Έλληνας βιολόγος της διασποράς, ανακάλυψε και «χαρτογράφησε» ένα τεράστιο αριθμό άγνωστων έως τώρα ιών, που υπάρχουν στον πλανήτη μας και η πλειονότητα των οποίων «τρυπώνουν» στα βακτήρια και τα μολύνουν.

Ο Έλληνας επιστήμονας έκανε μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών, καθώς ανακάλυψε και χαρτογράφησε έναν τεράστιο αριθμό άγνωστων μέχρι τώρα ιών, οι περισσότεροι από τους οποίους μολύνουν βακτήρια. Πρόκειται για τον βιολόγο του Κοινού Ινστιτούτου Γονιδιώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ Νίκο Κυρπίδη, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε σχετική έρευνα στο περιοδικό «Nature».

γονιδιώματα ιών

Οι ερευνητές, ανάμεσα στους οποίους ακόμη ένας Έλληνας, ο ερευνητής Γιώργος Παυλόπουλος, μελέτησαν όλες τις βάσεις γενετικών μικροβιακών δεδομένων του πλανήτη. Ανακάλυψαν πάνω από 125.000 πλήρη ή αποσπασματικά γονιδιώματα ιών, τα οποία συνολικά περιέχουν 2.790.000 πρωτεΐνες. «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έψαξε συστηματικά σε όλα τα ενδιαιτήματα και σε τέτοιο μεγάλο εύρος δεδομένων, για να φέρει στο φως τόσους νέους ιούς» εξηγεί ο Νίκος Κυρπίδης, προσθέτοντας ότι εξερεύνησαν γενετικά τους ιούς σε όλα τα οικοσυστήματα.

Ο Έλληνας ερευνητής επισημαίνει ότι το 99% των οικογενειών ιών που ανακαλύφθηκαν δεν σχετίζεται στενά με κανέναν ιό του οποίου είχε ήδη «διαβαστεί» το DNA. Οι ερευνητές υπερδιπλασίασαν τον αριθμό των μικροβιακών οικογενειών που «φιλοξενούν» ιούς και δημιούργησαν τον πρώτο χάρτη παγκόσμιας κατανομής των ιών. «Αυτό μας παρέχει έναν τεράστιο πλούτο νέων δεδομένων, τα οποία θα μελετηθούν πιο λεπτομερώς μέσα στα επόμενα χρόνια» τόνισε. Η ανακάλυψη πιστεύεται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην εξέλιξη της συνθετικής βιολογίας.

 Νίκος Κυρπίδης

Ο Νίκος Κυρπίδης σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1988) και πήρε το διδακτορικό του στη Μοριακή Βιολογφία και Βιοτεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (1996). Από το 2004 εργάζεται στο Joint Genome Institute του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας στο Σαν Φρανσίσκο, ως ειδικός στη βιοπληροφορική και υπεύθυνος για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας συγκριτικής ανάλυσης των μικροβιακών γονιδιωμάτων.

Το 2010 έγινε επικεφαλής του Προγράμματος Μεταγονιδιωματικής και το 2011 του συνδυασμένου Προγράμματος Μικροβιακής Γονιδιωματικής και Μεταγονιδιωματικής. Έχει διάφορα βραβεία στο ενεργητικό του και από το 2014 είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Μικροβιολογίας.