Η αγορά των smartphone έπεσε για πρώτη φορά από την εμφάνισή τους μεγαλύτερη μείωση παρουσίασε η Apple.

Οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς, αν και ήταν έτοιμοι για μια τέτοια εξέλιξη, δεν την περίμεναν τόσο άμεσα. Όμως η κατάσταση που επικρατεί σε μερικές κρίσιμες αγορές όπως αυτή της Κίνας, η οποία αρχίζει πλέον να «ωριμάζει» και να μην υπάρχει η τεράστια ζήτηση των προηγούμενων ετών, οδήγησε στην πρώτη πτώση των πωλήσεων των smartphones από την εποχή που έκαναν την εμφάνισή τους και άλλαξαν τον τρόπο της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την αναφορά της Strategy Analytics η αγορά έπεσε μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2016 κατά 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φθάνοντας τις 335 εκατομμύρια μονάδες. Αυτή είναι η πιο δυσμενής μέτρηση που ανακοινώθηκε αυτές τις ημέρες, ενώ ακόμα και οι πιο θετικές εκτιμήσεις από άλλους οργανισμούς δείχνουν ένα εμφανές «φρενάρισμα» των πωλήσεων σε όλο τον κόσμο.

Στην κορυφή των πωλήσεων ήταν και παραμένει η Samsung η οποία βρίσκεται κοντά στα 81,9 εκατομμύρια μονάδες για το πρώτο τετράμηνο, με μερίδιο αγοράς περίπου στο 24,5%. Πάντως και αυτή σημειώνει πτώση στις πωλήσεις της η οποία φθάνει και έως το 5,6%.

Η Apple βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 51,2 εκατομμύρια iPhone και μερίδιο αγοράς που αγγίζει το 17,8% της αγοράς. Το νούμερο αυτό όμως είναι σημαντικά κάτω από τα 61,2 εκατομμύρια μονάδες που είχε πωλήσει πέρσι το ίδιο διάστημα, εμφανίζοντας την σημαντικότερη πτώση ανάμεσα σε όλες τις μεγάλες κατασκευάστριες εταιρίες του κόσμου.

Στην τρίτη θέση, και πολύ κοντά στην Apple βρίσκεται ο κινέζικος γίγαντας της Huawei, που είδε άνοδο των πωλήσεών του κατά 62,3% μέσα στο πρώτο τετράμηνο. Έχει αυτή την στιγμή το 8% της παγκόσμιας αγοράς, όμως η επιθετική πολιτική της σε αγορές και εκτός Κίνας, καθώς και οι νέες εξελιγμένες συσκευές της είναι σίγουρο ότι θα την φέρουν πολύ ψηλότερα.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές κινέζικες εταιρίες, οι οποίες σημειώνουν σημαντική άνοδο στις πωλήσεις τους, όμως είναι σχετικά άγνωστες εκτός της αγοράς της Κίνας, όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς τους.