Οι Έλληνες της Αμερικής από το ΟΧΙ ως το τέλος της κατοχής.

 

Σχεδόν 300.000 ήταν  οι νεκροί  στην Ελλάδα από την πείνα και την κακή διατροφή  κατά τη διάρκεια της κατοχής. Οι  Έλληνες της Αμερικής είχαν ήδη κινητοποιηθεί μετά το ΟΧΙ. Η Ελληνική πολεμική περίθαλψη (GWRA) είχε φορτώσει σε τέσσερα πλοία Ελληνικής ιδιοκτησίας εφόδια αξίας 3 εκατομμυρίων. Το ένα βυθίστηκε από τους Γερμανούς και τα άλλα δεν κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους πριν τη Γερμανική κατοχή.

Η Greek War relief  Association (GWRA) ιδρύθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1940 από τον αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Αθηναγόρα και εκπροσώπους   Ελληνικών οργανώσεων. Πρόεδρος ορίστηκε ο Σπύρος Σκούρας της 20th Century  Fox films. O Σκούρας γράφει πως έθεσε ως σκοπό  της ζωής του την άρση του συμμαχικού αποκλεισμού. Μέχρι τον Μάρτιο του 1945  Σουηδικά πλοία είχαν  μεταφέρει, χάρη στην Ελληνική πολεμική περίθαλψη, 669.632 τόνους φαρμάκων,   τροφίμων και ρουχισμού, χωρίς να αποκαλυφθεί η προέλευση τους, όπως ζητήθηκε  από τους κατακτητές.

Ελληνοαμερικάνοι (GWRA) και  Έλληνες της Κωνσταντινούπολης χρηματοδότησαν κυρίως την αποστολή τροφίμων με το Τουρκικό πλοίο Κουρτουλούς.

Είναι καλό να θυμόμαστε ότι τη μεγαλύτερη διαφορά την έκανε πάντα το έθνος μέσα και έξω. Έξω από τον Ελλαδικό χώρο γεννήθηκε η Φιλική Εταιρεία που αποτέλεσε τη βάση για την οργάνωση της επανάστασης το 1821.

Όταν  με την προδοσία, την αδιαφορία, τις συνθήκες, ή με δική του επιλογή στην περίπτωση του Ελληνισμού της Δύσης, το έθνος έξω χάθηκε ή κατάντησε να  θυμάται την καταγωγή του εθιμοτυπικά σε πανηγυρικές εκδηλώσεις, το μέσα, καταδικασμένο μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, από δικά του λάθη κυρίως( να μην έχει πολιτικούς) έχασε κάθε στήριγμα και προοπτική αλλαγής, η κατάληξη του λοιπόν ήταν επόμενη.

 

Γράφει Ιστορικός διδάκτωρ Βαλκανικού Πολιτισμού Μελίνα Κονταξή