Ένα από τα «άγνωστα κομμάτια» της ελληνικής μετανάστευσης, που είναι ταυτισμένο με τη ζωή και τον θάνατο ενός ανυπότακτου Κρητικού, που έγινε θρύλος για τον κόσμο του εργατικού κινήματος της Αμερικής στις αρχές του περασμένου αιώνα, αναδεικνύει με βαθιά έρευνα και μαρτυρίες το ντοκιμαντέρ «Παλικάρι – Ο Λούης Τίκας και η σφαγή του Λάντλοου» της Λαμπρινής Χ. Θωμά και του Νίκου Βεντούρα, το οποίο προβλήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Δημοτικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (CUNY), στο Μανχάταν.

Εκατό χρόνια μετά, η ιστορία του Λούη Τίκα ζωντανεύει για πρώτη φορά μέσα από μια ολοκληρωμένη παραγωγή, με συνεντεύξεις και ντοκουμέντα που φέρνουν στο φως η σεναριογράφος και παραγωγός Λαμπρινή Χ. Θωμά και ο σκηνοθέτης Νίκος Βεντούρας.

 Όπως αναφέρθηκε, «η σφαγή του Λάντλοου και η δολοφονία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη) αποτελεί μία από τις κομβικές στιγμές του αμερικανικού εργατικού κινήματος και ενώνει, έναν ολόκληρο αιώνα μετά, τις ΗΠΑ του 1914 με τις εργατικές και μεταναστευτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και όλου του κόσμου του 2014».

 Σημειώνεται ότι η Σφαγή του Λάντλοου υπήρξε μία από τις αιματηρότερες επιθέσεις της εργοδοσίας και του κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΗΠΑ. Έγινε στις 20 Απριλίου του 1914 στην ομώνυμη πόλη του Κολοράντο και ήταν το αποκορύφωμα της εργατικής καταπίεσης των 12.000 ανθρακωρύχων της περιοχής.

 Η Λαμπρινή Θωμά και ο Νίκος Βεντούρας αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο, και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής «μία τραγωδία που πολλοί προσπάθησαν να κάνουν να ξεχαστεί».

 Το «Παλικάρι» πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Εκτός από τη Νέα Υόρκη, έχουν γίνει προβολές σε Ντιτρόιτ, Νόρφολκ (Βιρτζίνια), Σαν Φρανσίσκο, Σικάγο και Κάνσας Σίτι. Στη Νέα Υόρκη θα προβληθεί ξανά τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως είχε γίνει και στο Σικάγο.

 louistikas1

 

 Η Λαμπρινή Θωμά η σεναριογράφος και παραγωγός του ντοκιμαντέρ ανέφερε: «Όσον αφορά το γενικότερο μήνυμα από την ιστορία του Λούη Τίκα, είναι σήμερα πάρα πολύ επίκαιρο. Όχι μόνο γιατί χάνουμε εργατικά δικαιώματα και για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των μεταναστών, γιατί όλα αυτά υπάρχουν μέσα στην ιστορία του, αλλά ακόμη και για το τι μπορεί να φέρει η αποτυχία ενός αγώνα. Μετά τη δολοφονία του Τίκα και μετά τα επεισόδια στην περιοχή, εκδηλώθηκε αύξηση της Κου-Κλουξ-Κλαν για δυο δεκαετίες. Έρχεται λοιπόν κάτι ρατσιστικό, κάτι άγριο. Οι αναλογίες είναι καταπληκτικές. Γι’ αυτό, εμείς στο ντοκιμαντέρ δεν επενέβημεν καθόλου. Αφήσαμε τους ιστορικούς και τους απογόνους να μιλούν. Αποφύγαμε τους Έλληνες απογόνους ώστε να δείξουμε πόσο ευρεία ήταν η αποδοχή του. Δεν θέλαμε να φανεί σαν μια ελληνική υπόθεση, γιατί ο ίδιος είχε ξεφύγει πολύ απ’ αυτό. Πρέπει να ήταν πολύ χαρισματικός άνθρωπος. Ένας ακόμη λόγος ήταν για να καταλάβουμε όλοι πώς μπορούμε να αντισταθούμε μαζί, αλλά και ο καθένας μας χωριστά. Είναι μια καταπληκτική ιστορία για την Ελλάδα του σήμερα».