Συνέντευξη- ‘Ακης Δείξιμος: “Έχω κάνει πολλά λάθη που δεν τα ‘χω μετανιώσει…”

Θα ξεκινήσω την συνέντευξη γυρίζοντας το χρόνο λίγο πίσω και θα ήθελα να μας πεις  που γεννήθηκες και που είχες της πρώτες παιδικές σου αναμνήσεις;

Γεννήθηκα στο Μοσχάτο Αττικής όπου εκεί έχω και τις πρώτες μου παιδικές αναμνήσεις με τα παιχνίδια, στις όμορφες γειτονιές του κοντά στις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Με την μουσική και το τραγούδι πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι για πρώτη φορά;

Με την μουσική ξεκίνησα να ασχολούμαι το 1987 που γράφτηκα στην παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου. Από τότε και μετά ήξερα ότι η μουσική ήταν ο δικός μου δρόμος.

Ανήκεις σε μουσική οικογένεια. Πως ξεκίνησες το τραγούδι;

Ανήκω όντως σε μουσική οικογένεια αφού θείος μου ήταν, ο αξέχαστος Αντώνης Βαρδής ο οποίος ήταν και η αφορμή να πιάσω κιθάρα στα χέρια μου,και να ξεκινήσω να γράφω. Όλη μου η οικογένεια πατέρας,μητέρα και ο μικρότερος μου αδερφός (Κώστας δόξας) τραγουδούσαν.
Στα ταξίδια μας στο αυτοκίνητο πάντα τραγουδούσαμε και οι τέσσερις μαζι. Ήταν λοιπόν φυσικό κι επόμενο να ασχοληθώ με το τραγούδι.

Ποια είναι η σχέση σου με την χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου;

Στην χορωδία του ΔημήτρηΤυπάλδου ήμουν μαθητής και μέλος παράλληλα,αφού ο κύριος Τυπάλδος μου μάθαινε και κιθάρα.
Είχαμε σπουδαίες συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ τραγουδιού,και στην Πορτογαλία μαζί με τον αδερφό μου και την χορωδία,κερδίσαμε το πρώτο βραβείο.
Επίσης, συμμετείχα στο δίσκο του Μίκυ Θοδωράκη ,” Αξιον Εστι”,και στις συναυλίες του στο Ηρώδειο,εμπειρίες που ακόμα και για έναν φτασμένο καλλιτέχνη φάνταζαν απίθανες!

Όπως ανέφερες και πιο πριν, ανήκεις σε μια μεγάλη μουσική οικογένεια και κουβαλάς μια βαριά ιστορία στην πλάτη σου. Τελικά αυτό είναι θετικό ή έχει και τα αρνητικά του;

Στην χορωδία του ΔημήτρηΤυπάλδου ήμουν μαθητής και μέλος παράλληλα,αφού ο κύριος Τυπάλδος μου μάθαινε και κιθάρα.
Είχαμε σπουδαίες συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ τραγουδιού,και στην Πορτογαλία μαζί με τον αδερφό μου και την χορωδία,κερδίσαμε το πρώτο βραβείο.
Επίσης, συμμετείχα στο δίσκο του Μίκυ Θοδωράκη ,” Αξιον Εστι”,και στις συναυλίες του στο Ηρώδειο,εμπειρίες που ακόμα και για έναν φτασμένο καλλιτέχνη φάνταζαν απίθανες!

Παλιότερα υπήρξαν συγκυρίες που κατάφεραν αρνητικά να σε σταματήσουν ενώ υπήρχε άνοδος  στην καριέρα σου; Αν ναι, ποιες ήταν αυτές;

Πάντα υπάρχουν συγκυρίες που λειτουργούν θετικά ή αρνητικά,αλλά έχουν να κάνουν κυρίως με σωστές ή λάθος επιλογές που κάνουμε. Έχω κάνει πολλά λάθη που δεν τα χω μετανιώσει και που νιώθω πως με έκαναν σήμερα πολύ καλύτερο.

Εδώ και αρκετά χρονιά έχεις την τύχη να διδάσκεις φωνητική. Πόσο σε βοήθησε εσένα αυτό προσωπικά και πως αισθάνεσαι ότι μικρότεροι σου μαθαίνουν μέσα από εσένα φωνητική; 

Επειδή είμαι ίσως ρομαντικός γενικά θα απαντήσω αναλόγως…το βασικό κριτήριο για να πάει μπροστά ένας καλλιτέχνης. κατά τη γνώμη μου  είναι  πρώτον να έχει μια καλλιεργημένη φωνή,και δεύτερον  να ξέρει να επιλέγει καλά τραγούδια  Μπορώ να σου πω ότι όσο έχω βοηθήσει εγώ τους μικρότερους,άλλο τόσο εχω διδαχτεί κι εγώ από τον κάθε μαθητή μου ξεχωριστά. όποτε  σίγουρα μπορω να πω, πώς οι μαθητές μου είναι χωρίς να το ξέρουν και δάσκαλοι μου και τους ευχαριστώ γι αυτό!

Από όσο γνωρίζω γράφεις τραγούδια. Θα ήθελα να μου πεις με ποια κριτήρια συνήθως σκέπτεσαι ότι κάποιο τραγούδι θα το δώσεις σε έναν άλλο καλλιτέχνη που θα το κάνει επιτυχία και δεν θα το κρατήσεις για σένα να το πεις εσύ;

Έπρεπε από την αρχή να τα ξεχωρίσω αυτά τα δυο. Τον τραγουδιστή Ακη από τον συνθέτη. Δε θα ήμουν επιτυχημένος δημιουργός αν κρατούσα τα καλά για μένα και επειδή με ενδιαφέρει να τα καταφέρνω σε ότι κι αν  κανω,όταν γράφω για κάποιον άλλο καλλιτέχνη γράφω γι αυτό ξεχωριστά,κι όταν γράφω για μένα,ασχολούμαι με το τι θα θελα να πω εγώ.

Ποια συνεργασία σου θα θεωρούσες σταθμό στην καριέρα σου;

Σταθμός στην καριέρα μου αναμφισβήτητα είναι η πολυετής συνεργασία μου με τον μεγάλο Πασχάλη Τερζή. Ήταν ο άνθρωπος που επέμενε να με συστήνει στο κοινό κάθε βράδυ διπλά του ως τραγουδιστή,και θα τον ευχαριστώ κάθε μέρα στη ζωή μου γι αυτό!

Πότε έκανες την πρώτη σου δισκογραφική δουλεία και τι θυμάσαι από εκείνο το δίσκο;

Η πρώτη μου προσωπική δισκογραφική δουλειά έγινε το 1998 στην Warner music με παραγωγό και στιχουργό τον Πάνο Φαλάρα και είχε τίτλο “σε αποδράσεις μυστικές”. Αυτό που θυμάμαι από αυτή τη δουλειά ήταν  ότι τα πρώτα τραγούδια τα έγραψα ενώ ήμουν στρατιώτης,και  αυτό που πρωτοσυνειδητοποιησα σε εκείνο το cd ήταν, ότι μπορω να ντύσω μια ολοκληρωμένη δουλειά μόνος μου.
Ήταν πραγματικά πολύ σπουδαίο για μένα!

Τι αναζητά ένας καλλιτέχνης όπως εσύ, μέσα από την μουσική και το τραγούδι;

Εγώ προσωπικά μέσα από τη μουσική μου και τα τραγούδια μου,γνωρίζω συνεχώς πράγματα από τον εαυτό μου. Ακόμα και σήμερα η μουσική μου δίνει συγκινήσεις που πολλές φορές με εκπλήσσουν,και σήμερα στα 38 μου, ακόμα με γνωρίζω καλύτερα, μέσα από αυτή!

Η Ελλάδα σήμερα ζει μέσα σε μια δίνη οικονομικής κρίσης , ένας καλλιτέχνης – τραγουδιστής μπορεί να κάνει πολλά χρήματα αξιοκρατικά και τίμια ή πρέπει να διαλέξει και άλλες οδούς;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος χρήματα μόνο κάνοντας αυτή τη δουλειά πλέον,άλλα καλό είναι να ονειρευόμαστε και να αναζητούμε τα καλύτερα από ότι κι αν κάνουμε.

Αυτό το διάστημα κάνεις   εμφανίσεις  στο μαγαζί  V.I.P SKYLADIKO. Μίλησε μου λίγο για αυτήν την συνεργασία και από ποιους άλλους θα αποτελείται το μουσικό σχήμα;  

Έχουμε ξεκινήσει στο SKYLADIKO Vip με σπουδαίους και πολύ ταλαντούχους συνεργάτες οπως η Βίλλη Ραζή,ο Λευτέρης Κιντατος, η Νάιρα και νεότεροι καλλιτέχνες. Το καλό είναι ότι όποιος έρθει να δει το πρόγραμμά μας,θα συνειδητοποιήσει ότι όλοι εδώ τραγουδάνε πολύ όμορφα και κάνουν ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα για να διασκεδάσει και να περάσει όμορφα,ακόμα και ο πιο απαιτητικός πελάτης.

Synenteyxi-akis-deximos-exo-kanei -polla-lathi-poy-de-ta-exo-metaniosei-greekaffair.gr

Τα μελλοντικά σου σχέδια ποια είναι;

Ετοιμάζω μια σπουδαία καινούργια δισκογραφική συνεργασία έκπληξη…Σύντομα θα ακούσετε το αποτέλεσμα!

Άκη Δείξιμο, σε ευχαριστώ που αφιέρωσες λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου για να μου παραχωρήσεις αυτήν την συνέντευξη. Το greekaffair.gr και η αναγνώστες του σου εύχονται πάντα επιτυχίες!!

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την ομορφη συνέντευξη!

δεχιμος-τσικορδανος

 

Συνέντευξη – Τσικορδάνος Κυριάκος

www.greekaffair.gr