“Όρνιθες” και θεατές έζησαν ένα παραμύθι.

ornithes

Μια τέτοια πόλη ονειρεύεται ο Πεισθέταιρος, όταν συλλαμβάνει την ιδέα της Νεφελοκοκκυγίας, της πόλης πάνω στα σύννεφα. Μια τέτοια πόλη «έχτισε» ο Νίκος Καραθάνος στην Επίδαυρο, με φαντασία, ποίηση κι ευαισθησία, χαρά, ευφροσύνη, ελπίδα και με ανοιχτά τα μάτια της καρδιάς. Με την παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση έπεσε η αυλαία των φετινών Επιδαυρίων, με δύο sold out παραστάσεις (Παρασκευή και Σάββατο) και εν μέσω «μπράβο» και θερμών χειροκροτημάτων, συνολικά 19.000 θεατών.

Με όχημα τους αριστοφανικούς «Ορνιθες», ο Νίκος Καραθάνος με την πολύτιμη αρωγή όλων των συντελεστών και των ηθοποιών της παράστασης, στήνει ένα ολόκληρο σύμπαν και στον πυρήνα του τοποθετεί πρωταγωνιστή τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο που ονειρεύεται, που θέλει να πετάξει, που καταφέρνει να αποκτήσει «φτερά». Ομως, ένα τέτοιο «εύθραστο» εγχείρημα κινδυνεύει από τους «εισβολείς». Εδώ, το τέλος είναι αίσιο: «Και τα βρήκανε». Η αίσθηση που έχει ο θεατής είναι ότι η ατάκα που θα ακολουθήσει θα είναι «και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

Αυτό δεν λέγεται ποτέ με λόγια, αλλά με ένα ανατασικό φινάλε, με μουσική, όπου όλοι οι ηθοποιοί, αγκαλιασμένοι γύρω από ένα τεράστιο λευκό μπαλόνι, χορεύουν μέχρι που το μπαλόνι χάνεται ψηλά στο σκοτάδι. Σαν ένα παραμύθι ολοκληρώνεται η παράσταση με εξαιρετικές σκηνές και μαγευτικές εικόνες, ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, για μια πόλη στα σύννεφα, για ένα κάστρο στον ουρανό, για μια ουτοπική ζωή. Και το ερώτημα να πλανάται, εν τέλει: πόσο μακριά μας (ή δίπλα μας), πόσο μέσα μας (ή έξω μας) μπορεί να υπάρξει μια τέτοια Νεφελοκοκκυγία;

Μετά την Επίδαυρο, οι «Όρνιθες» επιστρέφουν στη φωλιά τους, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 17, 18, 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου.

Αντιγόνη Καράλη