Μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο στον μεγάλο ποιητή του λαϊκού μας τραγουδιού, που άφησε πίσω μια μεγάλη περιουσία από δυόμιση χιλιάδες τραγούδια, περίπου.

Αφιερωμένες προς τιμή του  είναι οι δύο ξεχωριστές βραδιές που θα γίνουν σήμερα 25 και αύριο 26 Μάη στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά. Πρόκειται για δύο μεγάλες συναυλίες προς τιμήν του κορυφαίου στιχουργού, που «έφυγε» από κοντά μας τον Αύγουστο του 2015, στις οποίες συμμετέχουν πολλοί τραγουδιστές που είτε ερμήνευσαν απευθείας οι ίδιοι τραγούδια του, ή είναι νεότεροι και δίνουν νέα πνοή στις αγαπημένες, μεγάλες επιτυχίες του.

Τραγουδούν (με αλφαβητική σειρά): Γεράσιμος Ανδρεάτος,

ΓΕΡΑΣΙΜΟς ΑΝΔΡΕΑΤΟς

Φωτεινή Βελεσιώτου,

ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ

Ελένη Βιτάλη,

Ελένη-Βιτάλη

Σοφία Βόσσου,

613179

Πέτρος Γαϊτάνος, Γιώτα Γιάννα, Φωτεινή Δάρρα, Στέλιος Διονυσίου, Ερωφίλη, Χαρούλα Λαμπράκη, Νάντια Καραγιάννη, Δημήτρης Κοντογιάννης, Μανώλης Μητσιάς, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Λιζέττα Νικολάου, Θάνος Ολύμπιος, Σοφία Παπάζογλου, Γιώργος Σαρρής, Μπάμπης Στόκας, Μπάμπης Τσέρτος, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Λάκης Χαλκιάς, Ραλλία Χρηστίδου,

ζαμπετας γιωργος

Γιώργος Ζαμπέτας, κ.ά.

Συμμετέχουν οι συνθέτες: Μίμης Πλέσσας, στενός φίλος και συνεργάτης του Κώστα Βίρβου, και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Απαγγελία: Εύα Κοταμανίδου.

Καλλιτεχνική διεύθυνση, παρουσίαση: Γιάννης Τζουανόπουλος. Τη συναυλία προλογίζει ο ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού Κώστας Μπαλαχούτης.

Ο Κώστας Βίρβος αποτύπωσε ανάγλυφα στο στίχο του όλες τις ανησυχίες, τα όνειρα και τους πόθους των αδικαίωτων ανθρώπων του λαού μας. Σημάδεψε ολόκληρη εποχή. Η λυρικότητα που αναβλύζει πηγαία, δίνοντας έμφαση στις οδυνηρές εμπειρίες και τα βιώματα της γενιάς του, ανανέωσε και εμπλούτισε τη θεματολογία, το ύφος και το περιεχόμενο του λαϊκού τραγουδιού. Οι μεγάλες στιγμές της πορείας του, αλλά και της χώρας μας τον συγκλονίζουν. Η Κατοχή, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα του λαού, το δράμα των πολιτικών προσφύγων, η μετανάστευση βρίσκουν την έκφρασή τους στους λιτούς, αληθινούς, γεμάτους αισθήματα στίχους του. Αγωνιστής, με δυνατή γλωσσική αρματωσιά, με ανήσυχο πνεύμα και πηγαία ευαισθησία, ο Κ. Βίρβος συλλαμβάνει τους εσωτερικούς κραδασμούς του λαού μας και τους κάνει τραγούδι.

Οι στίχοι του μελοποιήθηκαν από όλους σχεδόν τους σημαντικότερου Έλληνες  συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, όπως ηταν ο Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Θεόδωρος Δερβενιώτης, Μίκης Θεοδωράκης, Μίμης ΠλέσσαςΓιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Γρηγόρης Μπιθικώτσης.