Η επίσημη έναρξη της ετήσιας δοκιμαστικής λειτουργίας του πιλοτικού συστήματος μετατροπής κυματικής ενέργειας σε ηλεκτρική, έγινε στον βόρειο λιμενοβραχίονα του λιμανιού του Ηρακλείου.

ηράκλειο-ενέργεια-από-κύματα

Η δοκιμαστική λειτουργία έγινε από τη γερμανική εταιρεία «SINN Power» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ, ώστε η εταιρεία να αξιολογήσει τη λειτουργικότητα, αποδοτικότητα καθώς και την αντοχή της συγκεκριμένης νέας τεχνολογίας, με απώτερο στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ενέργεια των κυμάτων για τη μελλοντική χρήση αυτής προς εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών του λιμανιού της πόλης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ, Απόλλων Φιλιππής, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι «η διοίκηση του Οργανισμού δίνει μεγάλη βαρύτητα σε πρωτοβουλίες και δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του λιμένα και την αξιοποίηση της των ανανεώσιμων πηγών πράσινης ενέργειας, λόγω των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας». Παράλληλα, τόνισε ότι θα υποστηρίξει αυτήν την προσπάθεια με όποιο τρόπο μπορεί, για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

ηράκλειο-ενέργεια-από-κύματα

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «SINN Power» ευχαρίστησε τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος για την υποστήριξη που παρέχεται στο έργο τους και τη συνεισφορά στην υλοποίησή του. Ακόμη, υπογράμμισε ότι είναι πρόθυμος και προσβλέπει στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και στα επόμενα στάδια για την εξέλιξη του συστήματος.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου «θα συνεχίσει την προώθηση δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να είναι απτή και σημαντική η συμβολή του λιμανιού σε ένα μελλοντικό φιλικό κλίμα για τον πλανήτη μας με την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης και του φαινομένου του θερμοκηπίου».

ηράκλειο-ενέργεια-από-κύματα

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν μέλη της γερμανικής εταιρείας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ ΑΕ, μέλη του ΔΣ, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Μπρας, καθώς και εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης, από την οποία χρηματοδοτείται το έργο, της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, του ΙΤΕ και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.