμενης ψηφιακής επανάστασης. Πόσο τυχερός πιστεύεις ότι είσαι που μεγάλωσες στην εποχή αυτή σε σχέση με τα παιδιά της αλάνας και του κρυφτού;

 • Η αλήθεια είναι, πως ανήκω σε μία γενιά που είχε την «ευθύνη» της μετάβασης. Συνδυάζαμε τόσο την αλάνα, όσο και την ψηφιοποίηση του κόσμου μας! Αισθάνομαι τυχερός, που έπαιξα και στην αλάνα και στις πρώτες πράσινες οθόνες των υπολογιστών.

Ποιο ήταν το επάγγελμα που συνήθως έλεγες στους γονείς σου, στους φίλους σου, ότι θα ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

 • Μεγαλώνοντας με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή κι εξερευνώντας τον πρωτοφανή εκείνο κόσμο, η απόφαση είχε έρθει, σχεδόν, φυσικά. Από πολή μικρή ηλικία ήθελα να ασχοληθώ με το χώρο της πληροφορικής. Δεν ήξερα το ακριβές αντικείμενο, αλλά είχα αποφασίσει τον τομέα.

Με την ηλεκτρονική τεχνολογία πότε έρχεσαι σε επαφή για πρώτη φορά;

 • Ήμουν μόλις 5 ή 6 όταν οι γονείς μας έκαναν «δώρο» τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή. Πολύ σπάνιο για την εποχή εκείνη. Με τη βοήθεια και του μεγαλύτερου αδερφού μου, ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τη νέα τεχνολογία.

Τι ήταν αυτό που σε μάγεψε στο κόσμο της ηλεκτρονικής τεχνολογίας;

 • Δε μπορώ να το χαρακτηρίσω ακριβώς «μαγεία». Με συγκλόνιζε η ιδέα, πως μία συσκευή μπορεί να δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα τόσο άμεσα! Το πώς ένα «κουτό» μηχάνημα με το σωστό προγραμματισμό και το σωστό χειρισμό, έκανε ό,τι ζητούσες.

Στα 36 χρόνια γίνεσαι εμπνευστής ενός μεγάλου project. Ανακαλύπτεις το application PL8. Τι είναι;

 • Κάτι μοναδικό, που όλοι μας κάποια στιγμή χρειαστήκαμε ή θα χρειαστούμε. Είναι ένας τρόπος να επικοινωνούν όλοι οι οδηγοί μεταξύ τους. Άμεσα, απλά, ανώνυμα, δωρεάν και με ασφάλεια.

Πως προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας της PL8;

 • Η αλήθεια είναι, πως δεν προέκυψε μετά από κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. Μάλλον με οδήγησαν σε αυτή συσσωρευμένες προσωπικές εμπειρίες ή ακούσματα. Δύσκολες ή αστείες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στους δρόμους.

Το όνομα PL8 σημαίνει ή συμβολίζει κάτι;

 • PL8 (πλέητ, δηλαδή) είναι μία εύκολη μεταφορά του αγγλικού όρου για την πινακίδα κυκλοφορίας (licence plate). Αποδίδει απόλυτα τον τρόπο επικοινωνίας, που χρησιμοποιούμε. Δεδομένου ότι η εφαρμογή είναι παγκοσμίως μοναδική, ψάξαμε μία εύκολη διεθνή ονομασία.

Σε ποιον απευθύνεται η PL8; Ποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει;

Η PL8 μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε οδηγό οχήματος, που κατέχει «έξυπνη συσκευή». Είναι απλή στη χρήση και δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εξοικείωση με τη τεχνολογία ή τα υπάρχοντα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ουσιαστικά απευθύνεται σε όλους μας!

Τι χρειάζεται κάποιος να κάνει για να αποκτήσει το application PL8;

 • Απαιτείται μόνο ένα όχημα, μία έξυπνη συσκευή και σύνδεση στο Internet! Μετά τη λήψη της εφαρμογής και την εγγραφή, όλα είναι έτοιμα.

Γιάννη πόση έμφαση έχετε δώσει στην ασφάλεια δεδομένων των πελατών που θα χρησιμοποιήσουν την PL8 ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θα παραβιαστούν τα προσωπικά τους δεδομένα;

 • Δε θα απέδιδα τον όρο «πελάτης» στους χρήστες μας. Η σχέση μας δεν είναι τόσο «εμπορική»! Εκτός από τους εξελιγμένους και πρωτότυπους μηχανισμούς, που εξέλιξαν οι προγραμματιστές μας και διασφαλίζουν τα δεδομένα των χρηστών, η ίδια η PL8 φροντίζει για το ιδιωτικό απόρρητο των οδηγών! Η εγγραφή κι η χρήση δεν απαιτούν κάποιο ιδιαίτερο προσωπικό στοιχείο. Μόνο την πινακίδα κυκλοφορίας, ένα όνομα χρήστη κι ένα e-mail. Δε χρησιμοποιείται ούτε ο αριθμός του τηλεφώνου, ούτε η τοποθεσία, ούτε άλλα «ευαίσθητα» δεδομένα.

Θα είναι πολύ μεγάλο το κόστος για κάποιον που θα αποφασίσει να την αποκτήσει;

 • Η εφαρμογή είναι και θα παραμείνει δωρεάν για τους χρήστες! Έτσι γίνεται ακόμα πιο χρηστική για όλους. Την εγκαθιστούμε και δεν έχουμε έννοιες κι άγχος.

Η PL8 είναι μοναδική στο είδος της τόσο ως ιδέα, όσο και ως δυνατότητες; Με ποιόν τρόπο;

 • Πρώτα από όλα είναι μοναδική σα σύλλληψη και σα λειτουργία. Καμμία άλλη εφαρμογή στον κόσμο δεν προσφέρει άμεση και δωρεάν επικοινωνία με όποιον οδηγό οχήματος επιθυμούμε! Τέλος, όλοι οι μηχανισμοί είναι δημιουργία της Madlink, αποκλειστικά σχεδιασμένοι για την PL8.

Εγώ για παράδειγμα γιατί να χρησιμοποιήσω αυτήν την νέα εφαρμογή; Τι μπορεί να μου προσφέρει σε δυνατότητες;

 • Από μόνο του το γεγονός της επικοινωνίας με αγνώστους χρήστες οχημάτων αποτελεί μία χρήσιμη δυνατότητα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για όποιο λόγο κρίνετε κι απαιτείται κάθε στιγμή. Από το να ενημερώσετε ότι κάποιος σας έχει κλείσει, να πληροφορήσετε έναν οδηγό για κάποιο ξεχασμένο παράθυρο, να γνωρίσετε τον οδηγό δίπλα σας! Είναι η μοναδική εφαρμογή, που μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία, το χρόνο και την τσέπη σας. Ένα μήνυμα, για παράδειγμα, που θα ενημερώνει για τα αναμμένα σας φώτα ενώ έχετε παρκάρει, δε θα κοστίσει κάτι στον αποστολέα, αλλά θα σας σώσει από δυσάρεστες καταστάσεις.

Για να ενημερωθεί κάποιος άλλο χρήστης θα πρέπει να έχει και αυτός την εφαρμογή PL8;

 • Ναι, ο μόνος τρόπος είναι μέσω της εφαργμογής. Έτσι διασφαλίζουμε την ασφάλεια των χρηστών και της επικοινωνίας.

Ποια είναι η ανταπόκριση που έχετε δει για το application PL8 μέχρι σήμερα; Υπάρχουν πολλοί χρήστες που το χρησιμοποιούν;

 • Τα μηνύματα μόνο θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν! Με ελάχιστη προβολή έχουμε μία αύξηση χρηστών της τάξης του 700% μέσα σε ένα μήνα. Τα θετικά σχόλια μας δίνουν ώθηση για τη συνέχεια! Φυσικά, για να ολοκληρώσουμε το όραμά μας, πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο χρηστών, έτσι ώστε να μπορούμε να επικοινωνήσουμε με κάθε οδηγό. Αυτό θα είναι το ιδανικό! Η εφαρμογή βελτιώνεται καθημερινά κι έχουμε τα μάτια μας ανοικτά, ώστε να καλύψουμε κάθε ανάγκη.

Εκτός από το greekaffair.gr που στηρίζει τέτοιες καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες από πού αλλού  μπορεί κάποιος να βρει την εφαρμογή και να την «κατεβάσει»;

 • Το greekaffair.gr είναι από τους πρώτους, που στήριξε την PL8! Μέσα στον πρώτο μήνα ζωής, προβληθήκαμε από μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα κι όχι μόνο. Η PL8 μπορεί να «κατέβει» μέσω του Google Play Store, αλλά και από το site μας.

Ποιες  συσκευές το υποστηρίζουν;

 • Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούν Android, Windows και iOS λειτουργικό.

Γιατί  αυτήν την πρωτοποριακή σου ιδέα επέλεξες να την πραγματοποιήσεις και να την εφαρμόσεις και ως πράξη εδώ στην Ελλάδα της κρίσης και τον μνημονίων και όχι σε κάποια άλλη χώρα που θα σε χρηματοδοτούσε κιόλας;

 • Επιλέξαμε να αντισταθούμε στο «brain drain», που είναι τόσο της μόδας. Ήταν κοινή απόφαση να ξεκινήσουμε το εγχείρημα στην πατρίδα μας και να χρησιμοποιήσουμε την απόφασή μας αυτή για διαφήμιση της Ελλάδας. Να δείξουμε, ότι υπάρχει κι άλλος (καθόλου εύκολος) δρόμος! Ευχόμαστε να δικαιωθούμε.

Σαν ειδικός στην ηλεκτρονική τεχνολογία ποια είναι η γνώμη σου για το greekaffair.gr;

 • Δε χρειάζεται «αυθεντία» στην τεχνολογία για να αναγνωρίσεις στο greekaffair.gr την αντικειμενικότητα και τη θετική ματιά στις ειδήσεις ή την άμεσα αντανακλαστικά στις εξελιξεις. Αλλώστε αυτά τα δύο μας ώθησαν να μοιραστούμε μαζί σας τα νέα για την PL8, από τη γέννησή της κιόλας.

Ποιος είναι ο στόχος που έχετε για το application PL8;

 • Θέλουμε να κυκλοφορήσει από στόμα σε στόμα και να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίκτυο οδηγών! Να κάνουμε τους δρόμους και την καθημερινότητά μας λίγο πιο όμορφη. Να γίνουμε όλοι, λίγο πιο καλοί!

Γιάννη σε ευχαριστούμε που δέχτηκες να μας μιλήσεις στο greekaffair.gr για την νέα πρωτοποριακή αυτή ιδέα, την PL8.

Εγώ ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για την νέα πρωτοποριακή ιδέα.

 

Συνέντευξη Κυριάκος Τσικορδάνος