Η Σχολή Χιλλ, είναι πιο παλιά και από το Αρσάκειο  αφού είναι το παλαιότερο σχολείο στην Ελλάδα που εξακολουθεί να λειτουργεί, χωρίς διακοπή, μέχρι και σήμερα.

Στο κτήριο της οδού Θουκιδίδου 9 και Ναυάρχου Νικοδήμου, στεγάστηκε το 1835 η περίφημη σχολή Χίλλ, που λειτουργεί μέχρι σήμερα ακατάπαυστα. Ο Αμερικανός ιεραπόστολος John Hill (Ιωάννης Χίλλ, 1791-1882), μαζί με την σύζυγό του Fanny Frances Mulligan Hill (Φανή Χίλλ, 1799-1884), ήρθαν στην Αθήνα το 1830 και ίδρυσαν έναν χρόνο αργότερα το 1831, το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο. Στην αρχή λειτούργησε στο υπόγειο του σπιτιού τους, σ’ έναν φράγκικο πύργο κοντά στην σημερινή οδό Χίλλ. Αργότερα, το 1833 φιλοξενήθηκε σ’ ένα μεγάλο διώροφο οίκημα κοντά στην Πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς. Το 1834 ίδρυσαν το πρώτο στην Ελλάδα ιδιωτικό Ανώτερο Παρθεναγωγείο και Διδασκαλείο σε μια οικία στην Πλάκα. Όταν ιδρύθηκε το σχολείο της Φιλεκπαιδευτικής  Εταιρείας, το οποίο για ένα χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε στο κτήριο της οδού Νικοδήμου, του οποίου μάλιστα δασκάλες ήταν μαθήτριες της σχολής Χίλλ, το οικοτροφείο και το Διδασκαλείο σταμάτησαν να λειτουργούν, αλλά διατηρήθηκαν οι άλλες βαθμίδες.

sxolli-xill

Μετά τον θάνατο του ζευγαριού την διεύθυνση της σχολής πήρε η Μπέσσυ Μάσσον (κόρη της αδερφής της Φανής Χίλλ). Το 1885 στον περίβολο χτίστηκε ορθόδοξο παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, στην μνήμη του ζευγαριού. Την Μασσόν μετά τον θάνατό της (1918), την διαδέχτηκαν οι ανιψιές της. Το 1937 φτιάχτηκε το σημερινό κτήριο. Κατά την διάρκεια της Κατοχής το οίκημα επιτάχτηκε από τους Γερμανούς και υπέστη μεγάλες ζημιές. Στις ημέρες μας το σχολείο στεγάζει νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο. Διευθύνεται από μέλη της οικογενείας της Φανής Χίλλ, πέμπτης και έκτης γενιάς. Το ζεύγος Χίλλ ήταν ιδιαίτερα αγαπητό και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην κοινωνία της εποχής, για την σημαντική προσφορά του και το εκπαιδευτικό του έργο. Αξίζει να αναφερθεί πως δεν κατηγορήθηκε ποτέ για προσηλυτισμό. Το 1836 ο Όθωνας απένειμε χρυσό μετάλλιο για το έργο του, ενώ το 1881  ο Γεώργιος ο Α΄ έστειλε έγγραφο βασιλικής ευαρέσκειας, επίσης το 1928 ο Ελευθέριος Βενιζέλος έστειλε ευχαριστήριο έγγραφο.  Οι οικογένειες των αγωνιστών του 1821 εμπιστεύονταν στο σχολείο αυτό τα παιδιά τους. Όταν επισκέφτηκε για δεύτερη φορά ο Όθωνας την Ελλάδα, τον Μάρτιο του 1834 διοργανώθηκε εκεί, η μεγαλοπρεπέστερη χοροεσπερίδα προς τιμήν του. Με την άφιξη της Αμαλίας στην Αθήνα το 1837, μαθήτρια της σχολής, της προσέφερε λουλούδια. Έντονο ενδιαφέρον είχε προσελκύσει ένα σπάνιο απόκτημα για την εποχή εκείνη, προερχόμενο από την Αμερική, μια κουνιστή πολυθρόνα, η πρώτη μάλιστα στην Αθήνα. Το οίκημα της σχολής ήταν από τα ελάχιστα που διέθεταν τζάμια στα παράθυρα αλλά και σόμπα. Πολλές επιφανείς κυρίες της εποχής, μεγάλων οικογενειών αποφοίτησαν από  αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες περιηγηθείτε στο πολύ ενδιαφέρον site του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία: «Εικονική Περιήγηση στην Αθήνα του 1842». http://www.athenscitymuseum.gr/gr/efarmoges/athens-1842/

 

Γράφει: Μαράη Γεωργούση, Ιστορικός Τέχνης,

Επιμελήτρια εκθέσεων, εκδόσεων.