Πνευματικοί οδοκαθαριστές

 

Εγώ το θέλω και προσπαθώ να είμαι καλός οδοκαθαριστής , εύχομαι να το θέλετε και να είσθε οδοκαθαριστές και εσείς. Του υλικούς δρόμους συνήθως τους καθαρίζουν συνήθως  εργάτες ειδικοί του πνευματικούς δρόμους τους καθαρίζουν εθελοντές πιστοί.

Το είπε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος η όντως φλογερή αυτη ψυχή καλούσε το λαό μετανοώντας να προετοιμαστει για υποδοχή. Κανένα εμπόδιο έλεγε να μην υπάρξει στο δρόμο του Λυτρωτή , ξεσήκωνε τα πλήθη με τον θερμό του λόγο ,την ρωμαλέα του φωνή. Όμως όταν αναφαίνεται ο Ήλιος τότε ο λύχνος υποχωρεί , ετσι σφράγισε το έργο του ο Ιωάννης με τελευτή μαρτυρίκι . Έγινε ο φωτεινός ο πρωτοπόρος όλων μας με την άγια του ζωή , με την διδασκαλία του και το παράδειγμα του άνοιξε δρόμο ευθύ.           Και εμείς ας κάνουμε  για το Χριστό την προετοιμασία αυτή ας ανοίξουμε πρώτα το δρόμο μας και την πόρτα μα που την κλειστή , που την κλείνουν τα πάθει μας οι κακίες μας οι εγωισμοί μας και έπειτα ας δεχθούμε στην ψυχή μας το Χριστό Θριαμβευτή . Πρώτοι οφείλουν να ετοιμαστούν οι κληρικοί ειναι ταγμένοι για την σωτηρία μας οι πνευματικοί οδηγοί. Δεν πρέπει να κόψουν το θεάρεστο τους έργο ούτε στιγμή πρωτοπόροι οφείλουν να ειναι και τροφοδότες μας ψυχικοί.

Και ερχονται κατόπιν οι άξιοι και καλοφωτισμένοι παιδαγωγοί σε αυτούς ανήκει το μέλλον της χώρας η ηλικία η νεανική. Πρέπει να ειναι σας τον Ιωάννη τον Πρόδρομο φλογεροί και τολμηροί ιεροί είναι το έργο τους και οι αποστολή τους και όχι τυπική. Και τι να πω για τους γονείς; Αυτοί να ειναι ηρωικοί μια οικογένεια καλή,Αγία και  αρμονική.                  Φωλιά ευλογημένη με πολλά πουλιά όχι με ένα πουλί μόνο  ,λιμάνι ήρεμο και ασφαλισμένο όπου να βασιλεύει η αρετή .

Και οι μορφωμένοι άνθρωποι των γραμμάτων έχουν σοβαρη ευθύνοι να φωτίσουν να καθοδηγήσουν να ετοιμάσουν την πορεία την σωστή. Να καθαρίσουν το δρόμο από τα σκουπίδια για τον ερχομό του λυτρωτή ,ναι να αναδειχθούν λαμπάδες όλοι οι όντες αληθινοί σοφοί. Άφησα τελευταίους του καλλιτέχνες και παρακαλω να συντελέσουν και αυτοί να μην ανατινάξουν στον αέρα κάθε αξία ,ιδανικό και πατροπαράδοτη αρχή. Να προσφέρουν στον κόσμο όχι λάσπη αλλά θρεπτική και καθαρή τροφή και να μην προκαλούν οπως ορισμένοι την δικαιολογημένη θεϊκή αρχή .                                     Τον Ιωάννη τον κήρυκα της αλήθειας  τον αποκεφάλισαν τον μαχητή όμως το έργο του δεν έπαυσε πότε και πρέπει από μας του ίδιους να συνεχιστεί .Πρέπει τώρα ο δρόμος του Χριστού σύντομα και σίγουρα να καθαριστεί και για το ιερό αυτό έργο υπεύθυνοι είμαστε όλοι εμείς οι πιστοί …..

 

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης  Ιωακείμ Αγιορείτης