ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ “Ο ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ’21”.

18 Οκτωβρίου 2016 … 31 Ιανουαρίου 2017 | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Κεντρικές Περιοχές Θεσσαλονίκης

Δύο εμβληματικά έργα του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου, οι “Σφαγές της Χίου” και η “Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου”, παρουσιάζονται μέσα από τα μάτια Ελλήνων εικαστικών, του Σπύρου Βασιλείου και του Ευάγγελου Ιωαννίδη.

Για την έκθεση μεταφέρονται από το Παρίσι και την Αθήνα πρωτότυπα έργα του Ντελακρουά, καθώς και το αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος των “Σφαγών της Χίου” του Ευάγγελου Ιωαννίδη από το Βυζαντινό Μουσείο Χίου.

Παράλληλα με τη διείσδυση στον τρόπο δημιουργίας των έργων αυτών (προσχέδια, ενδυμασίες κτλ.), στην έκθεση επιχειρείται μια ανάγνωση των ίδιων των γεγονότων από μαρτυρίες ντόπιων (κείμενα), παρουσίαση της τουρκικής πλευράς (κείμενο του Βαχίτ Πασά), επιστολές του Κοραή, του Βαρβάκη και άλλα εικαστικά και μη ντοκουμέντα.

Συνεργάζονται: Εθνικό Μουσείο Ευγένιου Ντελακρουά, Παρίσι, Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ (Συλλογή Τρικόγλου), Βιβλιοθήκη Κοραή Χίου – Μουσείο Αργέντη, Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου), συλλέκτες και ιδιώτες.

Προετοιμασία έκθεσης – καταλόγου: Θέμις Βελένη, Παναγιώτης Κουρνιάκος, Χριστίνα Τσαγκάλια.