Εγκρίθηκε επαναστατικό φάρμακο κατά του καρκίνου.

farmako-karkinou

Ένα νέο φάρμακο κατά του καρκίνου, το Venetoclax, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην επιστημονική κοινότητα, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε έγκριση για την κυκλοφορία του στην αγορά, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για τη θεραπεία ασθενών με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ).

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης κλινικής δοκιμής, το 77% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με Venetoclax, παρουσίασαν ύφεση ή ακόμα και υποχώρηση της νόσου τους.
Η φάση ΙΙ της μελέτης συμπεριέλαβε 107 ασθενείς με ΧΛΛ και έλλειψη στο χρωμόσωμα 17p, ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν υποβληθεί προηγουμένως, σε τουλάχιστον μία ακόμη διαφορετική θεραπεία.

Ζητήθηκε, λοιπόν, από τους εθελοντές να λαμβάνουν καθημερινά ένα χάπι Venetoclax, επί πέντε εβδομάδες, σε δόσεις που άρχιζαν από τα 20 mg και αυξάνονταν σταδιακά έως τα 400 mg. Στο τέλος της μελέτης -στην οποία συμμετείχαν ασθενείς και ερευνητές από 31 κέντρα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Αυστραλία- οι 4 στους 5 ασθενείς παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα, ενώ ο 1 στους 5 παρουσίασε πλήρη ύφεση της νόσου.
«Σε ορισμένους ασθενείς με ΧΛΛ, που δεν είχαν καλά αποτελέσματα με άλλες θεραπείες, το Venetoclax μπορεί να παρέχει μια νέα επιλογή για την αντιμετώπιση της νόσου τους», δήλωσε ο Richard Pazdur, επιστήμονας του Κέντρου για την Αξιολόγηση και την Ερευνα των Φαρμάκων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, τον Ιούνιο, περιελάμβαναν και την απόφαση του FDA για την ταχεία έγκριση του φαρμάκου, ώστε να τεθεί στη διάθεση των ασθενών στις ΗΠΑ.

Η δράση του φαρμάκου

Οι ασθενείς με ΧΛΛ και έλλειψη στο χρωμόσωμα 17p παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα μιας πρωτεϊνης που ονομάζεται BCL2 στον οργανισμό τους, η οποία βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να παραμείνουν «ζωντανά».
Το Venetoclax είναι ένας μικρομοριακός αναστολέας (small molecule inhibitor) της BCL2, ο οποίος ανήκει σε μια νέα γενιά «στοχευμένων φαρμάκων» κατά του καρκίνου και δρα προκαλώντας την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων.
«To Venetoclax λειτουργεί αναστέλλοντας τη δράση της πρωτεΐνης BCL2, επιτρέποντας έτσι στα κύτταρα να πεθάνουν, τη στιγμή που εξ’ αρχής προοριζόταν», δήλωσε στο ABC ο John Seymour, από το Κέντρο Peter MacCallum Cancer στη Μελβούρνη, ο οποίος βοήθησε στην μελέτη.
O FDA αναφέρει ότι, ανάλογα με τον ασθενή, ορισμένες παρενέργειες από το Venetoclax, περιλαμβάνουν: χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, διάρροια, ναυτία, αναιμία, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, και κόπωση. Σοβαρές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν: πνευμονία, πυρετό, ή ακόμη και τον θάνατο.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής με το Venetoclax, από τους 107 ασθενείς, οι 11 κατέληξαν.Από αυτούς οι 7 λόγω της εξέλιξης του καρκίνου και οι 4 από τις παρενέργειες.

greekaffair.gr