Η Κατερίνα Μιχαηλίδου αναλύει το θέμα: “Μητρικός Θηλασμός”, “Αλήθειες και μύθοι” στο greekaffair.gr και στον Κυριάκο Τσικορδάνο.
katerina-mixailidoy
Κατερίνα Μιχαηλίδου

Εσείς γνωρίζετε κάποιους από τους μύθους που διαιωνίζονται αλλά και μερικές από της αλήθειες που αξίζουν να μάθετε;

Είναι “Αλήθεια ή Μύθος”  ότι ο θηλασμός της μητέρας θωρακίζει την υγεία του μωρού;

ΑΛΗΘΕΙΑ

Το μητρικό γάλα παρέχει, διαρκώς, στον οργανισμό του μωρού πολύτιμα αντισώματα που θωρακίζουν την άμυνά του. Η αξία αυτών των αντισωμάτων είναι μεγάλη και πολύ ουσιαστική για όσο διάστημα θηλάζει.

Με δεδομένο ότι ο παιδικός οργανισμός αρχίζει να δημιουργεί τα δικά του αντισώματα σταδιακά με το πέρασμα των μηνών και των ετών, το μητρικό γάλα βοηθάει το μωρό να χτίσει την άμυνα του ανοσοποιητικού του συστήματος και να αντιμετωπίζει οποιονδήποτε εισβολέα (μικρόβια, ιούς κ.ο.κ.)  αλλά και καθ’ όλη την περίοδο του θηλασμού, όπου το μωρό εξακολουθεί να  προστατεύεται καθώς και μακροπρόθεσμα αφού έχει απογαλακτίσει, έχει λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσει χρόνιες παθήσεις, διαβήτη τύπου II, λεμφώματα, αλλεργίες (άσθμα, ρινίτιδες κ.τ.λ), παθήσεις όπως νόσος του Gronh, ελκώδη κολίτιδα, καθώς και παχυσαρκία αργότερα στην ζωή του.

Τα οφέλη αυτά προκύπτουν σε πληρέστερο βαθμό όσο περισσότερο θηλάσει ένα μωρό ακόμη και όταν τρέφεται και με στέρεες τροφές που σημαίνει σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  δυο και πλέον έτη! www.who.org

Επιπλέον το μητρικό γάλα είναι ευκολοχώνευτο και πάντα διαθέσιμο στην κατάλληλη θερμοκρασία. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι τα μωρά που θηλάζουν περνούν πιο ανώδυνα τους κολικούς και παρουσιάζουν λιγότερο συχνά αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις (πνευμονίες, ωτίτιδες, διάρροιες κτλ.)

Επίσης, τα παιδιά που θηλάζουν αντιδρούν καλύτερα στα  εμβόλια από ότι τα παιδιά που τρέφονται με ξένο γάλα. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσουν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό. Έτσι και με  αυτόν τον τρόπο  ο θηλασμός προάγει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους.         

Papst, H.F., Spady ,D.W.*Effect of Breastfeeding on Antibody Response to Conjugate Vaccine.*

www.massbfc.org,AAP,http://www.pediatrics.org/cgi/content/full/115/2/496,  Hanson2004,  breastfeeding: unraveling the mysteries of human milk from medscape general medicine, Quantifying the benefits of breastfeeding: A Summary of Evidence HPN, HPP, PAHO, LINGAGES, AED, GH/HIDN, USAID etc

Είναι μύθος ή αλήθεια ότι το μητρικό γάλα δεν είναι επαρκές, και ότι χρειάζεται συμπλήρωμα ξένου γάλακτος;

ΜΥΘΟΣ

Η αλήθεια είναι ότι το γάλα κάθε γυναίκας είναι επαρκέστατο για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού της, εφόσον φυσικά, το θηλάζει αποκλειστικά  ,κατά βούληση. Τις πρώτες μέρες της ζωής του, ένα νεογέννητο θηλάζει 8-12 φορές το 24ωρο! Ωστόσο, καθώς περνούν οι μέρες, η συχνότητα των θηλασμών μπορεί να διαφοροποιηθεί, επειδή η μητέρα και το μωρό βρίσκουν σταδιακά το δικό τους ρυθμό.

Να θυμάστε ότι η παραγωγή μητρικού γάλακτος βασίζεται στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να μην δίνετε πιπίλα ενδιάμεσα  στους θηλασμούς. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο θηλάζει το μωρό, τόσο περισσότερο γάλα παράγει η μητέρα. Επομένως, δεν χρειάζεται συμπλήρωμα ξένου γάλακτος. Επίσης δεν απαιτείται ούτε η λήψη άλλων υγρών (χαμομήλι, νερό κοκ) σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους πρώτους 6 μήνες  της ζωής του όπου και γίνεται η σταδιακή εισαγωγή των στερεών τροφών  και φυσικά ο μητρικός θηλασμός  πρέπει να συνεχίζεται.

www.who.org   www.llli.org

Αλήθεια ή μύθος είναι ότι η μητέρα δεν μπορεί να γνωρίζει αν το μωρό κάλυψε τις ανάγκες του με το μητρικό γάλα; 

ΜΥΘΟΣ

Είναι αλήθεια ότι, καθώς δεν μπορείτε να δείτε πόσο γάλα πίνει το μωρό από το στήθος σας,  μπορεί να έχετε την αμφιβολία αν ήπιε αρκετά. Πώς μπορείτε λοιπόν να βεβαιωθείτε ότι το μωρό χόρτασε; Οι μητέρες μπορούν να ελέγχουν εάν το μωρό παίρνει αρκετά υγρά και σιτίζεται από τις πάνες του.

Μετά τις πρώτες τέσσερις μέρες, το μωρό θα πρέπει να έχει 5-6 βρεγμένες πάνες και 3-5 λερωμένες πάνες το 24ωρο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό δείγμα ότι το μωρό τρέφεται επαρκώς. Το δεύτερο σημάδι προέρχεται από το μηνιαίο ζύγισμα του μωρού.

Επίσης, ακόμη πιο σημαντικό είναι να ενθαρρύνετε ένα νυσταγμένο μωρό να θηλάζει συχνά (τουλάχιστον ανά 2 με 2 ½ ώρες και να καταγράφετε τις πάνες του).   

Με βάση τους σχετικούς πίνακες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αφορούν τα θηλάζοντα βρέφη κατά μέσο όρο είναι 150 γραμμάρια την εβδομάδα  www.who.org

Από ανέκαθεν ακούγαμε ότι μια μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να πάρει κιλά. Αλήθεια ή μύθος;

ΜΥΘΟΣ

Ο θηλασμός βοηθά τη γυναίκα να χάσει βάρος και όχι να πάρει! Εκτιμάται ότι μια γυναίκα που θηλάζει μεταβολίζει καθημερινά  300 με 500 επιπλέον θερμίδες. Αυτό φυσικά ισχύει εφόσον η γυναίκα δεν αρχίσει να τρώει παραπάνω με το σκεπτικό ότι έτσι θα έχει γάλα!

Με έναν ανώτερο μηχανισμό , ουσιαστικά το υποδόριο «αποθηκευμένο» λίπος  της γυναίκας  που έχει συσσωρευτεί και κατά την εγκυμοσύνη  «καίγεται»  στην κυριολεξία για να βοηθήσει στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν για την παραγωγή του γάλακτος  και ιδιαίτερα στους πρώτους 3 με 6 μήνες, με αποτέλεσμα η μητέρα να χάνει πολύ πιο εύκολα τα  περιττά κιλά της εγκυμοσύνης!                                              

Κατερίνα ακούγαμε παλιά από της γιαγιάδες μας να λένε ότι η γυναίκα που θηλάζει πρέπει να πίνει γάλα για να έχει γάλα. Ισχύει; Αλήθεια η μύθος;

ΜΥΘΟΣ

Κανένα θηλαστικό στη φύση δεν παράγει γάλα με αυτό τον τρόπο και ο άνθρωπος δεν αποτελεί εξαίρεση. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού αυτό που χρειάζεται είναι να  ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια, πρωτεΐνες. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των βρεφών δεν επηρεάζονται από την διατροφή της μητέρας τους, αν όμως το μωρό σας παρουσιάσει μια έντονη ενόχληση ,τότε παρατηρήστε μήπως σχετίζεται με κατανάλωση τροφών  που προκαλούν αέρια (π.χ., κουνουπίδι),τροφές με έντονη καυτερή γεύση κοκ και  φροντίστε να μετριάσετε την κατανάλωσή τους, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.

Επιπρόσθετα εάν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια σας, καλό είναι να αποφεύγετε τις τροφές που θεωρούνται ύποπτες για την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων (π.χ. αγελαδινό γάλα ξηρούς καρπούς, κοκ).Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να τρώτε η να πίνετε  για δυο αλλά ανάλογα με την δίψα και την όρεξη σας.     

Mother with her child

Σήμερα ακούμε πολλές μητέρες να λένε ότι επανειλημμένος θηλασμός είναι επώδυνος και τραυματίζει τις θηλές της μητέρας είναι αλήθεια η μύθος;                                                            

ΜΥΘΟΣ

Ο μητρικός θηλασμός ΔΕΝ πρέπει να πονάει. Εάν συμβαίνει αυτό τότε κάτι δεν γίνεται σωστά.  Κατά τις πρώτες μέρες μπορεί να νιώσετε κάποια ενόχληση στις θηλές σας δεδομένου ότι δέχονται το ερέθισμα του μωρού που θηλάζει η οποία είναι παροδική και δεν συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες. Ωστόσο, το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, η οποία προλαμβάνει τον ερεθισμό των θηλών. Να θυμάστε ότι ο στόχος δεν είναι να βάλει το μωρό στο στόμα μόνο τη θηλή, αλλά όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος από το στήθος, εάν όμως υπάρχει πόνος μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε μια Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC έτσι ώστε να ελέγξει τον τρόπο που θηλάζει το μωρό και άλλες παραμέτρους για να προλάβετε μεγαλύτερο τραυματισμό και πόνο!  (Frantz 1985, JNewman  ABA, www.ilca.org)

Κατερίνα είναι αλήθεια η μύθος τελικά ότι η μητέρα πρέπει να θηλάζει πάντα και από τους δύο μαστούς;

ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΣ

Προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής παραγωγή γάλακτος και από τα δύο στήθη, καλό είναι να γνωρίζετε ότι αν π.χ. ο θηλασμός ξεκινήσει με το δεξί στήθος και συνεχίσει με το αριστερό, τότε στον επόμενο θηλασμό πρέπει να προσφέρετε στο μωρό τα στήθη αντίστροφα. Στην περίπτωση όπου το μωρό αποκοιμάται σε λίγα λεπτά, βοηθάει να το αλλάζουμε δυο φορές από το κάθε στήθος για να εξασφαλίσουμε ότι παίρνει το τελικό γάλα που είναι πλούσιο σε θερμίδες και έρχεται μετά τα πρώτα 15 λεπτά!

Αντίθετα, είναι πολύ σημαντικό να μην διακόπτετε το μωρό που θηλάζει ενεργητικά, προκειμένου να το βάλετε στο άλλο στήθος. Όσον αφορά τη διάρκεια του θηλασμού είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι τις πρώτες μέρες – δηλαδή κατά τη φάση της προσαρμογής και της «εκπαίδευσης» του μωρού – ο θηλασμός μπορεί να μοιάζει… ατελείωτος! Το μωρό δηλαδή, μπορεί να πίνει γάλα από το στήθος σας ακόμη και για 20 ή 40 λεπτά, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εκμάθησης, καλό είναι να μην μπερδέψετε το μωρό με πιπίλες ή μπιμπερό, ούτως ώστε να αποφύγετε το φαινόμενο της σύγχυσης των θηλών, εξαιτίας του οποίου το μωρό μπορεί να αρνηθεί το δικό σας στήθος . Να θυμάστε όμως ότι καθώς το μωρό μαθαίνει να πιάνει το στήθος σας και να θηλάζει αποτελεσματικά, ο χρόνος του θηλασμού μειώνεται σημαντικά – υπάρχουν μωρά που μέσα σε 5’ ή 7΄ έχουν  ικανοποιηθεί!

Ο Μητρικός Θηλασμός εξασφαλίζει φυσική αντισύλληψη, αλήθεια η μύθος;

ΑΛΗΘΕΙΑ

Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού παράγονται ορμόνες (όπως η προλακτίνη) που καθυστερούν την έλευση της ωορρηξίας, κατά συνέπεια και της έμμηνου ρύσεως. Μάλιστα υπάρχει μια μέθοδος αντισύλληψης (LAM) που βασίζεται στον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό. Η μέθοδος αντισύλληψης που βασίζεται στον μητρικό θηλασμό ,έχει τρεις προϋποθέσεις: πρώτον το μωρό να είναι έως έξι μηνών, δεύτερον να θηλάζει το μωρό αποκλειστικά χωρίς μπιμπερό και πιπίλες και τρίτον να μην έχει έμμηνο ρύση η μητέρα. Εάν υπάρχουν και οι τρεις προϋποθέσεις, το ποσοστό επιτυχίας είναι 99%!

ΜΟΤΟ

  • Βάλτε το νεογέννητο μωρό στο στήθος σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Να θυμάστε ότι η παραγωγή του γάλακτος βασίζεται στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.
  • Η χωρητικότητα του στομάχου ενός τελειόμηνου νεογέννητου μωρού το πρώτο 24ωρο είναι περίπου 4-7ml και αυξάνεται σταδιακά καθώς το μωρό θηλάζει, «ενεργοποιώντας» την παραγωγή γάλακτος της μητέρας του.

Πηγές: http://www.llli.org

World Alliance for BreastfeedingAction, WABA ( www.waba.org )Διεθνής Ένωση Πιστοποιημένων Συμβούλων Θηλασμού (www.ilca.org) Unicef

Κατερίνα σε ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά για της πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσες και πιστεύω να τα πούμε να σε έχουμε και πάλι κοντά μας σύντομα με ένα νέο και ενδιαφέρον θέμα.

Εγώ ευχαριστώ Κυριάκο,  εσένα και το greekaffair.gr για την άριστη και αρμονική συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα μας, σίγουρα θα επιστρέψω με ένα νέο και ενδιαφέρον θέμα για τις αναγνώστριες μητέρες του greekaffair.gr .

 

Συνέντευξή Κυριάκος Τσικορδάνος

 

Η Κατερίνα Μιχαηλίδου είναι Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC (Ιnternational Board Certified Lactation Consultant), Σύμβουλος  Μητρότητας(CPD), Childbirth Educator- Maternity Care, και Σύμβουλος Εφαρμογών Μοριακού Υδρογόνου (Molecular Hydrogen Consultant)MHF  ειδικευμένη στην φροντίδα των γυναικών κατά την περίοδο της λοχείας αλλά και ως συμπαραστάτρια κατά τον τοκετό (birth partner), σύμφωνα με τα standard της DONA (www.dona.org)

Το Διεθνές Ανώτατο Συμβούλιο Εξεταστών IBCLE  www.ilca.org , www.ibcle.eu όπου εξειδικεύτηκε, εδρεύει στην Αμερική, και έχει  παραρτήματα σε πάνω από 67 χώρες του κόσμου.

Δεδομένης της αυστηρότητας της διαδικασίας πιστοποίησης, σε Παγκόσμιο επίπεδο και  η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τους IBCLC πρότυπο εκπαίδευσης με θέμα το μητρικό θηλασμό. Οι δε γνώσεις που πιστοποιούνται από τις εξετάσεις του IBLCE υπερκαλύπτουν τις απαιτούμενες από την Ε.Ε γνώσεις που χρειάζεται να έχουν οι φορείς για το σχέδιο δράσης για την προστασία, προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού στην Ευρώπη καθώς και σε Διεθνές Επίπεδο.

Ως Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας  παρακολουθεί  Διεθνή και Ευρωπαϊκά Συνέδρια (HΠΑ, Ευρώπη) και στην Ελλάδα συμμετέχει σε ημερίδες  κάνοντας ομιλίες και παρουσιάζοντας θέματα σχετικά με τον μητρικό θηλασμό σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια και στο ευρύ κοινό και οργανώνει  εκπαιδευτικά σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας.

Για περισσότερο από μια δεκαπενταετία έχει εργασθεί και στον Σύνδεσμό Θηλασμού Ελλάδος (παράρτημα του Διεθνούς Οργανισμού LA LECHE LEAGUE INTERNATIONAL που σημαίνει «σύνδεσμος γάλακτος»), www.llli.org

Στον Οργανισμό έχει εργασθεί  εκτός από Σύμβουλος μητρικού Θηλασμού και στις Δημόσιες Σχέσεις και ως μέλος συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «γαλουχώ» του Οργανισμού όπου διατηρεί και μόνιμη στήλη πολλά χρόνια καθώς αρθρογραφεί και σε περιοδικά σχετικά με την οικογένεια και την φροντίδα των παιδιών.

Η συνεχή δίψα της για μάθηση – δια βίου εκπαίδευση – καθώς και η αγάπη για τον Άνθρωπο αποτέλεσαν κινητήριο δύναμη να προχωρήσει  εκτός των γνώσεων της στην επείγουσα ιατρική τα τελευταία χρόνια να συνεργάζεται με επαγγελματίες υγείας (σε ερευνητικό επίπεδο στην Ελλάδα ) σχετικά με τις εφαρμογές του μοριακού υδρογόνου σύμφωνα με τα Διεθνή πρότυπα ενημερώνοντας για τα οφέλη του σε πολλά επίπεδα σχετικά  με την υγεία.

http://www.medicinabiomolecular.com.br/biblioteca/pdfs/Biomolecular/mb-0318.pdf

http://yourphlife.com/wp-content/uploads/2014/03/The-Actions-of-Molecular-Hydrogen-in-the-Body.pdf

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257754/ 

Κύριος στόχος της είναι η ενδυνάμωση-υποστήριξη και παροχή βοήθειας των μητέρων ώστε να θηλάσουν τα παιδιά τους με επιτυχία ως αναπόσπαστο κομμάτι της μητρότητας καθώς και να ενισχυθούν οι οικογένειες μέσω της τεκμηριωμένης γνώσης και της πρακτικής εφαρμογής της στην τόσο δύσκολη καθημερινότητα των ημερών μας που δεχόμαστε καταιγισμό πληροφοριών.

Το motto της είναι: Η γνώση είναι δύναμη

Είναι η ίδια μητέρα δυο γιων που συνεχώς την εμπνέουν… και πιστεύει ότι η ιδιότητα της ως μητέρα είναι ο ανώτερος «τίτλος» που μπορεί να αποκτήσει μια γυναίκα…