Ο Πατρινός Ευάγγελος Σκόδρας έκανε μία ανακάλυψη με την οποία μπορούμε να πληκτρολογούμε στο κινητό μας χρησιμοποιώντας μόνο τα μάτια μας!

greekaffair.gr-skordas

Ο Ευάγγελος Σκόδρας, υποψήφιος διδάκτορας του Εργαστηρίου Ενσύρματης Επικοινωνίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών δημιούργησε την εφαρμογή «EyeType», με την οποία επιτρέπεται σε χρήστες να πληκτρολογούν στο κινητό τους ή στο tablet τους χρησιμοποιώντας μόνο τα μάτια τους.

Ο Σκόδρας απέσπασε το Βραβείο Καινοτομίας για το 2015 από το EESTEC (Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών) ανάμεσα σε 51 άλλες άλλες εφαρμογές Android που υποβλήθηκαν από 717 ερευνητές από 54 χώρες του κόσμου.

Επίσης, φέτος βραβεύθηκε και από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών για τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία δίνεται η δυνατότητα σύνταξης κειμένου μόνο με το βλέμμα, μέσω της παρακολούθησης και καταγραφής της κίνησης των ματιών. Πρόκειται για μια πραγματική καινοτομία στη χρήση των κινητών συσκευών για την παροχή δυνατότητας επικοινωνίας κυρίως από άτομα που πάσχουν από σύνδρομα διαταραχών επικοινωνίας (νόσο ALS – AmyotrophicLateralSclerosis, LIS (Locked-InSyndrome) ή τετραπληγία και δεν είναι σε θέση να κινήσουν παρά μόνο τα μάτια.

Ο Σκόδρας γεννήθηκε το 1985 στην Πάτρα. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι πλέον υποψήφιος διδάκτορας του Εργαστηρίου Ενσύρματης Επικοινωνίας. Τον Απρίλιο του 2011, εργάστηκε για 3 μήνες ως επισκέπτης ερευνητής στο Πολυτεχνείο (EPFL) της Λωζάνης στην Ελβετία. Η έρευνά του επικεντρώνεται στον τομέα της όρασης και των υπολογιστών και περιλαμβάνει τον εντοπισμό των ματιών, την παρακολούθηση του βλέμματος, τη μηχανική μάθηση, την ανίχνευση αντικειμένων και την παρακολούθηση.