Αποκλειστική Συνέντευξη: Ο διεθνής Έλληνας ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς από το Παρίσι μίλησε τηλεφωνικά, για την νέα ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί “Ξα μου” της Κλειώς Φανουράκη στο greekaffair.gr και στον Κυριάκο Τσικορδάνο, σε μια συνέντευξη εφ’ολης της ύλης.

xa-moy

Κε Χωραφά, σας καλωσορίζω στο greekaffair.gr

Καλός σας βρήκα Κυριάκο.

Είστε ένας άνθρωπος της ομογένειας θα έλεγε κανείς αφού γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στο Παρίσι από Έλληνες γονείς. Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια, έχετε όμορφες ή άσχημες αναμνήσεις;

Μόνο στο σχολείο στη Γαλλία καθώς το σύστημα ήταν πολύ κομπλεξικό.

Είχατε την τύχη να γεννηθείτε την δεκαετία του 50 τότε που η Γαλλία περνούσε μια κατάσταση επαναστάσεων, τρομοκρατικών επιθέσεων κ.α. Πώς ήταν να μεγαλώνει ένα παιδί μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

Δεν ήταν δύσκολο. Αφού η τρομοκρατία δεν κράτησε πολύ. Το θέμα της Αλγερίας τελείωσε γρήγορα. Δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο είναι τώρα με τους ισλαμιστές. 

Από μικρός ήσασταν  ήρεμο παιδί ή ανακατευόσαστε με διάφορα πράγματα; Ποιες ήταν οι παρέες που επιλέγατε;

Δεν ήμουν καθόλου ήσυχος. Υπερδραστήριος, κάνοντας κάθε τρέλα. Μια ωραία τρέλα της εφηβείας ήταν να το σκάσω από το σπίτι και να φύγω για Λονδίνο με ωτοστόπ, όπου με περίμενε μια κοπέλα. Τελικά η κοπέλα δεν ήταν εκεί κι εγώ βρέθηκα ολομόναχος στο Λονδίνο με κρύο και βροχή…

Έως έφηβος, τι απαντούσατε στους γονείς σας και στους φίλους σας, όταν σας ρωτούσαν τι θέλετε να γίνετε όταν μεγαλώσετε;

Στην εφηβεία ενδιαφέρθηκα με την ψυχολογία και ψυχανάλυση. Αυτό κράτησε ένα χρόνο. Μετά ήθελα να γίνω ζωγράφος και πήγα στη σχολή Καλών Τεχνών. Στο τέλος της εφηβείας ήθελα να γυρίσω τον κόσμο γράφοντας, ως άλλος Χένρυ Μίλερ.

Μεγαλώνοντας την δεκαετία του 50 –  60, τι ήταν αυτό που σας μάγεψε τότε στην υποκριτική τέχνη, παρότι δεν ήταν πολύ δημοφιλής, ώστε να σας παρασύρει να ασχοληθείτε επαγγελματικά με την υποκριτική; 

Κοιτάξτε πήγαινα στο θέατρο αλλά ο κινηματογράφος ήταν αυτός που με είχε συνεπάρει. Ταινίες όπως του Μπεργκμαν, Φελίνι, Παζολίνι, Τρυφώ, Γκοντάρ. Αντίθετα στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας έβλεπα κωμωδίες.

Θεωρείτε καλύτερο τον Γαλλικό ή τον Αμερικάνικο κινηματογράφο εκείνης της εποχής;

Τώρα θεωρώ ότι υπάρχουν αριστουργήματα και στους δυο, ακόμα και στα μιούζικαλ. Ταινίες του Χιτσκοκ κλπ. Υπάρχουν αριστουργήματα και στο Νέο Κύμα του Γαλλικού σινεμά και στο Χόλυγουντ. Ακόμα και πιο πριν υπήρχαν.

Η υποκριτική πως μπαίνει στην ζωή σας και πότε; Ποιο ήταν το πρώτο έργο που πρωταγωνιστήσατε;

Μπαίνει κάπως τυχαία. Σπούδαζα νομικά και οικονομικά με την ιδέα ότι θα γυρίσω τον κόσμο και θα γράφω βιβλία για τα βιώματά μου. Κάποιος φίλος λοιπόν, μου λέει ότι θέλει να πάει σε ωδείο για να μπει σε σχολή υποκριτικής ύστερα από εξετάσεις. Αποφάσισα να δώσω κι εγώ εξετάσεις. Η καθηγήτρια μας έδινε συνέχεια δουλειές στο θέατρο, να μπαίνουμε στα παρασκήνια και να κάνουμε κι άλλες μικροδουλειές. Γοητεύτηκα από την ζωή της παράστασης. Σιγά-σιγά μου δόθηκαν μεγαλύτεροι ρόλοι.

Μήπως θυμάστε το πρώτο έργο που πρωταγωνιστήσατε;

Ο Έμπορος της Βενετίας όπου παίζω τον Μπασάνιο.

Κε Xωραφά μετά από αρκετό καιρό επιστρέφετε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ταινία “Ξα μου” της Κλειώς Φανουράκη  έχοντας τον πρωταγωνιστικό ρολό στην ταινία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιος σας πλησίασε και σας έκανε την  πρόταση αυτή για να πρωταγωνιστήσετε στην ταινία;

Ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης είχε προσεγγιστεί από την σκηνοθέτιδα και πρότεινε να διαβάσω εγώ το σενάριο. Το διάβασα, μου άρεσε. Μου άρεσε ότι κάποιοι ρόλοι παίζονται από μη ηθοποιούς αλλά πραγματικούς ανθρώπους που παίζουν τον εαυτό τους. Αυτό μας αναγκάζει να έλθουμε σε αυτό το επίπεδο της πραγματικότητας και το θεωρούσα πολύ δυναμικό στοιχείο.

Το “Ξα μου” τι είδους φιλμ είναι και σε τι αναφέρεται;

Είναι μια ηθογραφία με κεντρικό ήρωα έναν άνθρωπο 56 ετών που έχει χάσει μια επιτυχημένη δουλειά λόγω κρίσης. Αρχίζει να μπαίνει σε έναν σκοτεινό λαβύρινθο νομίζοντας οτι ο μόνος τρόπος είναι αυτός για να βρει αυτό που έχασε. Τελικά καταλαβαίνει ότι αυτό που έχασε το έχασε αλλά μπορεί να βρει κάτι καλύτερο ψάχνοντας όμως κάπου αλλού.

Σε ποια χρονολογία μας μεταφέρει η ταινία;

Στο σήμερα.

Η ιστορία αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα ή πρόκειται για μυθοπλασία;

Είναι μυθοπλαστικά αλλά αντιστοιχούν σε χιλιάδες πραγματικά γεγονότα. Είναι πολύ συνηθισμένα στην Ελλάδα του σήμερα.

Τι ήταν αυτό που θυμάστε περισσότερο να σας δυσκόλεψε σε αυτήν ταινία;

Επειδή ήταν μια ταινία με μεγάλη οικονομική δυσκολία, ο καθένας έκανε δουλειά δυο ή τριών ανθρώπων κι όλοι κουράζονταν πάρα πολύ. Παρόλα αυτά υπήρχε το πνεύμα ότι δεν θα το βάλουμε κάτω.

Με το casting των ηθοποιών συνεργαστήκατε πρώτη φορά; Πως ήταν η χημεία μεταξύ σας στα γυρίσματα;

Πάρα πολύ καλό. Δεν είχα συνεργαστεί με κανέναν από το καστ πιο πριν. Άμα υπάρχει ένα σενάριο που έχει κάτι αυθεντικό, ξεφεύγει από τα εύκολα, έχει τρυφερότητα τότε δημιουργείται ένα κλίμα σε όλο το συνεργείο και το καστ. Ο σκηνοθέτης και το σενάριο επηρεάζουν το κλίμα.

xorafas

Ποια είναι η γνώμη σας όσο αφορά τον Ελληνικό Σινεμά στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι εξελίσσεται θετικά;

Όσο θετικά γίνεται. Πάντα ήταν σαν ένα θαύμα το ελληνικό σινεμά γιατί πάντα γίνονταν με πολλές θυσίες και αβεβαιότητες. Αυτό έχει πολλαπλασιαστεί σήμερα επί 5 τουλάχιστον. Για να κάνεις σινεμά με αυτές τις συνθήκες πρέπει να είσαι τρελός και να συνεχίζεις να κάνεις σινεμά πρέπει να είσαι ακόμα πιο τρελός. Άρα είναι θετικό που υπάρχουν ακόμα τρελοί που κάνουν ακόμα και σήμερα σινεμά. Νομίζω οι τρελοί έχουν κάτι πιο σημαντικό να προσφέρουν από τους μη τρελούς.

Μια από της σημαντικότερες δουλειές στην επαγγελματική σας πορεία στο σινεμά ήταν και η “πολίτικη κουζίνα”, θεωρείτε οι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία της καριέρα σας;

Σίγουρα έπαιξε ειδικά στην Ελλάδα η Πολίτικη Κουζίνα κέρδισε πάρα πολλές καρδιές. Ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό μείγμα για όλους τους Έλληνες.

xorafas-politiki

Και μιας και μιλήσαμε και για Πολίτικη Κουζίνα θα ήθελα να σας ρωτήσω κε Χωραφά, πιστεύετε ότι οι Έλληνες θα πάρουνε την Πόλη πίσω;

Εμείς οι Έλληνες, όχι. Εμείς οι Ευρωπαίοι μπορεί να πάρουμε την Πόλη μαζί μας αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ξεπεραστεί η φάση αντιδημοκρατικότητας στην Τουρκία. Αν εμείς οι πολίτες ξαναπάρουμε τα γκέμια της πολιτικής στα χέρια μας μπορεί η Πόλη να γίνει Ευρώπη.

Κε Χωραφά, θεωρείτε τον εαυτό σας Έλληνα ή Γάλλο;

Είμαι εντελώς σχιζοφρενής στο θέμα αυτό ειλικρινά. Άμα είμαι στην Ελλάδα όμως δεν αισθάνομαι καθόλου ξένος, παρότι είναι πάρα πολλά που δεν γνωρίζω για αυτήν. Πολιτικούς, καλλιτέχνες κλπ Εκεί τότε αρχίζω και καταλαβαίνω ότι είμαι έλληνας της ομογένειας.

Έχετε εκπληρώσει όλα σας τα όνειρα που κάνατε από μικρός;

(γέλια)Η αλήθεια είναι ναι. Δεν κατάφερα να γίνω Χένρυ Μίλερ αλλά έχω άλλα όνειρα σήμερα που θέλω να εκπληρώσω κι αυτά είναι πιο χειροπιαστά. Έχω 3-4 ταινίες που θέλω να σκηνοθετήσω. Κάποια όνειρα έχουν αναφορά στην Ελλάδα.

Τι είναι αυτό που μπορεί να σας  κάνει ευτυχισμένο  ή σας έχει κάνει ευτυχισμένο κε. Χωραφά;

Πάρα πολλά πράγματα. Μπορεί να είναι μια αχτίδα ηλίου, τα γέλια παιδιών που παίζουν. Αυτό που με κάνει ιδιαίτερα ευτυχισμένο είναι να συνεργάζομαι με μια ομάδα που έχει έναν κοινό σκοπό. Αυτό βρίσκω στο θέατρο και το σινεμά. Εκεί υπάρχει μια απογύμνωση και ο καθένας προσπαθεί να βοηθήσει τον άλλο να βγάλει πράγματα που δεν γνώριζε οτι τα είχε.

Μετά από τόσα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας έχετε προσωπικούς  φίλους μέσα στο χώρο σας που μπορείτε να υπολογίζετε σε αυτούς σε μια δύσκολη στιγμή;

Βέβαια. Κι όχι μόνο στον χώρο της τέχνης. Πάντα υπήρχε στήριξη των καλών μου φίλων. Δεν βρέθηκα σε τραγικές θέσεις ποτέ αλλά ακόμα και τότε πιστεύω θα με βοηθούσαν κάποιοι φίλοι.

Από τον παγκόσμιο κινηματογράφο ποιους ηθοποιούς …

Η λίστα είναι απέραντη. Δεν μπορώ να αναφέρω κάποιους. Δεν θα είναι δίκαιο για τους άλλους.

Κάποιο θεατρικό έργο που θέλατε να πρωταγωνιστήσετε;

Δεν έχω κάποιο απωθημένο. Μου έχουν προτείνει να παίξω στην Επίδαυρο αλλά δεν το έχω αποφασίσει. Δεν έχω αυτήν την παράδοση του κλασσικού Έλληνα ηθοποιού που θέλει να παίξει ακόμα κι αν δεν έχει συλλάβει ακόμα την ιδέα της Επιδαύρου

Αν σας  ζητούσα να γυρίσετε το χρόνο πίσω, τι θα αλλάζατε και τι όχι;

(γέλια) Θα άλλαζα τον Θεό, την αντίδρασή του στον Αδάμ και την Εύα και θα ήθελα έναν Θεό να μην απαγορεύει αλλά κάποιον που θα καθόταν και θα εξηγούσε για τον απαγορευμένο καρπό και θα βοηθούσε σιγά-σιγά να τρώγαμε αυτό το φρούτο.

Κατά την άποψη σας, τι είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για να μπορέσει να δει καλύτερες μέρες; 

Χρειάζεται μια άλλη Ευρώπη. Το παιχνίδι της εξουσίας πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να υπάρξει ένα κράτος που να είναι υπολογίσιμο κι όχι να γίνεται εργαλείο για καταπίεση κανενός, ένα κράτος το οποίο να το δέχεται κάθε πολίτης. Αυτό προϋποθέτει να αναμιχθούν περισσότερο οι πολίτες στην πολιτική. Ως Έλληνες πρέπει να μάθουμε να διατηρούμε το πάθος αλλά να μάθουμε να ακούμε τον άλλον μέχρι τέλους.

Ποιες είναι οι μελλοντικές σας κινήσεις;

Μια θεατρική σκηνοθεσία και μια ταινία κινηματογράφου και πολλές προτάσεις ως ηθοποιός που εξετάζω.

Θα σας δούμε σύντομα στην Αθήνα;

Βεβαίως θα έλθω για την πρεμιέρα του “Ξά μου”, πιστεύω μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2017.

Κε Χωραφά, σας ευχαριστώ πολύ που δεχτήκατε να σας φιλοξενήσουμε στο greekaffair.gr και σας εύχομαι καλή επιτυχία στην ταινία σας!

Εγώ ευχαριστώ πολύ Κυριάκο για την φιλοξενία στο greekaffair.gr θα χαρώ να σε δω και από κοντά στην πρεμιέρα της ταινίας.

Συνέντευξη  Κυριάκος Τσικορδάνος