Περσείδες το αστρονομικό φαινόμενο 2016 Οδηγός παρακολούθησης.

broxi-twn-perseidwn

Κάθε Αύγουστο αυτές οι νύχτες γεμίζουν από τα πεφταστέρια των περσείδων, ένα αστρονομικό φαινόμενο γνωστό στον πολύ κόσμο γιατί συμβαίνει καλοκαίρι, εποχή που μπορείς να μείνεις έξω τα βράδια, αλλα και γιατί δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό για να το παρακολουθήσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρεις που και πώς να κοιτάξεις.

Εμείς θα σας δώσουμε απλές οδηγίες για μπορέσετε να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερα πεφταστέρια

Φέτος περιμένουμε το θέμα να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό με αρκετά περισσότερα πεφταστέρια γιατί ενώ η συνηθισμένη ροή είναι περίπου 100 μετεωρίτες των ώρα, φέτος περιμένουμε 150 ενώ θα υπάρχουν και εξάρσεις που θα φτάνουν τις 200 την ώρα.

Εκμεταλλευτείτε τις όμορφες νύχτες του Αυγούστου και κοιτάξτε τα αστέρια να πέφτουν, εμείς θα σας δώσουμε απλές οδηγίες για την καλύτερη παρακολούθηση του φαινομένου.

Το βασικό είναι να είστε μακριά από τα φώτα της πόλης και γενικά από περιοχές με φωτισμό, αλλά πέρα από αυτό…

Πότε; Κάθε βραδιά θα έχει πεφταστέρια αλλά η μεγαλύτερη έξαρση για την Ελλάδα θα είναι τα ξημερώματα μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου, τις πολύ πρωινές ώρες από 2 και έως 7 το πρωί, μετά τις 3 δύει και το φεγγάρι και ο ουρανός θα γίνει σκοτεινότερος οπότε η παρακολούθηση θα είναι ευκολότερη.

Που κοιτάμε; Αν και μπορεί να δείτε πεφταστέρι να πέφτει από παντού στον ουρανό, η πηγή τους είναι κοντά στον αστερισμό του Περσέα. Εσείς γυρίστε απλά Βορειανατολικά και κοιτάξτε σε γωνιά δύο τρίτων από τον ορίζοντα στο ζενίθ.

Πως κοιτάμε; Μην εστιάζεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή του ουρανού, μην δημιουργείτε οπτικό τούνελ, αλλά παρατηρήστε ευρέως τον ουρανό και έχετε σε εγρήγορση την περιφερειακή σας όραση. Τα πεφταστέρια δεν χρειάζονται τηλεσκόπιο ή άλλο όργανο, σκοτεινό περιβάλλον και καλό καιρό χρειαζόμαστε.

Εξοπλισμός; Ντυθείτε! Πάρτε μαζί σας κάποιο πανωφόρι, ακόμη και τον Αύγουστο τις πρωινές ώρες έχει υγρασία και ψύχρα στην εξοχή. Μην ξεχάστε να βάλετε κάποια λοσιόν ενάντια στα κουνούπια.

perseid1

Πηγαίνετε σε κάποια παραλία ή σε κάποια εξοχή, γυρίστε την ξαπλώστρα ή το κάθισμά σας βορειοανατολικά, όχι φώτα, κοιτάξτε ψηλά στα 2/3 του ουρανού, απλώστε το βλέμμα σας και απολαύστε την βροχή από τα πεφταστέρια, όταν θα έχει ξανά την ίδια ένταση με φέτος θα είναι το έτος 2126, ας το χαρούμε φέτος.

www.greekaffair.gr