Μιά μικρή extravaganza στο Θέατρο Σημείο…

Η επιτυχία της δεύτερης κατά σειρά όπερας του Βρεττανού συνθέτη William Walton,βασίζεται κυρίως στην ευφυέστατη μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού του Αντόν Τσέχωφ από το λιμπρεττίστα Πωλ Ντέν και τον ίδιο τον Γουώλτον, που κρατούν αναλλοίωτους τους καρικατουρίστικους χαρακτήρες του έργου, καθώς και την μουσική γραφή του Γουώλτον που φλερτάρει με την κινηματογραφική μουσική, το καμπαρέ και τους αστεϊσμούς του πιο πετυχημένου του έργου, «FACADE».

Ο ίδιος ο Γουώλτον το ονόμασε “extravaganza σε μια πράξη” ,θέλοντας να υπερτονίσει την ακρότητα και την συναισθηματικη διαστολή στο έπακρο που διατρέχει τους χαρακτήρες του έργου στα όρια του σουρρεαλιστικού.arkoudatsexof1

Η χήρα Πόποβα θρηνώντας το χαμό του όχι και τοσο πιστού συζύγου της, κάτω απ’ το εξεταστικό βλέμμα του πιστού υπηρέτη Λούκα, δέχεται την επίσκεψη του Σμυρνόφ που ζητά χρήματα χρωστούμενα απ’ το μακαρίτη. Η αντιπαράθεση με την χήρα φτάνει σε μια κλιμακώδη κορύφωση, όπου η μόνη λύση είναι η μονομαχία. Τελικά τα πιστόλια πέφτουν και οι δυο μονομάχοι φιλιούνται παθιασμένα μιας κι ο έρωτας γεννήθηκε μέσα απ τη διαμάχη τους.

Στην Αρκούδα ο Γουώλτον καταφέρνει όχι μόνο να αναπαράγει πιστά το Τσεχοφικό κλίμα, μα και να πάει ένα βήμα πιο μακριά φτάνοντας με στυλ στα όρια της καρικατούρας τους μοναδικούς αυτούς χαρακτήρες.

Μουσική: William Walton

Λιμπρέττο: Paul Dehn -William Walton  επάνω στο ομώνυμο θεατρικό του Αντόν Τσέχωφ

Σκηνοθεσία-φωτισμοί: Νίκος Διαμαντής

Μουσική διδασκαλία και ζωντανή εκτέλεση μουσικής: Νίκος Βασιλείου                                                                 

Πόποβα, η χήρα: Ειρήνη Αθανασίου

Σμυρνόφ, “Η αρκούδα”: Αρκάδιος Ρακόπουλος-Μιχαλης Ψύρρας

Λούκα, ο υπηρέτης: Μιχάλης Κατσούλης

Πρεμιέρα: Δευτέρα 20 Οκτωβρίου

Η παράσταση θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.30μμ
Διάρκεια παράστασης 1 ώρα.
Γενική είσοδος 10 ευρώ.