Συνέντευξη: Γιώργος Χατζηπαύλου

O αγαπημένος ηθοποιός Γιώργος Χατζηπαύλου είναι ένα παιδί της επαρχίας. Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια, έχεις θετικές ή αρνητικές αναμνήσεις;

Το παιδί της επαρχίας όπως το λες,  έχει το μίσος και το πάθος για την επαρχία που μεγάλωσε. Αν είσαι παιδί της επαρχίας το ξέρεις αυτό …
Αυτό που συμβαίνει όταν είσαι μικρός, είναι ότι μισείς την πόλη που μένεις, δεν θέλεις να τη βλέπεις, είναι banal… Αλλά όταν μεγαλώνεις σιγά σιγά… αρχίζεις και καταλαβαίνεις ότι έχεις δεθεί και έχεις διαμορφώσει πράγματα μέσα σου χάρη η εξαιτίας αυτής της πόλης. Δεν μπορώ να πω ότι έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια στην Λειβαδιά. Είχα εκπληκτικούς φίλους, εκπληκτικό περιβάλλον, όχι και τους καλύτερους καθηγητές στο σχολείο, αλλά ευτυχώς είχα πάρα πολλούς φίλους που ήταν στα ραδιόφωνα και έναν κύκλο γνωριμιών που εμένα, πραγματικά  με βοήθησε. Εκείνες τις εποχές,  η μουσική, το διάβασμα,οι ταινίες, ήταν μια διέξοδος.

Από μικρός, τι έλεγες στους γονείς σου, στους φίλους σου, ότι θα ήθελες να γίνεις, όταν μεγαλώσεις;

Από μέσα μου, έλεγα ότι θέλω να γίνω κάτι που να έχει να κάνει με το γράψιμο. Ψιθυριστά, έλεγα «θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική». Φωναχτά, έλεγα «θέλω να ασχοληθώ με τη διαφήμιση».

Τα συμβόλαια που έκανες στους τηλεοπτικούς σταθμούς  Αnt1 και Alpha, πόσο σε βοήθησαν στην μετέπειτα  επαγγελματική σου πορεία;

Ως προς το είδος του stand up comedy, ως προς την ουσία δηλαδή, καθόλου.  Δεν έφεραν κόσμο στο θέατρο επειδή με είδαν στην τηλεόραση. Βοήθησαν όμως  όταν ήθελα να κλείσω μια παράσταση στην επαρχία ή να κάνω μια περιοδεία εκτός Αθηνών το ότι με είχαν κάνει πιο αναγνωρίσιμο ….

Το stand up comedy ποτέ έρχεται στην ζωή σου;

Με τον πιο απλό τρόπο και με τη λογική του δούρειου ίππου. Είδα μια παράσταση και άρχισε να γεννιέται μέσα μου η επιθυμία. Δηλαδή, κάτι έβλεπα που με γοήτευε. Αρχικά πρότεινα στο comedy club της  Ρικάκη τότε, να γράψω κείμενα. Όχι να παίζω εγώ. Αλλά μου διευκρίνισαν, ότι ο καθένας γράφει αυτά που παίζει. Οπότε «αν θες ανέβα και παίξε!». Στην αρχή  ξεκίνησε σαν χόμπι και κράτησε χρόνια. Μου άρεσε κι είχα πέσει με τα μούτρα. Στην πορεία, είχα μια σχετικά καλή και γρήγορη εξέλιξη και μου έκαναν πρόταση από το house of word. Εκεί  ξεκίνησε τότε να γίνεται  πιο επαγγελματικά, δηλαδή, ένα χόμπι αυξημένων αρμοδιοτήτων στην αρχή και μετά σκέφτηκα ότι εγώ…θέλω να ζω από αυτό! Μου αρέσει! Με γοητεύει! Το 2007 παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και από τότε κάνω μόνο αυτό.

Όταν βγαίνεις πάνω στη σκηνή, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αυτοσχεδιάσεις;

Κοίτα, ο αυτοσχεδιασμός στο σύνολο της παράστασης  είναι δεν είναι 5%. Δηλαδή, δεν θα το έλεγα αυτοσχεδιασμό αλλά περισσότερο μια γέφυρα επικοινωνίας, για να σπάσει ο πάγος. Να γίνει η  επαφή με το κοινό. Αλλιώς η παράσταση βασίζεται στο κείμενο.

sxedon-saranta-greekaffair.gr

Γιώργο, μου δίνεις μια καλή πάσα να ρωτήσω για το πώς αρχίζεις το παιχνίδι με το κοινό. Τι ατάκα λες, τι ρωτάς;

Δεν  είναι ποτέ η ίδια. Υπάρχουν και βραδιές που δεν ρωτάω. Ρωτάω κι απαντάω ο ίδιος. Στην παράσταση που παρακολούθησες, ας πούμε, ήταν ένα πιτσιρικάς 14 ετών που είχε έρθει με τον κολλητό του,τον αδερφό και την μητέρα του. Και του λέω, «Για να δούμε στα 14, εσύ από κάτω, τι κάνεις»; Στο μυαλό μου είχα τον εαυτό μου στην ηλικία του και το πρώτο πράγμα που με ενδιέφερε… Πιστεύω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον να επικοινωνείς  με έναν έφηβο 14 ετών, να μπορείς με τον τρόπο σου να μπεις στο μυαλό του, να τον κάνεις να νιώσει άνετα, να σπάσει ο πάγος…

Έχεις έρθει ποτέ σε δύσκολη θέση κάνοντας παιχνίδι με το κοινό;

Όχι ποτέ. Ήμουν τυχερός.

Από πού αντλείς τα θέματα σου;

Όποιον κωμικό stand up και να ρωτήσεις, θα σου πει  ότι τα αντλεί από τον εαυτό του, τα ερωτηματικά που έχει ,τα προβλήματα που τον απασχολούν. Δηλαδή, απ’ ότι υπάρχει μέσα μας και γύρω μας. Φυσικά, πάντα έχω ένα πλάνο για την παράσταση αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά πολύ γράψε-σβήσε και ασφαλώς τεχνική.

Υπάρχουν πράγματα που απασχολούν το Γιώργο Χατζηπαύλου; Θα ήθελες να μου πεις τέσσερα από αυτά;

(Γέλια).  Τέσσερα μόνο; Γιατί εδώ, μπορούμε να μιλάμε μέχρι αύριο…Αυτό που πρωτίστως με  απασχολεί είναι το ζήτημα της αλλαγής.
Δηλαδή, το πώς αλλάζουμε σε όλα τα  επίπεδα μεγαλώνοντας.Ο σπόρος που έχει φυτευτεί από πριν τη γέννησή μας πώς μεγαλώνει, πώς μεταλλάσσεται και τι θερίζουμε στο παρόν και στο μέλλον! Το παρακολουθώ αυτό. Γιατί δεν θέλω να μου φυτεύουν φοβίες και μετά να θερίζω καταστροφές…Δεύτερο θέμα που με προβληματίζει είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στη χώρα μας. Τι γίνεται από την πλευρά των πολιτικών αλλά και τι κάνουμε εμείς ως Έλληνες πολίτες. Τρίτο θέμα αλλά όχι σε σημασία τρίτο, είναι ο θάνατος. Μεγάλη υπαρξιακή αγωνία για τους περισσότερους ανθρώπους νομίζω. Τέταρτο θέμα είναι η δουλειά μου. Ποια θα είναι η επόμενη και πώς αυτή θα διαμορφώσει ή όχι το το μέλλον μου.

Πιστεύεις ότι έχεις αλλάξει και πώς μέχρι σήμερα;

Στα βασικά, όχι!!! Οι ρίζες μου είναι πάντα οι ίδιες. Ίσως μεγαλώνοντας να γίνομαι περισσότερο εσωστρεφής, δεν ξέρω. Παράλληλα όμως παρατηρώ ότι νιώθω πιο χαλαρός απέναντι στη ζωή.

Αν σου ζητούσα να γυρίσεις το χρόνο πίσω, τι θα άλλαζες και τι όχι;

Δεν θα άλλαζα τίποτα! H μάλλον θα άλλαζα. Με τα χρήματα που είχα μαζέψει στην Α γυμνασίου, δέκα χιλιάδες δραχμές περίπου, θα έπρεπε να αγοράσω μια κιθάρα αντί για ολόκληρη τη  δισκογραφία των Doors! Ίσως τότε να αφιέρωνα περισσότερο χρόνο στη κιθάρα και να ήταν όλα διαφορετικά. Στο σύμπαν, ένας κόκκος να αλλάξει, αλλάζουν τα πάντα!

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου έχει ωριμάσει στα 38 του ή παραμένει παιδί;

Έχω κρατήσει την επαφή με την παιδική όρεξη και την νεανική διάθεσή μου.Διατηρώ τον ενθουσιασμό του παιδιού και τη λαχτάρα του να γνωρίζει καινούργια πράγματα και να πειραματίζεται…Δεν νομίζω όμως ότι μου λείπει και η ωριμότητα της ηλικίας μου.

2016 και οι εξελίξεις τρέχουν καθημερινά. Πράγματα ανατρέπονται το ένα μετά το άλλο. Πώς βλέπεις αυτές τις αλλαγές;

Αυτό που βλέπω σίγουρα είναι ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι πολίτες αναπτύσσουν το αίσθημα της  ανθρωπιάς ενώ στη πολιτική συμβαίνει το αντίθετο δυστυχώς. Τα κόμματα αποδεικνύονται τελικά πολυεθνικές εταιρίες με μόνιμους υπαλλήλους και συμβασιούχους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουν την εταιρία τους, δηλαδή το κόμμα. Οπότε ποιος θα φροντίσει για το καλό της χώρας; Βέβαια η ιστορία θα δείξει πόσο η ανθρώπινη αλληλεγγύη θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη προόδου.

Ποια θεατρική παράσταση παρακολούθησες τελευταία;

Παρακολούθησα το «Μάνα θα πάω στο Χόλιγουντ» της Δήμητρας Παπαδοπούλου και μου άρεσε πάρα πολύ. Είδα και έναν καλλιτέχνη που εγώ  θαυμάζω  ιδιαίτερα, τον Gero, που ήταν στη Σπείρα Σπείρα. Και γενικά μου άρεσε πολύ η παράσταση. Αλλά μη φανταστείς, δε βγαίνω και πολύ έξω.

Και πάμε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,στην παράσταση stand up «Σχεδόν Σαράντα».

Είναι η τρίτη φορά που γράφω για σόλο παράσταση. Πρόκειται για ένα κείμενο με περισσότερη εσωστρέφεια.»Κοιτάζει»κυρίως  από μέσα προς τα έξω και βέβαια πάντα από έξω προς τα μέσα…Τα θέματα και ο τρόπος προσέγγισης τους συμβάλλουν στο  να ταυτιστούν οι άντρες της ηλικίας μου με αυτά. Επίσης  «Βλέπει» προς τα πίσω, τι έχει γίνει με τους πιτσιρικάδες, τις γυναίκες, την εξέλιξή τους αύριο. Στη κωμωδία τελικά συνειδητοποιείς ότι κάνεις δεν είναι τόσο διαφορετικός και τόσο μοναδικός στα πολύ βασικά θέματα. Γιατί λειτουργούμε όλοι με το βασικό ασυνείδητο. Έτσι, «ο κόσμος γελάει με τον εαυτό του», όπως έλεγε ο Μαρκ Τουαιην.

Γιατί ονόμασες την παράσταση σου «Σχεδόν Σαράντα»;

Γιατί είμαι  38 και πλησιάζω τα σαράντα αλλά και επειδή συνήθως, στατιστικά, ένα σόλο stand up στην Ελλάδα μπορεί να αντέξει 2-3 σεζόν με κάποιες διαφοροποιήσεις. Όταν θα κλείσω τα 40 η παράσταση θα λέγεται «40».

Ποιες μέρες μπορεί να έρθει ο κόσμος να σε δει;

Ο πρώτος κύκλος θα είναι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου αλλά θα πάρει παράταση και θα είναι κάθε σαββατοκύριακο μέχρι του Λαζάρου.

Πόσο διαρκεί η παράσταση;

Με τον Αριστοτέλη Ρήγα, που ανοίγει τη παράσταση η όλη διάρκεια με εμένα είναι περίπου 2 ώρες.

Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο;

Ναι 25 Ιανουαρίου θα κάνει πρεμιέρα ένα θεατρικό που έχω  γράψει  με την Αστερόπη Λαζαρίδου,  μια κωμωδία  που λέγεται  «72 ώρες στο Ίδρυμα Κακογιάννη».

Το σκηνοθετεί ο Γιάννης Σαρακατσάνης.

Τέλος θα ήθελα να μας πεις τη γνώμη σου για το greekaffair.gr

Για μένα η καλή συζήτηση προκύπτει από τις  καλές ερωτήσεις. Αν κρίνω από αυτό το κομμάτι που κάναμε εμείς, είμαι σίγουρος ότι θα βγει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, χάρη όχι μόνο σε αυτά που είπα εγώ αλλά κυρίως σε αυτά που ρώτησες εσύ.

Ευχαριστώ πολύ Γιώργο Χατζηπαύλου  για την ωραία συζήτηση που είχαμε.

Εγώ σε ευχαριστώ πολύ.

 

Συνέντευξη – Κυριάκος Τσικορδάνος

www.greekaffair.gr