Η Βάσω Καλοκαιρινού μίλησε στο greekaffair.gr και στον Κυριάκο Τσικορδάνο.

tip-vaso-kalokairinou (14)

Σε γνωρίζω Βάσω σαν ανοιχτό βιβλίο και αναρωτιέμαι, τι δεν ξέρουμε για σένα;

Σίγουρα δε ξέρεις πολλά για μένα…. και δεν είσαι ο μόνος, πίστεψέ με. Μπορεί να δείχνω εξωστρεφής και αυθόρμητη αλλά σπάνια δείχνω τι με απασχολεί μέσα μου και αυτό γιατί δε μου αρέσει να στενοχωρώ τους γύρω μου. Προτιμώ να είμαι μια καλή παρέα γι αυτούς και να τους φτιάχνω τη διάθεση. Αυτό με αναζωογονεί και με εκφράζει.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είσαι  ένα παιδί που μεγάλωσε σε μια μεγαλούπολη όπως είναι η Πάτρα.  Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια, έχεις όμορφες  ή άσχημες αναμνήσεις;

Τα παιδικά μου χρόνια είναι γεμάτα από όμορφες αναμνήσεις… ξεγνοιασιά, παιχνίδι και  υπερβολική αγάπη, όπως πρέπει να είναι για κάθε παιδί. Έβγαινα στους δρόμους έπαιζα με τα παιδιά της γειτονιάς. τα παιχνίδια μας είχαν φαντασία, είχαν ρόλους. Κάτι ανεκτίμητο που δυστυχώς τα σημερινά παιδιά δε ζουν. Έχουν εγκλωβιστεί στην οθόνη ενός τάμπλετ με έτοιμη φαντασία και πολυπαιγμένους ρόλους.

Βάσω όταν έπαιζες με τις φίλες σου ποιον ρόλο σου άρεσε να παίρνεις;

Τι εννοείς;  Ήμουν καλή σε όλους!! Ο κομπάρσος δε μου άρεσε μόνο. (γέλια)
Μου άρεσε πολύ να παίρνω ρόλο μοδίστρας και κομμώτριας!!! Πόσες φορές είχα κουρέψει την αδερφή μου… πόσες φορές είχα κλέψει υφάσματα της μαμάς και τα έραβα σε ένα μεσημέρι, άλλοτε φορέματα, άλλοτε φούστες….

Ποια ήταν η σχέση σου με την οικογένεια και τα αδέλφια σου;

Η σχέση μου με την οικογένεια μου δε περιγράφεται με απλές λέξεις. Είμαι παραπάνω από δεμένη και αυτοί οι δεσμοί δε σπάνε ποτέ… τα αδέρφια μου είναι οι φύλακες άγγελοι μου. Ένα θα σου πω… νομίζω πως δεν έχει υπάρξει ούτε μια μέρα που μην έχω μιλήσει μαζί τους έστω στο τηλέφωνο. Έχουμε ανάγκη να ακούσουμε ο ένας τον άλλο, ας μην έχουμε να πούμε νέα…ένα γεια σου, τι κάνεις, είμαι καλά, είναι υπεραρκετό για να πάει καλά η μέραΕπειδή έχω ζήσει και την απώλεια, χάνοντας το μπαμπά μου σε μικρή ηλικία δε μπορώ να διανοηθώ να χάσω ούτε μια μέρα από τους υπόλοιπους. Αυτό συμβαίνει γενικά με τους ανθρώπους που έχω επιλέξει να έχω στη ζωή μου. Έχω διαμορφώσει μια λογική, ίσως να είναι και φόβος, ότι δε θέλω να χάσω τίποτα απ’ ότι μου προσφέρεται. Και είναι αυτά τα μικρά, τα απλά καθημερινά πράγματα που πολλές φορές δε δίνουμε σημασία, παρά μόνο όταν τα χάσουμε.

Τι τους έλεγες ότι θα θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Α καλά…. Και τι δεν έλεγα!  Το πιστεύεις ότι ήθελα να γίνω κομμώτρια!!!;;; Ακόμα θέλω… Ξεσπάω στα παιδιά μου όμως και ικανοποιώ αυτή μου τη φιλοδοξία (γέλια). Είμαι η προσωπική τους κομμώτρια! Ότι ήθελα γύριζε γύρω από την τέχνη και τα καλλιτεχνικα. Το μεγάλο όνειρο όμως ήταν πάντα το σχέδιο μόδας… ίσως λόγω της μαμάς που ήταν μοδίστρα και καθόμουν δίπλα της και της έβγαζα τα σχέδια και τη βοηθούσα ακόμα και στο ράψιμο. Ήταν λατρεμένη καλοκαιρινή ασχολία!

Από όσο γνωρίζω ζωγράφιζες από μικρή. Πως γεννήθηκε αυτό μέσα σου; Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης στην οικογένεια σου;

Ναι, ζωγραφίζω από μικρή, από το δημοτικό κιόλας οι γονείς μου εντόπισαν το ταλέντο μου όπως έλεγαν και με βοήθησαν να το καλλιεργήσω. Καλλιτέχνης μάλλον η μαμά μου που πιάνει το χέρι της και ράβει…  Αν και πιστεύω δεν είναι κληρονομικό, είναι θέμα εξάσκησης και αγάπης που έχεις για το σχέδιο. Ο καθένας κρύβει ένα μικρό καλλιτέχνη μέσα του.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να χαράξεις επαγγελματική πορεία γραφίστριας και από ποια σχολή αποφοίτησες;

Ήταν τυχαίο! Μέχρι να περάσω στη σχολή δεν είχα ιδέα τι ακριβώς σημαίνει γραφίστας. Αυτό που ήθελα ήταν να φοιτήσω σε μια σχολή με βάση το σχέδιο. Τελικά ήμουν τυχερή και πέτυχα την καλύτερη! Με πολλούς ορίζοντες και επιλογές επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Τελείωσα τη σχολή γραφιτικής, ΤΕΙ Αθήνας.

Απ ότι ξέρω διδάσκεις χρόνια και σε ιδιωτικές σχολές γραφιστικής. Ποια η σχέση σου με τους σπουδαστές; Πως σε αντιμετωπίζουν;

Ναι διδάσκω από τη στιγμή που πήρα το πτυχίο μου, από τα 24 μου δηλαδή. Εκείνα τα πρώτα χρόνια μη με ρωτάς…. Ήμασταν σχεδόν συνομήλικοι και προσπαθούσα με νύχια και με δόντια να κρατήσω τις ισορροπίες. Τα κατάφερνα αρκετά καλά φορώντας ένα μανδύα σοβαρότητας. Με το καιρό όμως η πιο φιλική στάση βοηθούσε καλύτερα. Τώρα πια περνάμε απίστευτα καλά, και το εισπράττω αυτό και από τη συμπεριφορά τους.  Μ αρέσει να αλληλεπιδρώ μαζί τους. Έχουν να μου προσφέρουν και αυτοί (οι σπουδαστές) όχι μόνο εγώ.  γραφιστικής

Εδώ και μερικά χρόνια έχεις δημιουργήσει μια εταιρεία με ένα παράξενο όνομα, αλλά και πρωτοποριακό θα έλεγε κανείς, την TIP (thisisprint). Μίλησε μας λίγο για αυτή σου την δραστηριότητα;

Η αλήθεια είναι ότι είμαι καλή νονά! (γέλια). Η TIP γεννήθηκε από την ανάγκη να παρέχουμε εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος. Επειδή είμαστε απαιτητικοί και στον πελάτη θέλουμε να δίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα αποφασίσαμε να διαχειριζόμαστε εμείς και το κομμάτι αυτό, των εκτυπώσεων.

tip-vaso-kalokairinou (15)

tip-vaso-kalokairinou (11)

Ποιες υπηρεσίες μπορεί να  προσφέρει η εταιρία TIP (thisisprint) σε κάποιον υποψήφιο πελάτη;

Η TIP αναλαμβάνει ψηφιακές εκτυπώσεις εντύπου και μεγάλου μεγέθους. Εκτυπώνουμε δηλαδή από επαγγελματικές κάρτες, φυλλάδια, αφίσες, πολύπτυχα και πολυσέλιδα έντυπα μέχρι ταπετσαρίες, αυτοκόλλητα βυνίλια και ειδικές κατασκευές και εφαρμογές. Οπότε καταλαβαίνεις ότι υποψήφιος πελάτης είναι οποιοσδήποτε, από τη μαμά που θέλει να διακοσμήσει το δωμάτιο του παιδιού της με αυτοκόλλητα, μέχρι τον πιο απαιτητικό επαγγελματία , παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσιες, εκτυπώσεις και εφαρμογές. Ο Γιώργος ασχολείται αποκλειστικα με την παραγωγή και το κομμάτι των εκτυπώσεων και με μια δυνατή ομάδα νέων ανθρώπων, ειδικά εκπαιδευμένων και όρεξη για δουλειά πετυχαίνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Μέσα στον ίδιο χώρο υπάρχει και συστεγάζεται άλλο ένα brand name με το όνομα Blink Graphic Art & Design. Μίλησε μας λίγο για το γραφείο αυτό και τις υπηρεσίες του;

Ναι…η BLINK είναι το ξεκίνημα, η αρχή των πάντων. Ξεκίνησε το 2008 ως δημιουργικό γραφείο και συνεχίζει ακόμα μέσα στην αγκαλιά της ΤIP να παρέχει τις γραφιστικές της υπηρεσίες. Ασχολείται μόνο με το σχεδιαστικό κομμάτι, to branding και την εικονογράφηση. Επίσης αυτή τη στιγμή ολοκληρώνω άλλο ένα κομμάτι που αγαπώ και δεν είναι άλλο από το το sekalo ( https://m.facebook.com/Sekalocom/ ).  Το νέο μέλος ασχολείται αποκλειστικά με το κομμάτι των προσκλήσεων (γάμος – βάπτιση) και όλες τις διακοσμητικές εφαρμογές που μπορούν να πλαισιώνουν μια τέτοιου είδους εκδήλωση.

vaso-kalokairinou

Το γραφείο σας ποιες δουλειές από αυτές που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα θεωρεί σημαντικές;

Δε πιστεύω ότι υπάρχουν σημαντικές και ασήμαντες δουλειές. Μ’ αρέσει να δίνω αξία σε κάθε δουλειά και κατ επέκταση τον καλύτερο εαυτό μου. Μπορεί να έχουν υπάρξει δουλειές που απλά δεν είναι «του γούστου» μου και στο τέλος εντυπωσιάζομαι με το αποτέλεσμα και μπορεί να είναι και αυτές που θυμάμαι περισσότερο!

Βάσω έκτος από γραφίστρια όμως είσαι και μητέρα 2 παιδιών. Πως προλαβαίνεις μέσα σε αυτήν την τρελή δραστηριότητα να είσαι και μαμά;

Το θεωρώ πολύ φυσιολογικό. Δε μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου διαφορετικά. Έτσι άλλωστε ξεκίνησα. Μαζί με τη BLINK το 2008 γεννήθηκε και η κόρη μου. Προσπαθώ να δίνω χώρο και αξία σε όλα πολλές φορές με κόστος την προσωπική μου ξεκούραση. Πάντα μου άρεσε να γεμίζω το χρόνο μου  και τώρα με τα 2 παιδιά μου την Έλενα και το Θανάση  είμαι πλήρης! Γεμάτη συναισθήματα, πράγμα που με βοηθάει και στη δουλειά μου. Τα παιδιά μου με εμπνέουν… ένα απόγευμα μαζί τους γεμάτο παιχνίδι και ενέργεια, 2 κουβέντες του Θανάση που κάθε μέρα σε εντυπωσιαζούν και πιο πολύ, συζητήσεις με την Έλενα που όλο και πιο φιλοσοφικές γίνονται είναι κάτι που μου γεμίζει τις μπαταρίες!
Σε πληροφορώ πως η Έλενα με βοηθάει κιόλας. Ξέρεις πόσες φορές έχει σχεδιάσει για μένα. Ήταν μια κυρία θυμάμαι που βάπτιζε το παιδάκι της και ήρθε για πρόσκληση και διακόσμηση βάπτισης. Όλη η βάπτιση λοιπόν ήταν η ζωγραφιά της Έλενας η οποία είχε γίνει κατά παραγγελιά της μαμάς που την ήθελε παιδική! Ακόμα την έχω στη βιτρίνα!

Βάσω πόσο τυχερή η άτυχη πιστεύεις ότι είσαι που μεγάλωσες στην εποχή που η δική σου γενιά πραγματοποιούσε την μετάβαση, από τις αλάνες και τις γειτονιές-χωριά, στην αστικοποίηση και τη μαζική κατανάλωση και από βινύλια και  κασέτες, περνούσαμε στα cd και τα mp3;

Δε ξέρω αν είναι θέμα τύχης ή ατυχίας. Καλώς ή κακώς όμως οι εποχές αλλάζουν και είμαστε αναγκασμένοι να συμβαδίζουμε και να εξελισσόμαστε χωρίς βέβαια να χάνουμε τις αξίες μας. Οι συζητήσεις στις γειτονιές έχουν αντικατασταθεί με τις οθόνες και τα παιχνίδια με τις μπάλες με τα πλήκτρα ενός τηλεχειριστηρίου. Εκείνες οι εποχές που περιγράφεις έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί. Προχωράμε μπροστά με στόχο να μην αλλάξει η ψυχή μας. Είναι και κάποια πράγματα που πρέπει να μένουν αναλλοίωτα για μένα.

Ποια πράγματα της γενιάς σου είναι αυτά που σε γοητεύουν και ποια είναι αυτά που σε απογοητεύουν;

Με γοητεύει που γεννιούνται όλο και εξυπνότεροι άνθρωποι, ίσως λόγο των ερεθισμάτων. Με απογοητεύει όμως που βλέπω νωθρότητα και οι περισσότεροι τα περιμένουν όλα έτοιμα, δίχως να προσπαθήσουν. Να κοπιάζει να αποκτήσεις κάτι του δίνει μεγαλύτερη αξία από το να το βρεις έτοιμο. Σου δίνει ικανοποίηση σου δίνει δύναμη να πας ακόμα πάρα πέρα, να βάζεις μεγαλύτερους στόχους.

Έτυχε ποτέ να ακούσεις  κάτι ή να γίνει κάτι που αφορούσε εσένα προσωπικά  και να σε ενόχλησε τόσο πολύ που να σε βγάλει από τα ρούχα σου;

Ναι, αλλά εκεί που βγαίνω ξαναμπαίνω. (γέλια). Δε μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο, αν αλλάζει κάτι είναι ο εαυτός σου. Ακόμα και φωτοστέφανο να φοράς κάτι θα βρουν να πουν… Δε θέλω να ζω για τον κόσμο, αν και από την οικογένεια λίγο πολύ όλοι μεγαλώσαμε έτσι… με το τι θα πει ο ένας τι θα πει ο άλλος… Όχι, ζούμε για εμάς, για να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας και να κοιμόμαστε μαζι του το βράδυ ήσυχοι. Αν οι επιλογές μας στηρίζονται στο κόσμο… τότε χάνουμε εμάς. Αν είμαστε καλά με το μέσα μας θα είμαστε καλά και με τους άλλους.  

Πιστεύεις ότι έχεις ωριμάσει μέσα σου ως άνθρωπος ή κρατάς ακόμα την έφηβη, το παιδί;

Κάτι έχεις καταλάβει εσύ εεε; (Γέλια)  Κυριάκο, δε θα μεγαλώσω ποτέ. Έτσι νομίζω… και δε μιλάω για την εξωτερική εμφάνιση, αναφέρομαι στο μέσα… στο πιο σημαντικό.

Βάσω  πιστεύεις έχεις κάνει λάθη στην ζωή σου; Αν είχες την δυνατότητα να γυρίσεις έστω για μια φορά το χρόνο πίσω, τι θα διόρθωνες και τι θα άφηνες όπως ήταν;

Εννοείται! Λάθη κάνω ακόμα. Η ουσία είναι να διορθώνεσαι μέσα από αυτά.  Δε ξέρω αν θα άλλαζα κάτι… Ότι έκανα το έκανα με πλήρη συνείδηση και οι επιλογές ήταν δικές μου 100%.

Τι σημαίνουν η λέξεις έρωτας, αγάπη;

Η αγάπη είναι το Α και το Ω. Δε μπορω να ζήσω αν δεν δίνω και δεν παίρνω… Ο έρωτας η κινητήριος δύναμη.

Αν περιέγραφε την Βάσω Καλοκαιρινού σε κάποιον, τι θα του έλεγες;

Δε ξέρω… η τρέλα όμως είναι μια λέξη που αγαπώ, ίσως γιατί έχω συνηθίσει να ακούω άλλους να με χαρακτηρίζουν έτσι… Γενικά δε μ αρέσει να μιλάω για μένα… αφήνω τους άλλους να με χαρακτηρίζουν από τις πράξεις μου και τη συμπεριφορά μου. Οπότε μάλλον εσύ θα πρέπει να απαντήσεις σε αυτή την  ερώτηση! (γέλια)

Αγαπημένο σου τραγούδι;

Αααα πολλά! Αγαπώ τη μουσική. Ένα που ξεχωρίζω τελευταία και είναι ελληνικό, μια και ελληνική η υπόθεση μαζί σας. Είναι ένα χαρούμενο τραγούδι “Μικρή η ζωή” της Ρίζου, γιατί πραγματικά η ζωή είναι μικρή και ότι έχουμε να κάνουμε πρέπει να το κάνουμε σήμερα!

Ποια είναι η συνεργασία σου με το www.greekaffair.gr και γιατί επέλεξες να συνεργαστείς μαζί του ;

Ανέλαβα την ανανέωση του λογοτύπου και γενικότερα όλη την εικόνα και το προφίλ της εταιρίας. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία και θα είμαι δίπλα τους σε οτιδήποτε χρειάζονται και οποιαδήποτε απαίτηση έχει το site.

Κάνεις σχέδια για το μέλλον;

Δε σταματάω ποτέ να κάνω σχέδια και να ονειρεύομαι…

Βάσω σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα που είχα μαζί σου στο γραφείο σου και τον πολύ όμορφο χώρο σου …

Εγώ σε ευχαριστώ Κυριάκο, πολύ μου έδωσες την ευκαιρία άμεσα από το www.greekaffair.gr  να παρουσιάσω την εταιρεία μου και εμένα. Σου εύχομαι πάντα δημοσιογραφικές επιτυχίες …

Συνέντευξη: Κυριάκος Τσικορδάνος

Φωτογραφία: Αδαμαντία Λαουμτζή