Η Σέρρες πρωτοπορούν με δρόμους που απορροφούν τη θερμότητα.

serres-polyxromoys-dromoys-thermotitas

Οι Σέρρες είναι μία πόλη που συνεχώς ανησυχεί και φροντίζει  να βελτιώσει με έργα την καθημερινότητα των κατοίκων  .

Δεν πρόκειται για κάποιο τρικ ή μαγικό, αλλά στις Σέρρες συμβαίνει κάτι πρωτοποριακό. Οι δρόμοι της πόλης το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει χρώμα και λειτουργούν βιοκλιματικά θυμίζοντας περισσότερο Ευρώπη παρά  Ελλάδα.

Πλέον η γνώση για το αντικείμενο περνά στην καθημερινότητα των απλών πολιτών που βλέπουν τους δρόμους να αλλάζουν και να θυμίζουν Ευρώπη. Άλλωστε δεν συναντούμε καθημερινά χρωματιστούς… δρόμους που δεν έχουν στόχο να ομορφαίνουν την όψη της πόλης αλλά να λειτουργούν και βιοκλιματικά. Αυτό ισχύει με συγκεκριμένους δρόμους στις Σέρρες που έχουν αλλάξει όψη καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για την υλοποίησή τους φωτοκαταλυτικό υλικό.Το συγκεκριμένο υλικό μειώνει την θερμοκρασία έως και 3 βαθμούς…χρώματα.

 

serres-polyxromoys-dromoys-thermotitas-1

Το θετικό είναι πως ακόμα και αν μαυρίσει από το πέρασμα των αυτοκινήτων, το φωτοκαταλυτικό υλικό δε χάνει την ιδιότητά του αυτή, εξαιτίας της μεγάλης θερμοχωρηκότητας που έχει, ενώ με ένα απλό πλύσιμο του δρόμου το χρώμα επανέρχεται. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ και υπάγεται στα προγράμματα ΕΣΠΑ.