Όταν οι Έλληνες πολιτικοί διεκδικούσαν τα εθνικά δίκαια.

‘Αρθρο της Ιστορικού διδάκτωρ Βαλκανικού Πολιτισμού Μελίνας Κονταξής

 

Δεν είναι τυχαία η παραμέριση των δυο αντιπροέδρων του Ελληνικού Συναγερμού, του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και του Στέφανου Στεφανόπουλου, και η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Παύλο στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η στάση και η ανυποχωρητικότητα του Στέφανου Στεφανόπουλου στο Κυπριακό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μπει στη μαύρη λίστα των υποψηφίων διαδόχων. Αναφέρω κάποια αποσπάσματα από τις επεμβάσεις του στον ΟΗΕ και τις απαντήσεις του στα λεγόμενα των Τούρκων και των Βρετανών, που εξηγούν και το γιατί οι Αμερικανοί προτιμούσαν τον Καραμανλή…

«Το επιχείρημα της Ελλάδος ήταν ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών τα επιχειρήματα των άλλων έτεινον εις την άρνησιν του καταστατικού  χάρτη και των αρχών του  δηλαδή της ελευθερίας και της δικαιοσύνης δια δήθεν λόγους στρατιωτικής  ασφάλειας και εν ονόματι μιας μειονότητας που διεκδικούσε τα δικαιώματα της πλειονότητας.

… «Εκείνο  το οποίο ζητούμεν είναι η αναγνώριση εις τον Κυπριακό λαό του δικαιώματος να εκλέξει  ελευθέρως την κυβέρνηση του και τον τρόπο ζωής του»

… «Μη λησμονείτε Κύριοι ότι πρόκειται περί τύχης λαού υπό αποικιακόν  καθεστώς και αν με τεχνάσματα κατορθώσουν να παρεμποδίσουν την προς την ελευθερία εξέλιξη των αποικιακών λαών θα εξέλειπεν ένας εκ των κυριοτέρων σκοπών των Ηνωμένων Εθνών».

1955… Ο Στέφανος Στεφανόπουλος καταγγέλλει την παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ λόγω του διορισμού Χάρντιγκ ως κυβερνήτη της Κύπρου… «με αποστολή την διεξαγωγή εξοντωτικής εκστρατείας εναντίον εκείνων που η Βρετανική κυβέρνησις αποκαλεί τρομοκράτες αντιβρετανούς», κίνηση που κατά τον ίδιο σήμαινε ότι το Ηνωμένο βασίλειο παρακάμπτοντας το εμπόδιο των Ηνωμένων Εθνών ξεκινούσε τον πόλεμο εναντίον του Κυπριακού λαού. Σημειώνει ότι ο Ελληνικός χαρακτήρας της Κύπρου αναγνωρίζεται γενικά, πράγμα το οποίο παραδέχθηκε και ο Ουίνστων Τσώρτσιλ το 1907 όταν ήταν υπουργός αποικιών.

Διεκδίκηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, καταγγελία των Αγγλικών υπερβάσεων, παραδοχή της ελληνικότητας της Κύπρου. Πόσο μεγάλη αντίθεση με την καταδικασμένη ανεξαρτησία, που έκανε πραγματικότητα τα αιτήματα του νταβατζή  της μειονότητας, της έδινε τα δικαιώματα πλειονότητας παραβιάζοντας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Η Ελληνική πλευρά έδινε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ισότητα στο θρησκευτικό, οικονομικό και εκπαιδευτικό πεδίο, και συμφωνούσε να συσταθεί ένα ειδικό καθεστώς για τη στρατιωτική υπηρεσία και τα θέματα εθνικότητας αν το επιθυμούσε η Τουρκία.

Πόσα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πόσο εξευτελίστηκαν οι αρχές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης!

Η αρχή της εισβολής δεν έγινε το 1974, έγινε όταν χαρίστηκε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης από πρόθυμη ηγεσία.