Γεννηθήκατε στην Αίγινα και μεγαλώσατε στην Αθήνα, 45 λεπτά με το ferry. Πείτε μου μερικά πράγματα για το πρώτο σας σπίτι. Τι θυμάστε από εκείνες της ανθισμένες γειτονιές της Αίγινας και αργότερα της Αθήνας;

Στην Αίγινα έζησα μέχρι τα 3 μου χρόνια. Έχω όμως πολλές αναμνήσεις. Θυμάμαι πολύ καθαρά το σπίτι μας, τα παιχνίδια μου, τη μυρωδιά από το ψητό στα κάρβουνα χταποδάκι -που σπάνια πλέον το βρίσκεις έτσι μερακλίδικα φτιαγμένο-, τον πίνακα με τις 9 μούσες που είχαμε στο μπάνιο και κάθε φορά που με έπλενε η μαμά μου, μου διηγείτο τις ιστορίες τους… Θυμάμαι τη ψαραγορά και τα γύρω ουζερί, τις φιστικιές, το δεντράκι ελιάς που είχα φυτέψει στο κτήμα μας, τους φίλους των γονιών μου, τον κέρινο κόκορα που είχα φάει στις σκάλες της αυλής ένα Πάσχα από τη ζήλια μου γιατί τον είχαν φέρει δώρο στη μαμά μου, τα σκυλάκια μας, τον αδερφό μου με τις μαλλούρες του και τα ντραμς του… Όμορφες αναμνήσεις που θα ζουν πάντα μέσα μου και θα με προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό. Κάθε φορά που επισκέπτομαι το νησί, γυρίζω «εκεί» και νιώθω ασφάλεια. Σε δύσκολες στιγμές μου έχω περάσει μεγάλα διαστήματα στην Αίγινα…

Στην Αθήνα ήταν όλα κάπως πιο απρόσωπα, πιο αποστασιοποιημένα -αν μπορεί κανείς να το πει αυτό. Όμως ένα παιδί βρίσκει πάντα τη χαρά από τη φύση του γιατί αυτό το ενδιαφέρει. Με αυτό συντονίζεται. Είναι πιο εύκολο να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες αρκεί να του επιτρέπουν να είναι ευτυχισμένο, σε ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον. Το παιδάκι ενός φίλου πριν λίγο καιρό είχε πει: «Μπαμπά εγώ όταν μεγαλώσω θέλω μόνο να παίζω, να παίζω να παίζω συνέχεια, όλο να παίζω !!!»

Οι γονείς σου, θεωρούνται από τους πιο γνωστούς και με βαρύ βιογραφικό, στον χώρο του θεάτρου και του σινεμά. Πιστεύεις ότι αυτό ήταν και η αφορμή για να ασχοληθείς με το επάγγελμα του ηθοποιού;

Είναι μέρος της αφορμής και σαφώς έπαιξε ρόλο. Η αιτία όμως είναι άλλη.

Σίγουρα νοιώθω οικειότητα μέσα στο χώρο. Είχα πάντα μεγάλο θαυμασμό. Μου άρεσε ο τρόπος ζωής των καλλιτεχνών, η δημιουργικότητα τους, το ελεύθερο πνεύμα και η σκέψη τους. Οι γονείς μου με ενέπνευσαν, ο καθένας με τον τρόπο του.

Μαργαρίτα, ένας ηθοποιός σήμερα φτάνει μόνο να έχει ένα πολύ καλό βιογραφικό σπουδών ή χρειάζονται και αλλά προσόντα;

Αν φτάνει για ποιο πράγμα; Για να είναι καλός ηθοποιός; Για να είναι διάσημος; Για να είναι ακριβοπληρωμένος; Για να έχει δουλειά; Για να έχει δουλειά που να την ευχαριστιέται; Για να έχει χρήματα; Οι συνιστώσες είναι πολλές και πάντα εξαρτώνται από το στόχο. Το επάγγελμα αυτό θέλει και σκληρή δουλειά και επιμονή και γερό στομάχι και ταλέντο. Ο κάθε καλλιτέχνης είναι διαφορετικός όπως ο κάθε άνθρωπος. Έχει τις δικιές του αρετές, τους δικούς του δαίμονες και διαφορετικά θέλω.

Πάντως, στην ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου έχουμε δει ηθοποιούς-αστέρια με έμφυτο ταλέντο να ξεχωρίζουν χωρίς να έχουν τελειώσει σχολές, αλλά όχι το αντίθετο.

Πόσο καλό ή κακό θεωρείς ότι είναι για σένα το γεγονός ότι είσαι κόρη δυο πολύ αξιόλογων  ανθρώπων της τέχνης; Πιστεύεις ότι σε βοηθά ή ότι σου δημιουργεί προβλήματα στην επαγγελματική σου πορεία;

Πιστεύω πως είναι τύχη και με βοηθάει. Είναι δυο πολύ φωτεινά παραδείγματα και ο κόσμος τους αγαπάει. Πώς θα μπορούσε να είναι αρνητικό; Θα έπρεπε να προσπαθήσω πολύ για να το καταφέρω!

Synenteyxi-margarita-panosopoyloy-oi-synistoseis-einai-polles-kai-panta-exartiontai-apo-ton-stoxo

Έχοντας την εμπειρία από δουλείες στο εξωτερικό, πώς θα έκρινες την κατάσταση στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα κάνουμε τα πράγματα με ένα δικό μας τρόπο. Εμένα αυτό μου αρέσει, δε θέλω να το χάσουμε και να γίνουμε Σουηδοί. Το κακό είναι ότι πλέον γίνεται κάπως ανυπόστατα. Δε μπορούμε να το υποστηρίξουμε. Άμα θέλεις να κάνεις τον έξυπνο, μέσα! Εγώ μαζί σου! Αλλά να είσαι! Και όντως να ξέρεις καλύτερα από τους άλλους! Αυτή τη στιγμή έχουμε γίνει ανέκδοτο.

Ας μη ξεχνάμε πως οι Έλληνες σκέφτονται στα ελληνικά… Είμαστε σαν διάνοιες, σκάλες πιο πάνω.. Γι’ αυτό πλήττεται η γλώσσα μας. Για να εκφυλιστεί η κρίση μας. Το δυσάρεστο είναι ότι γίνεται και από εμάς τους ίδιους πλέον.. Ο βιασμός της γλώσσας δεν έχει σταματημό… Θα ήθελα να γυρίσουμε λίγο πίσω στη βάση. Να βρούμε τη θέση μας. Το εκτόπισμά μας. Το φως το ελληνικό μας. Να διαφυλάξουμε αυτήν την τεράστια γνώση που μας έχει ευλαβικά δοθεί και τώρα την αρνούμαστε και αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Δεν είναι απλό να είσαι Έλλην και να το υποστηρίζεις, θα ανακάμψουμε. Η «Μαγεία» γράφεται με Έψιλον και Ιώτα για κάποιο λόγο και ο νοών νοείτο…

Αξίζει να μελετήσουμε την αρχιτεκτονική των ελληνικών γραμμάτων και τη σημασία τους, η γνώση βρίσκεται εκεί έξω.

Το 2009 είχες την τύχη να συμμετέχεις στο «ΝΗΣΙ» με τον ρόλο της Καλλιόπης. Πόσο σημαντικό ρόλο πιστεύεις έπαιξε στην μετέπειτα πορεία της καριέρας σου;

Ευτυχώς δεν ήταν τύχη γιατί πέρασα από δοκιμαστικό και με διάλεξαν. Η τύχη με βοήθησε στο να βρω ακτοπλοϊκό εισιτήριο και να γυρίσω άρον άρον Αθήνα για να παρευρεθώ.

Ήταν μια σημαντική ευκαιρία να φέρω εις πέρας επιτυχημένα, ένα ρόλο πρόκληση σε μία σπουδαία παραγωγή.  Είμαι ευχαριστημένη από τον εαυτό μου γιατί έκανα το καλύτερο που μπορούσα. Είναι σημαντικό να φεύγεις από μία δουλειά και να ξέρεις ότι τα έχεις δώσει όλα, ακόμα και αν πιστεύεις πως την επόμενη φορά θα έχεις εξελιχθεί περισσότερο και θα είσαι καλύτερος.

 Η ταυτότητα του καλλιτέχνη από ποια στοιχειά πιστεύεις ότι διαμορφώνεται; Από το προφίλ ή από αυτό που δηλώνει και κάνει;

Μα το προφίλ έτσι διαμορφώνεται. Από τις πράξεις σου. Από το αν άγεσαι και φέρεσαι. Από το ποιος είσαι τελικά. Οι επιλογές μας είναι όλες εγκεκριμένες από την κρίση μας. Πώς θα συμπεριφερθούμε, τι δουλειές θα διαλέξουμε να κάνουμε, πώς φερόμαστε στους γύρω μας, πόσο σοβαρά παίρνουμε τη δουλειά μας, ποια είναι η αισθητική μας… Η ταυτότητα διαμορφώνεται από τη ψυχή μας.

Να σημειώσω πως επειδή έχει τύχει να κάνω δυο χρόνια ένα πτυχίο προκλινικής παθολογίας/ανατομίας/φυσιολογίας, αυτό εξηγείται και επιστημονικά! Και είναι υπέροχος ο τρόπος που λειτουργεί η φύση.

Πρόσφατα έκανες και μια ταινία για το σινεμά. Ποιος ο ρόλος και ποιοι οι υπόλοιποι συντελεστές; Πες μας δυο λόγια. 

Το καλοκαίρι γυρίστηκε η νέα ταινία του Βασίλη Βαφέα, «Ρισάλτο» με συμπαραγωγή του Ε.Κ.Κ.

Ο κεντρικός ήρωας (Νίκος Πουρσανίδης), καλείται εν μέσω ενός πραξικοπήματος, να διαλέξει πλευρά. Θα παραμείνει άμεμπτος και ακλόνητος στα πιστεύω του διαλέγοντας το δύσκολο μονοπάτι ή θα ακολουθήσει τους φαινομενικά ισχυρούς, προδίδοντας τις ηθικές τους αξίες αλλά κερδίζοντας την ηρεμία και τη βόλεψή του; Μαζί με την Αμαλία Αρσένη, φροντίζουμε να του το κάνουμε τη ζωή δύσκολη και να τον παραπλανήσουμε με τη βοήθεια των υπολοίπων (Τάκης Παπαματθαίου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Μαρία Κατσανδρή, Σταύρος Μερμήγκης, Πάνος Βίτσικας, Τάσος Ράπτης, Ηλίας Γκογιάννος, Χριστίνα Χαραλαμπάκη και Χρήστος Θεοδωρίδης). Τη μουσική υπογράφει ο Θάνος Μικρούτσικος.

Τι είναι η παράσταση «Κρητομυθεία»; Τι ακριβώς κάνεις εκεί;

Είναι μία παιδική παράσταση σε κείμενα του Γιαννή Λιγνάδη, μουσική Μάνου Πυροβολάκη, και σκηνοθεσία Δημήτρη Καλαντζή. Στην επιμέλεια κίνησης η Χαρά Καλογεροπούλου. Συμπρωταγωνιστούν ο Αλέξανδρος Ζουριδάκης και ο Παναγιώτης Κατσώλης. 

Η παράσταση έχει θέμα την Κρήτη. Συναντάμε μύθους από τη Θεογονία του Ησιόδου, ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, Ερωτόκριτο και Αρετούσα αλλά και πολλά ξεκαρδιστικά σκετσάκια. Επτά ηθοποιοί και μουσικοί επί σκηνής τα δίνουν όλα!

unnamed (9)

Tango, πώς μπήκε στην ζωή σου;

Το 2006 στο Λονδίνο. Χόρευε tango μια συνάδελφος μου στο θεάτρο, η αγάπη της για αυτό με γοήτευσε και ξεκίνησα μαθήματα. Τα τελευταία 4 χρόνια είμαι στη σχολή Baile de Barrio. Είναι ένα ταξίδι χωρίς τέλος που μου άλλαξε τη ζωή. Μπορεί να ακούγεται βαρύγδουπο αλλά αυτός ο χορός -που δεν είναι μόνο χορός αλλά τρόπος ζωής- δημιουργεί μία έξη, εισχωρεί στην καθημερινότητα σου, στη ζωή σου, στις σχέσεις σου και στο τέλος δεν μπορείς να το ξεχωρίσεις από το είναι σου. Γίνεται μέρος σου.

Τι είναι τα «tango events» και ποιος μπορεί να έρθει σε αυτά;

Η Milonga είναι μία κοινωνική συνεύρεση των χορευτών του tango σε κάποιο μαγαζί ή ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η μουσική που βάζει ο dj, είναι από tango ορχήστρες και ο στόχος είναι να χορέψουμε μεταξύ μας και να κοινωνικοποιηθούμε. Μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε και να απολαύσει την ατμόσφαιρα, τη μουσική και το ποτό του αλλά για να χορέψει πρέπει να ξέρει. Αυτό σημαίνει για τους καβαλιέρους κάποιους μήνες μαθημάτων και για τις ντάμες λιγο λιγότερο. Η Milonga Caprichosa που συνδιοργανώνουμε μαζί την Κωνσταντίνα Πλακιά και τη Σόφι Μπαγδάτογλου, λαμβάνει χώρα κάθε Κυριακή 15:00 με 19:00 στο Faust Bar Theatre. Σας περιμένουμε !

Γιατί  όταν χορεύουν οι γυναίκες τανγκό, δηλαδή οι τανγιέρες, συνήθως έχουν κλειστά τα μάτια;

Το ζητούμενο είναι να νοιώθεις τον καβαλιέρο, να καταλαβαίνεις τι σου δίνει, να επικοινωνείς. Έτσι κάποιες φορές, αυτή η γλύκα του χορού βαραίνει τα βλέφαρα, τα μάτια κλείνουν και το χαμόγελο στα χείλη παραμένει μέχρι το τέλος του χορού.

Σε ποιο σκαλί του βάθρου αποσκοπείς να φτάσεις  μέσα από την υποκριτική και το χορό;

Πόσα σκαλιά έχει το βάθρο;

Ποιες είναι η σχέσεις σου με την μητέρα σου; Είστε φίλες; Μοιράζεσαι τα προσωπικά σου μαζί της;

Είναι πλέον πολύ καλές. Την υπεραγαπάω, τη φροντίζω και τη σκέφτομαι. Τα προσωπικά μου δεν τα μοιράζομαι με κανέναν. Ακόμα και με τις φίλες μου δε λέω πολλά. Η μητέρα μου παραπονιέται που δεν της συζητάω προσωπικά μου θέματα. Θεωρεί ότι δε θέλω να τα ξέρει εκείνη, αλλά δεν είναι έτσι. Απλά δεν είναι στο χαρακτήρα μου. Έχω φίλες που καταχράζονται το χρόνο μου σε υπερβολικό βαθμό για να μιλήσουν επαναλαμβάνοντας τον εαυτό τους για τα προσωπικά τους και αυτό είναι κάτι που δεν το αντέχω, με αποτέλεσμα να απομακρυνθώ στο τέλος. Συνήθως τέτοιες συζητήσεις συνοδεύονται με γκρίνια και παράπονα, που επίσης δεν αντέχω.. Πάντως, σίγουρα προτιμώ να κουβεντιάσω σε φυσιολογικά πλαίσια, για το πρόβλημα κάποιου άλλου, αν μου ζητηθεί η γνώμη μου, παρά για ένα δικό μου. Τα δικά μου, ψάχνω μέσα μου για να τα λύσω. Πιστεύω πως πάντα έχουμε μέσα μας τη λύση. 

Έχεις χόμπι; Τι σου αρέσει να κάνεις εκτός από χορό και το θέατρο;

Υπάρχουν καλύτερα χόμπι; Αυτός ο συνδιασμός είναι ευλογία. Όμως να σημειώσω ότι είναι συγκεκριμένες οι στιγμές που γίνεται επάγγελμα και συγκεκριμένες αυτές που γίνεται χόμπι. Όταν δουλεύουμε θέλουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η ευχαρίστηση έρχεται μέσα απο την πειθαρχία, τη συγκέντρωση και τη δουλειά. Όταν πάλι θέλουμε χαλάρωση και διασκέδαση, οι τέχνες είναι από τις καλύτερες επιλογές.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια για φέτος;  

Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για τη διοργάνωση πολιτιστικού φεστιβάλ με Αργεντίνικο Tango στο νησί της Κέρκυρας, φέτος το καλοκαίρι. Θα έχουμε εκλεκτούς καλεσμένους από Ελλάδα και Αργεντινή για σεμινάρια και shows, καθώς και εξαιρετικούς μουσικούς. Επτά μέρες εμπλουτισμένες με φανταστικά δρώμενα και πολύ tango! Περισσότερες πληροφορίες από τις σελίδες μας στο Facebook και φυσικά στο το site μας που θα λειτουργεί από τη νέα χρονιά.

Συνέντευξη -Κυριάκος Τσικορδάνος

www.greekaffair.gr