Σε μία αποκλειστική συνέντευξη, ο Διευθυντής του Πολυϊατρείου ΙΑ.ΣΥ Αλέξανδρος Κασίμης μιλάει στον Κυριάκο Τσικορδάνο και στο greekaffair.gr για όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για την πλαστική χειρουργική!

Τα τελευταία χρόνια πόσο έχει αλλάξει η πλαστική χειρουργική και ποιοι τομείς είναι αυτοί που καταργήθηκαν και γεννήθηκαν άλλοι μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας;

Στην πλαστική χειρουργική διπλασιάζεται η γνώση κάθε περίπου τρία χρόνια , συνεχώς εμφανίζονται νέες τεχνικές, βελτιώνονται παλαιές, νέες τεχνολογικές εξελίξεις φάρμακα.
Νέες θεραπείες όπως οι αυτόλογες μεσοθεραπείες έχουν εντυπωσιακό αποτέλεσμα και χωρίς χρόνο ανάρρωσης , νέα τεχνική ανόρθωσης προσώπου με τα σύγχρονα μακριά και όχι τα μικρά νήματα , νέες laser θεραπείες για σύσφιξη και ανόρθωση προσώπου. Aπό την άλλη πολλές παλιές τεχνικές έχουν εγκαταλειφθεί όπως το lift μετώπου ή όπως αυξητική χειλιών. ενώ νέες τεχνικές μπορεί να εμφανίζονται με μεγάλη προβολή και να εγκαταλείπονται γρήγορα όπως τα μικρά νήματα που εμφανίστηκαν φέτος.

Πόσο εφικτές αναποτελεσματικές μπορεί να είναι οι ενέσιμες επεμβάσεις πάνω στο πρόσωπο μιας γυναίκας και ενός άντρα;

Τα ενέσιμα έχουν προσφέρει πολλά στην πλαστική, ιδίως τα Botox και τα υαλουρονικό οξύ, στα σωστά χέρια δίνουν για αρκετούς μήνες καλό αποτέλεσμα ( καμουφλάζ ), δυστυχώς όμως και λόγο της κρίσης πολλά ακούγονται και διαφημίζονται για φθηνά ενέσιμα ενώ η τιμή των φαρμάκων αυτών δεν έχει αλλάξει, ήδη βλέπουμε περιστατικά με προβλήματα από την χρήση τέτοιων συσκευασιών, για άλλη μια φορά δυστυχώς πρέπει να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητήστε να δείτε την συσκευασία του φαρμάκου και κρατήστε το κουπόνι της συσκευασίας, μόνο έτσι θα ξέρετε τι σας ένεσαν στο πρόσωπο, και μην απευθυνθείτε σε οποίον επικαλείται ότι κάνει ενέσιμα, φροντίστε να είναι ιατρός – πλαστικός χειρουργός αλλιώς είναι επικίνδυνο.

Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο ερώτημα βασανίζει αρκετό κόσμο κ. Κασίμη; Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η αυξητική ορμόνη στη ανάπτυξη ενός παιδιού και πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει;

Η αυξητική ορμόνη έχει υψηλά επίπεδα στην παιδική ηλικία και οδηγεί στην ανάπτυξη του παιδιού, μερικοί παρανόμως την χορήγησαν σε ενήλικες με εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως η λιποδιάλυση και η εντυπωσιακή αύξηση του μυϊκού ιστού, αυτό βέβαια είναι καλό αν δεν συνδυαζόταν και με την ανάπτυξη καρκίνου χοληφόρων – ήπατος – παγκρέατος, που είναι και ανεγχείρητος και αυτά τα άτομα καταλήγουν, και εδώ πρέπει οι άνθρωποι να είναι πιο καχύποπτοι και να μην παίρνουν φάρμακα και ενέσεις από μη ιατρούς ( φίλοι στα γυμναστήρια και στα καφενεία).

Θα ήθελα να σας ρωτήσω όμως και για τη βαριατρική, όταν κάποιος θα χάσει 30-50 κιλά από το σώμα του, ποια θα είναι η επέμβαση που θα πρέπει να κάνει;

Μετά από τόσο μεγάλη απώλεια βάρους είναι αναπόφευκτη η χαλάρωση του δέρματος, η οποία δεν επανέρχεται χωρίς επέμβαση, η κοιλιά, τα μπράτσα, οι μηροί και το στήθος είναι τα σημεία που θα έχουν την μεγαλύτερη χαλάρωση και εκεί πρέπει να επέμβουμε με κοιλιοπλαστική, βραχιονοπλαστική, ανόρθωση μηρών και στήθους, βεβαία δεν γίνονται όλες σε μια επέμβαση, συνήθως τις κάνω ανά δυο ανάλογα με την περίπτωση.

Κε Κασίμη πόσες κατηγορίες ρινοπλαστικής υπάρχουν και ποιες οι ιδιαιτερότητες και ποια τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν μετά από μια ρινοπλαστική επέμβαση;

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση, ο όρος “κατηγορίες” εφευρέθηκε τελευταία για διαφημιστικούς λόγους, η ρινοπλαστική διορθώνει το εξωτερικό σχήμα της μύτης, ταυτόχρονα διορθώνει και το ρινικό διάφραγμα, γιατί χωρίς διόρθωση του ρινικού διαφράγματος δεν διορθώνεται το εξωτερικό σχήμα της μύτης, ταυτόχρονα αφαιρούνται και οι κόγχες αν και εφόσον εμποδίζουν την αναπνοή, και πολλές φορές χρειάζονται και μοσχεύματα για να διορθωθεί το πρόβλημα. Μερικοί ιατροί μη-πλαστικοί ήθελαν να ξεχωρίσουν αυτές τις επεμβάσεις για καθαρά διαφημιστικούς λόγους, η ρινοπλαστική όμως παραμένει μια επέμβαση με πολλές τεχνικές όπως όλες οι επεμβάσεις. Ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε ανθρώπου εφαρμόζεται η κατάλληλη τεχνική.

Πότε μια ελιά αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη πάνω στο σώμα μας; Και πότε χρειάζεται να προβούμε σε χειρουργική επέμβαση;

Μια ελιά που αλλάζει χρώμα χρειάζεται αφαίρεση, μια ελιά που αλλάζει μέγεθος χρειάζεται αφαίρεση, μια ελιά που αλλάζει επίπεδο χρειάζεται αφαίρεση, μια ελιά που αιμορραγεί ή ξεφλουδίζει χρειάζεται αφαίρεση. Οι άνθρωποι που έχουν ελιές και δεν μπορούν να τις παρακολουθούν , ή που έχουν περιστατικό καρκίνου δέρματος στην οικογένεια τους, πρέπει να κάνουν χαρτογράφηση των ελιών τους και να τα παρακολουθεί ιατρός μια φορά το εξάμηνο.

Τι είναι η κυτταρίτιδα και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα της ανομοιογενούς κατανομής (κακή κατανομή ) του λίπους του δέρματος, σε κάποια σημεία είναι πολύ λίπος ενώ σε άλλα είναι λιγότερο, αυτή η κατανομή δίνει την γνωστή εμφάνιση δίκην φλοιού πορτοκαλιού, κύρια αιτία θεωρείται η κατακράτηση νερού λόγο αθροίσεων τοξινών, αποτέλεσμα του ανθυγιεινού τρόπου ζωής που κάνουμε που πολλές φορές είναι και υποχρεωτικός. Η φωσφατιλυδοχολίνη είναι μια ουσία που παράγεται στο ήπαρ μας (συκώτι) με αποστολή την διάλυση του λίπους της τροφής, σήμερα αυτή η ουσία παρασκευάζεται ως φάρμακο, και χρησιμοποιείται με επιτυχία στη εξαφάνιση της κυτταρίτιδας, με τοπικές εγχύσεις διαλύει το παραπανίσιο λίπος όπου υπάρχει πρόβλημα.

Πόσο ασφαλής είναι μια χειρουργική επέμβαση και ποιους παράγοντες θα πρέπει να λάβει υπόψη ένας Πλαστικός Χειρούργος όταν είναι να εξετάσει τους μαστούς για να προχωρήσει στην χειρουργική επέμβαση;

Οι επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής είναι επεμβάσεις που γίνονται σε υγείες ανθρώπους, δηλαδή, ο άνθρωπος δεν μπαίνει στο χειρουργείο επειδή είναι άρρωστος. Αυτό διευκολύνει πολύ τα πράγματα, και μειώνει το ρίσκο του χειρουργείου σε σχέση με άλλα χειρουργεία, είναι όμως πιθανό ο υποψήφιος για χειρουργείο άνθρωπος να κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο μπορεί να εμφανιστεί κατά την διάρκεια της επέμβασης, γι΄ αυτό πάντα και σε κάθε επέμβαση πρέπει να προηγηθεί ένας εγχειρητικός έλεγχος, που θα δώσει την εικόνα υγείας του ανθρώπου, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ακυρώθηκαν χειρουργεία επειδή βρήκαμε πρόβλημα υγείας που μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν άγνωστο και για τον ίδιο τον υποψήφιο. Ειδική περίπτωση αποτελούν οι γυναίκες άνω των τριανταπέντε ετών που θέλουν επέμβαση στο στήθος. Εδώ λοιπόν πρέπει να προηγηθεί και μαστογραφία και μερικές φορές και υπερηχογράφημα αν χρειαστεί να διευκρινιστεί κάποιο στοιχείο στην μαστογραφία.

Μετά από μια χειρουργική επέμβαση θα χρειαστεί κάποιος να απουσιάσει από τη δουλειά του και από τις καθημερινές δραστηριότητες του;

Σήμερα όλο και περισσότερες είναι οι επεμβάσεις που έχουν μικρό χρόνο ανάρρωσης, λίγες είναι οι επεμβάσεις που κρατούν κάποιον στο σπίτι περισσότερο από δυο μέρες, συνήθως αφού κάνω την πρώτη αλλαγή την δεύτερη μέρα, θα μπορεί κάποιος και να πλένεται και να επιστρέψει σιγά-σιγά στην εργασία του.

Κλείνοντας τη συνέντευξη αυτή θα ήθελα να μου πείτε ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει το πολυιατρείου ΙΑ.ΣΥ.

Το Πολυϊατρείο ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΑ.ΣΥ είναι στο κέντρο της Αθήνας και διαθέτει εξειδικευμένα ιατρεία, με πρώτο το διαβητολογικό μας ιατρείο στελεχωμένο με ιατρούς – ειδικούς διαβητολόγους και κλινικούς διατροφολόγους αλλά και χειρουργούς ποδιών, που αντιμετωπίζουν και εκπαιδεύουν από κοινού τον διαβητικό ασθενή , με σκοπό όχι μόνο την ρύθμιση του διαβήτη του αλλά και την αποφυγή των επιπλοκών του διαβήτη. Το Πολυϊατρείο διαθέτει επίσης και ένα υπερσύγχρονο καρδιολογικό ιατρείο στελεχωμένο από έμπειρους καρδιολόγους και επανδρωμένο με την τελευταία τεχνολογία της καρδιολογίας, με κύριο σκοπό την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση καρδιολογικών περιστατικών. Στο ιατρείο πλαστικής και αισθητικής χειρουργικής εφαρμόζουμε πολλές τεχνικές (κλασσικές και νεότερες ) με σύγχρονα μηχανήματα και νέες αντιλήψεις που απορρίπτουν την υπερβολή και προσπαθούν για την φυσική νεανική εμφάνιση. Το ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο και τέλος το Γυναικολογικό μας ιατρείο όπου εκτελούνται όλες οι γυναικολογικές εξετάσεις. Συνολικά το Πολυϊατρείο διαθέτει είκοσι δυο ιατρικές ειδικότητες που υπηρετούνται από τριάντα δυο ιατρούς, σε έναν ενιαίο σύγχρονο χώρο.

ΠΑΝΟΡΜΟΥ 119 & ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Τ.Κ. 115 22 ΑΘΗΝΑ

Τηλέφωνο : 210 6982040
FAX : 210 6994128

www.iasy.gr

e-mail: info@iasy.gr