Οι παράκτιοι ψαράδες της Λέσβου αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Greenpeace Ένα κουτί Θάλασσα

Ο Αντώνης, παράκτιος ψαράς από τη Λέσβο, βγαίνει για ψάρεμα από παιδί όμως τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά γυρίζει στο λιμάνι με άδεια τη βάρκα του. Οι καταστροφικές πρακτικές αλιείας οδηγούν τις θάλασσές μας σε μαρασμό. Οι ψαράδες χαμηλής έντασης βλέπουν στη θάλασσα το μέλλον τους, για αυτό την προστατεύουν όσο κανείς, ψαρεύοντας με τρόπους που έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στον βυθό και τη θαλάσσια ζωή. Ωστόσο, η αγορά δεν λειτουργεί με ευνοϊκούς όρους για αυτούς, αναγκάζοντας πολλούς να αφήσουν τα καΐκια τους και να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Αν δεν γίνει κάτι πολύ σύντομα θα βλέπουμε τους “θησαυρούς” τους μόνο σε φωτογραφίες.

Μπορείς όμως να αλλάξεις το μέλλον υποστηρίζοντας το πιλοτικό πρόγραμμα της Greenpeace “Ένα κουτί θάλασσα”, που θα κρατήσει τρεις μήνες. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσεις έναν πρωτοποριακό τρόπο διάθεσης ψαριών από το δίχτυ του παράκτιου ψαρά χαμηλής έντασης απευθείας στο πιάτο σου, θα επιβραβεύσεις όσους ψαρεύουν με ήπιο τρόπο και θα στηρίξεις ενεργά τις παράκτιες κοινότητες και την ιδέα της βιώσιμης αλιείας.

Ένα κουτί Θάλασσα

Το πρόγραμμα “Ένα κουτί θάλασσα” είναι το πρώτο βήμα για να χτίσουμε μαζί μία πιο δίκαιη αγορά όπου καταναλωτές και ψαράδες προστατεύουν μαζί τη θάλασσα. Ξεκινάμε με τους ψαράδες από την Λέσβο και την Λέρο, καθημερινούς ήρωες που για μήνες άφησαν στην άκρη τα δίχτυα τους και ανέλαβαν να σηκώσουν στους ώμους τους το φορτίο της προσφυγικής κρίσης, χωρίς δεύτερη σκέψη. Στόχος μας είναι το πρόγραμμα αυτό να περάσει στα χέρια των ψαράδων και να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα για να έχουμε πάντα στο πιάτο μας ψάρια που έχουν αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο.

Κάνε μαζί μας το πρώτο βήμα

Ο ρόλος σου

Με ένα κουτί, ξεκινάμε να φτιάξουμε εδώ και τώρα μία δίκαιη αγορά ψαριών και θαλασσινών που σέβεται ανθρώπους και περιβάλλον. Κάποιοι ψαράδες τολμούν και κάνουν το πρώτο βήμα αλλά χρειάζεται περισσότερος κόσμος που όχι μόνο θα στηρίξει αλλά και θα διαμορφώσει αυτή την προσπάθεια.

1. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα τολμήσουν να κάνουν μαζί μας πράξη το “Ένα κουτί θάλασσα”, από τα νησιά των ψαράδων μέχρι και την πόρτα τους.
2. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα ενισχύσουν οικονομικά, με όποιο ποσό μπορούν, αυτή την ιδέα αλλά και την προσπάθεια να την εξαπλώσουμε και πέραν από τους 3 μήνες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αν θες λοιπόν να παίξεις κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία μίας αγοράς που βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις και στο σεβασμό προς το θαλάσσιο πλούτο μας, πάρε μέρος σε αυτή την πρωτοποριακή προσπάθεια.

 

Φωτογραφίες: Νικολέτα Κοντούλη