Ένα παλιό και ξεχασμένο έθιμο της θεσσαλίας, τα “Ρογκάτσια η Ρουγκάτσια η Ρογκατσάρικα”.

Είναι ένα αρχαίο έθιμο των Καραγκούνηδων στα Μεγάλα Καλύβια.

Τα “Ρογκάτσια” είναι ένα έθιμο των Καραγκούνηδων που πραγματοποιείται από την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ως τα Φώτα, την περίοδο του Δωδεκαήμερου δηλαδή και σε αυτό συμμετέχουν μόνο άνδρες. Είναι συνδεόμενο με τις αρχαίες εορτασίες της χειμερινής τροπής του ήλιου, καθώς στις 22 Δεκεμβρίου έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο. Έτσι αυτό το έθιμο έχει πολύ βαθιά στο χρόνο τις ρίζες στο χρόνο  και οι συμβολισμοί που ενέχονται ειναι πολλοί και έντονοι. Οι άνδρες που συμμετέχουν έχουν όλοι από έναν ρόλο .Οι κύριοι ρόλοι είναι ο Γαμπρός και η Νύφη (οι όποιοι συμβολίζουν τη γονιμότητα και την ευγονία) ο ιερέας (ο όποιος ευλογεί αυτή τη γονιμότητα ) ο γιατρός, ο αυλητής (ο όποιος έπαιζε τη φλογερά και έντυνε όλο το έθιμο μουσικά,για να διασκεδάσουν και να χορέψουν οι συμμετέχοντες), ο γουμαράς (ο οποίος κρατούσε το γομάρι η αλλιώς γαϊδούρι )και τα Ρογκάτσια η οι Αράπηδες οι οποίοι ήταν οι προστάτες του ζευγαριού (της γονιμότητας δηλαδή σε συμβολικό επίπεδο). Στο χωρίο Μεγάλα Καλύβια ήταν ντυμένοι κυρίως με “φουστάνια οπως έβαναν οι γιαγιές, σιγκουνιών μαντίλια στο κεφάλι” η- αργότερα –  με φουστανέλες και με δέρματα ζώων (προβάτου)η ακόμα και με παλιά φθαρμένα ρούχα, ενώ ήταν ζωσμένοι με κουδούνια , τα οποία κουνούσαν με διάφορες κινήσεις η με χορό για να “φύγει” το κακό και να έρθει η “ευφορία”.

Στα χέρια κρατούσαν ξύλα και ο αρχηγός τους είχε και μια χαντζάρα για να παίρνει τα δώρα από τα σπίτια που πηγαίνανε. Πηγαίνανε σε όλα τα σπίτια με σκοπό να φέρουν το καλό σπίτι και να διώξουν το κακό. Να τονίσουμε ότι στα Μεγάλα Καλύβια τα Ρογκάτσια στα Μεγάλα Καλύβια οι ομάδες δεν πηγαίνανε σε άλλα χωριά , αλλά πηγαίνανε μόνο στα σπίτι του χωρίου Μεγάλα Καλύβια. Τα κεράσματα που παίρνανε από τα σπίτια ήταν: λουκάνικα, τυρί, κομμάτια κρέας, λίπη, αυγά, κουραμπιέδες, αλλά γλυκά. Αφού γέμιζαν τα σακιά με γλυκίσματα και κεράσματα μετά τα μοιραζόντουσαν και πήγαινε ο καθένας σπίτι του. Στο χωρίο Μεγάλα Καλύβια αυτό το έθιμο σταμάτησε εδώ και πολλά χρόνια…

Εμείς εδώ στο greekaffair.gr λέμε ότι ποτέ δεν είναι αργά και ότι τα έθιμα και τις παραδόσεις μας πρέπει να τις κρατάμε ζωντανά γιατί αυτές είναι οι ρίζες μας και πρέπει να συνεχίσουμε να τις αναβιώνουμε για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι….