Πως πήρε το όνομα της η Αθήνα κατά την μυθολογία

Όταν ο βασιλιάς της Αθήνας ήταν ο Κέκροπας, πανάρχαια μορφή της Αττικής, γεννημένος από τη Γη, από τη μέση και πάνω άνθρωπος και από εκεί και κάτω φίδι, οι θεοί σκέφτηκαν να μοιραστούν τις πόλεις και ο καθένας να πάρει από μια κάτω από την προστασία του.
Υπήρχαν όμως φορές που περισσότεροι θεοί ενδιαφέρονταν για την ίδια πόλη. Έτσι, για το ποίος θα πάρει το Άργος μάλωσαν η Ήρα και ο Ποσειδώνας. Τη διαφορά τους την έλυσε ο ποταμός Ίναχος και άλλοι μεγάλοι ποταμοί της Αργολίδας. Το Άργος το πήρε η Ήρα και ο Ποσειδώνας από το θυμό του έκοψε τα νερά του ποταμού, γι` αυτό ο Ίναχος από τότε έμεινε ξεροπόταμος.
Ας έρθουμε όμως στην Αθήνα, που πριν πάρει το όνομά της την έλεγαν Ακτική ή Ακτή, από το όνομα ενός πανάρχαιου αυτόχθονα βασιλιά της Αττικής, τον Άκταιο. Όταν οι θεοί μοίραζαν τις πόλεις για την Αττική ενδιαφέρονταν η Αθηνά και ο Ποσειδώνας. Θα την κέρδιζε εκείνος που θα έκανε το πιο χρήσιμο δώρο στην πόλη.
Με μάρτυρα τον Κέκροπα ανέβηκαν όλοι οι θεοί του Ολύμπου πάνω στην Ακρόπολη. Ο Ποσειδώνας στάθηκε στη μέση του βράχου και χτύπησε με δύναμη την τρίαινά του στο έδαφος. Αμέσως ένα κύμα αλμυρού νερού ξεπήδησε και σχημάτισε μικρή λίμνη, την “Ερεχθηίδα Θάλασσα”. Η Αθηνά φύτεψε πάνω στο βράχο μια ελιά, που αμέσως μεγάλωσε και καρποφόρησε. Η ελιά αυτή σώζεται για πολλά χρόνια και την έδειχναν στο Πανδρόσειο.
Ο Δίας ζήτησε τη γνώμη του Κέκροπα και των άλλων θεών να κρίνουν ποιό είναι το καλύτερο δώρο για την πόλη. Το δώρο του Ποσειδώνα δεν κρίθηκε σπουδαίο, γιατί η Αττική ήταν ζωσμένη από θάλασσες. Το δένδρο της Αθηνάς, που για πρώτη φορά φύτρωνε στη χώρα και σήμαινε γι` αυτή ειρήνη, δόξα και ευτυχία, εκτιμήθηκε πολύ. Με σύμφωνη γνώμη του Κέκροπα και των θεών την πόλη την χάρισαν στην Αθηνά και από Ακτική ή Ακτή, ονομάστηκε Αθήνα.

 

www.greekaffair.gr