Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το χορωδιακό έργο “ΩΔΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ”.

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων διοργάνωσε μια συναυλία συμφωνικής και χορωδιακής μουσικής με τίτλο “ΩΔΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ” για την επέτειο του Αριστοτελικού έτους και την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Δήμου Πειραιά και άλλων φορέων και με την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) και του Fed HATTA.

unesco

Αρκετός ήταν ο κόσμος που βρέθηκε στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, και παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε, ο κόσμος παρέμεινε και υποστήριξε με θέρμη και ζεστό χειροκρότημα όλες τις σημαντικές στιγμές της εκδήλωσης, τους ανθρώπους που το παρουσίασαν αλλά και που το διοργάνωσαν.

Η “Ωδή στους Έλληνες” ως μουσικό έργο έχει δημιουργηθεί αμιγώς για Συμφωνική Ορχήστρα, Μικτή Χορωδία, Πιάνο και Synthesizers, από τον Γάλλο (Ελληνικής Καταγωγής) Μουσικοσυνθέτη Zorzes Katris.  Η Μουσική Εκτέλεση ήταν της Athens Chamber Orchestra σε διεύθυνση του Αρχιμουσικού και Συνθέτη Ελευθέριου Καλκάνη, υπό τη Συνοδεία της Μικτής Χορωδίας ΟΤΕ Αθηνών, σε Μουσική Διδασκαλία Δημήτρη Μπουζάνη. Οι Σολίστες ήταν η Μανταλένα Πυλαρινού (Soprano) και η Χαρά Καλατζίδου (Mezzo Soprano). Ποίηση: Ησίοδου Θεογονία(αρχαία Ελληνικά και Νέα) Γιάννης Νικολαΐδης, Γιώργος Χρήστου.

Την έναρξη της συναυλίας κήρυξε το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, ο κος Ιωάννης Μαρωνίτης.

Να σημειώσουμε επίσης ότι στο τέλος της σημαντικής αυτής εκδήλωσης, ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων βράβευσε τους Παραολυμπιονίκες που μας τίμησαν στην Ολυμπιάδα του Ρίο κατακτώντας την πρώτη θέση.  

Σε ερώτηση του greekaffair.gr στο ποιος είναι ο στόχος και το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης, ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης  απάντησε:

«Στόχος της σημερινής  συναυλίας που πραγματοποιείται εδώ σε αυτόν τον υπέροχο χώρο είναι η ευρύτερη ευαισθητοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τη σημασία της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.»

Επίσης ο κος Μαρωνίτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «πρόσφατα η UNESCO απέστειλε πρόταση στο Ηνωμένο Βασίλειο για διαμεσολάβηση προς επίλυση του ζητήματος, που αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου για την προστασία και επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών μας. Το Βρετανικό Μουσείο και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωρίζοντας πως η UNESCO θα ταχθεί υπέρ της επιστροφής των γλυπτών των μαρμάρων απέρριψαν την πρόταση. Το γεγονός αυτό έκανε την ανάγκη της συνέχισης της Καμπάνιας, που ο όμιλος ξεκίνησε, ακόμα πιο δυνατή. Μέχρι σήμερα το μήνυμα μας ταξίδεψε σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Έχουμε συλλέξει χιλιάδες υπογραφές από διακεκριμένες προσωπικότητες, από τους χώρους της τέχνης , της επιστήμης, του πολιτισμού, και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέσω της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων για την UNESCO έχουμε ευαισθητοποιήσει όλους τους ομίλους και τα μέλη αυτών σε κάθε γωνία της γης. Καταφέραμε η Εθνική και παγκόσμια ανάγκη για την επικράτηση της ηθικής και του δικαίου να γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ελληνικής, Ευρωπαϊκής αλλά και Διεθνούς κοινότητας και θα επιμείνουμε σε αυτό μέχρι την τελική Νίκη… για την επιστροφή των γλυπτών των μαρμάρων στον Παρθενώνα μας. Τέλος, θα ήθελα να πω ακόμα ότι όσα χρόνια, όσες ημέρες και όσα λεπτά μένουν τα γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο, θα αποτελούν πειστήρια ενός εγκλήματος διεθνούς εμβέλειας απέναντι στην παγκόσμια κληρονομιά και ηθική. Συνένοχοι αυτού του εγκλήματος γίνονται όλοι όσοι επισκέπτονται το μουσείο στο Ηνωμένο Βασίλειο για να θαυμάσουν τα δικά μας αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αν οι πολίτες όλου το κόσμου συνειδητοποιήσουν αυτήν την συνενοχή, το κέρδος του Βρετανικού Μουσείου θα έπεφτε κατακόρυφα και αυτομάτως τότε το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει κανένα συμφέρον πια να να κρατήσει τα γλυπτά μας. Η δύναμη των πολιτών μπορεί να επαναφέρει και πάλι την Νίκη.»

Το greekaffair.gr ως Χορηγός επικοινωνίας θα είναι πάντα δίπλα αρωγός και θα στηρίζει με το δικό του τρόπο  αυτήν την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να επιστραφούν εκεί που πραγματικά ανήκουν τα γλυπτά μάρμαρα του Παρθενώνα…

[Best_Wordpress_Gallery id=»50″ gal_title=»ΩΔΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»]

Ρεπορτάζ Κυριάκος Τσικορδάνος 

Φωτογραφία Αδαμαντία Λαουμτζή