Η ηθοποιός Κωνσταντίνα Σιλεβρή μιλάει στον Κυριάκο Τσικορδάνο και στο greekaffair.gr “Είμαι λάτρης της τέχνης και του πολιτισμού. Αγαπώ το θέατρο αγαπώ τις δουλειές που έχουν ένα ταξίδι”.

 

Κωνσταντίνα σε καλωσορίζω στο greekaffair.gr

Καλώς σας βρήκα.

Πριν ξεκινήσουμε την συνέντευξη θα ήθελα πρώτα να μου αυτοπαρουσιαστείς.

Είμαι η Κωνσταντίνα και είμαι εντάξει. (γέλιο)
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, Σκορπίνα, πεισματάρα, δουλευταρού και ανήσυχο πνεύμα. Σπούδασα παιδαγωγικά στην σχολή Ανδρέας Συγγρος, αλλά η αγάπη μου για το θέατρο νίκησε. Άρχισα υποκριτική στην σχολή Τράγκα Βογιατζή και κάτοπιν έδωσα εξετάσεις στο  εθνικό θέατρο όπου και αποφοίτησα από εκεί.

Μίλησε μου λίγο για τα παιδικά σου χρόνια. Πως ήταν; Τι αναμνήσεις έχεις;

Τα παιδικά μου χρόνια ήταν πολύ ήσυχα αφού ήμουν και εγώ πολύ ήσυχο παιδί.
Είμαι καρπός μεγάλου έρωτα οι γονείς ακόμη και σήμερα μου το λένε.
Μετανάστες για αρκετά χρόνια στην Γερμανία. Κλεφτεικανε και μετά παντρευτηκανε. Μεγάλος έρωτας που είναι πολύ δυνατό πρότυπο για μένα, τους λατρεύω.
Παιχνίδι, διάβασμα, αγκαλιές αγάπη και πολλά φιλιά. Έχω πάρει πολύ αγάπη και ευχαριστώ τον Θεό για αυτό.

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με την υποκριτική; Σου άρεσε από παιδί;

Η υποκριτική ήταν και είναι παιδικό μου μικρόβιο.
Από μικρή συμμετείχα σε παραστάσεις σε γιορτές και σε χορωδίες. Φαινόμουν από μικρή!
(γέλιο)

Με το παιδικό παραμύθι πώς ασχολήθηκες, σου άρεσαν από μικρή οι παιδικές παραστάσεις, ήθελες πάντα να υποδυθείς κάποιον μικρό ήρωα;

Οι παιδικές παραστάσεις και το παιδικό θέατρο είναι το πιο δύσκολο θέατρο
Γιατί έχεις να κάνεις με το πιο απαιτητικό και αληθινό κοινό… τα παιδιά. Αγαπημένος παιδικός ήρωας ο Ποπαυ ο δυνατότερος που πάντα η βοήθεια του ήταν σωτηρία για την Ολιβ.

Πως βλέπεις τις διαφορές μεταξύ της δικής σου γενιάς των παραμυθιών, της αλάνας και του κρυφτού με της σημερινής γενιάς του tablet και του κινητού;

Οι εποχές αλλάξανε οι πρίγκιπες και οι νεράιδες δεν έχουν πια αίγλη και δυνατή φωνή.
Τα tablet και τα κινητά με τις χιλιάδες εφαρμογές και τα παιχνίδια είναι πλέον η δυνατή φωνή.
Δυστυχώς αυτή η φωνή μόνο βοή έχει και κανένα συναίσθημα.
Νιώθω τυχερή που έχω αναμνήσεις από τις αλάνες από τα τότε παιδικά χρόνια από τις αγκαλιές τις σφιχτές με τις φίλες μου από τα καρδιοχτύπια με το φλερτ από τα πάρτι και τις χοροεσπερίδες από την αγωνία να συναντήσω τα κολλητήρια σε πλατείες και γηπεδάκια, πραγματικά άλλες εποχές…

Με το θέατρο πότε ξεκίνησες; Τι ήταν αυτό που σε μάγεψε;

Το θέατρο ήταν πάντα μέσα μου, ένιωθα σαν τον φυσικό μου χώρο. Ήταν αναμενόμενο για μένα να στραφώ εκεί. Γνώρισα και γνωρίζω μεγάλες χαρές παιδεύομαι και παιδεύω στιγμές.

Είναι μαγεία κάθε φορά να είμαι κάποια άλλη και να ανακαλύπτω κάθε φορά ένα καινούργιο πρόσωπο. Είναι βάλσαμο της ψυχής μου και η κούραση που με ξεκουράζει.

Ποιος ήταν ο πρώτος σου θεατρικός ρόλος;

Ο πρώτος μου ρόλος ήταν Νελλι Γιουελα, μια μαθήτρια στο καλοκαίρι και καταχνιά του Τεννεση Ουίλιαμς. Έτρεμαν τα πόδια μου και στέγνωνε το στόμα μου θυμάμαι αλλά η καρδιά μου από την χαρά της έπαιζε μελωδικούς παλμούς και τα μάτια μου άστραφταν από την λάμψη. Έρωτας μωρέ έρωτας.

Είσαι ηθοποιός, ραδιοφωνική παραγωγός, δανείζεις την φωνή σου σε μεταγλωττίσεις και διαφημίσεις. Ποια θα έλεγες ότι είναι η επαγγελματική σου ταυτότητα ανάμεσα σε αυτές τις ιδιότητες σου;

Επαγγελματική ταυτότητα; Σε έναν κόσμο γεμάτο με ετικέτες και πολλές ταυτότητες αρνούμαι να απαντήσω… απλά θα πω πως είμαι λάτρης της τέχνης και του πολιτισμού. Αγαπώ το θέατρο αγαπώ τις δουλειές που έχουν ένα ταξίδι. Αγαπώ το ραδιόφωνο το λατρεύω άλλη μαγεία. Αγαπώ ότι έχει να που πει κάτι στην καρδιά μου και στο μυαλό μου. Αγαπώ ότι είναι ικανό να με ταξιδέψει.
Χωρίς ταυτότητα.

Αυτό τον καιρό πρωταγωνιστείς στο θέατρο Μπροντγουαιη. Στην παιδική παράσταση η μαγική πόλη μίλησε μας λίγο για το ρόλο που έχεις; Γιατί λέγεται μαγική πόλη ποια είναι η υπόθεση; 

Ναι είμαι στο Μπροντγουαιη στην παιδική παράσταση η μαγική πόλη σε κείμενο και σκηνοθεσία Θάνου Ζήκα και μουσική Σάκη Τσιλίκη. Μαζί μου και οι υπέροχοι ηθοποιοί Γιώργος Λαμπάτος, Κωνσταντίνος Ραβνιωτοπουλος, Μαρία Δρακοπούλου, Κωνσταντίνος Μενούνος, Μαρίνα Μπασέτα και οι χορογραφίες του Κωνσταντίνου Μενούνου βέβαια.
Έξι παιδιά φέρνουν τα πάνω κάτω.
Κάνω την Ταμμυ ένα κορίτσι σκέτη χαρά που αγαπά την ζωή και την διασκέδαση αλλά και το θέατρο και τον χορό έχει πολύ ωραία μηνύματα το έργο για την ειρήνη για την φιλιά για την αγάπη για την αλληλεγγύη για την προστασία του περιβάλλοντος για την αγάπη στα ζώα μηνύματα για το ψέμα την αλήθεια την υπόσχεση τις ανθρώπινες σχέσεις. Όλα αυτά με έναν μαγικό τρόπο στην μαγική πόλη μας.

Τη σημαίνει ηθοποιός για εσένα; Πιστεύεις ότι έχει αλλάξει η έννοια σε σχέση με 20-30 χρόνια πριν;

Ηθοποιός σημαίνει φως…
Όποιος αγαπάει αυτήν την δουλειά δεν βλέπει καμιά διαφορά.
Βέβαια οι εργασιακές συνθήκες έχουν αλλάξει πάρα πολύ όπως άλλαξαν σε όλα τα επαγγέλματα.
Άλλη πια η προσφορά και άλλη η ζήτηση. Για τις δεκαετίες που αναφέρατε δεν έχω να πω κάτι ( γέλιο) δεν είμαι τόσο μεγάλη δεν ήμουν στην αγορά τότε. Όπως και να έχει η αλήθεια είναι πως παντού είναι δύσκολα τα πράγματα. Ψυχραιμία και αισιοδοξία.

Η τηλεόραση σου λείπει; Πότε ήταν η τελευταία φορά που συμμετείχες σε κάποιο σήριαλ;

Η τηλεόραση δεν είναι εύκολο πράγμα έχει ατελείωτη κούραση. Δεν θα έλεγα ότι μου λείπει στην παρούσα φάση.
Η τελευταία φορά που συμμετείχα ήταν στο νεανικό σήριαλ η γενιά των 592 ευρώ.
Μια δουλειά με πολύ μεράκι και πολλή αλήθεια…

Για να κάνει κάποιος μεταγλωττίσεις είναι δύσκολο, ποια τα απαραίτητα προσόντα που χρειάζονται;

Οι μεταγλωττίσεις δεν θέλουν κάποια ειδική εκπαίδευση. Θέλουν απλά υπομονή και επιμονή και βέβαια καλή φωνή. Δηλαδή σωστή άρθρωση και ευελιξία ώστε να μπορείς αλλάζεις ύφος τόνο και χρώμα στην φωνή. Είναι χάρισμα αυτό. Το αγαπώ πολύ. Όταν μπαίνω στούντιο για μεταγλώττιση το χαίρομαι σαν παιδί.

Η γλώσσα της τηλεόρασης πόσο διαφορετική πιστεύεις είναι από αυτή του θεάτρου;

Η γλώσσα της υποκριτικής είναι μια και χιλιάδες…
Η αμεσότητα του θεάτρου είναι συγκλονιστική και δεν μπορεί καμιά κάμερα με καμιά τεχνολογία να σου την περάσει από την τηλεόραση.

Αν σου ζητούσα να γυρίσεις το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες και τι όχι;

Αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα με αγαπούσα λίγο πιο πολύ και σίγουρα θα με γύμναζα πιο πολύ, θα με πρόσεχα ίσως λίγο παραπάνω, υπήρξα πολύ άτομο του ρίσκου αλλά θα ήθελα σίγουρα να μην σκέφτομαι τόσο πολύ… είμαι τρομερά της οργάνωσης! ( γέλιο) Όλα στραβά μου τα έβγαλα! Όχι νομίζω πως δεν θα έκανα μεγάλες αλλαγές!

Έκτος από το παιδικό θέατρο, ασχολείσαι με κάτι άλλο που σε γεμίζει;

Εκτός από το θέατρο ασχολούμαι με με ραδιόφωνο με σπικαζ με την δημόσια διοίκηση ( γέλιο) αλλά αυτό το κομμάτι είναι άλλη ξεχωριστή συνέντευξη που στην παρούσα φάση δεν θα αναφερθώ και βέβαια με εθελοντισμό. Προσπαθώ να γεμίζω όμορφα την κάθε μέρα μου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Σχέδια πάντα πολλά και αγωνίες.
Συζητάω για άλλη μια θεατρική παραγωγή σε κεντρικό θέατρο στον Κεραμεικό από την νέα χρονιά. Και τέλος του Γενάρη θα έχω την χαρά και την τιμή να συμμετάσχω σε ειδικού χαρακτήρα για καλό σκοπό εκδήλωση με την εταιρεία movieland του Αντ1.

Σε ευχαριστώ Κωνσταντίνα για τον χρόνο σου και για την όμορφη κουβέντα που κάναμε. 

Εγώ ευχαριστώ θερμά εσένα Κυριάκο μου και το greekaffair.gr
Εύχομαι ολόψυχα καλές γιορτές χρόνια Πολλά και ευλογημένα για μια καλύτερη χρονιά.
Υγεία σε όλους μας αισιοδοξία και ψυχραιμία!

Συνέντευξη Κυριάκος Κ. Τσικορδάνος