Συνέντευξη της Συγγραφέως Νεκταρία Ζαγοριανάκου.

Η Νεκταρία Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα γεννήθηκε στη Σπάρτη Λακωνίας. Μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και τελείωσε το σχολείο, και στη συνέχεια σπούδασε ιατρική στη Ρώμη. Ειδικεύτηκε στην κυτταρολογία και αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ξεκίνησε να γράφει από τα φοιτητικά της χρόνια, μα θα εκδώσει το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο Γνωριμία… με το Ζαγόρι, το 2010. Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος της Τα θεριά της Μεσογείου το 2014 από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα».Και σήμερα κυκλοφορεί το  νεο της βιβλίο «Ο Μεγάλος Σοφός» από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα.

o-megalos-sofos

«Ο Μεγάλος  Σοφός» είναι το τρίτο σου μυθιστόρημα. Προηγήθηκε το πρώτο σου βιβλίο με τίτλο «Γνωριμία… με το Ζαγόρι» (εκδ. Εφύρα) το 2010. Το δεύτερο βιβλίο ήταν «Τα θεριά της Μεσογείου» (εκδ. Ωκεανίδα) των οποίων  η θεματολογία ήταν διαφορετική. Μίλησε μου λίγο για το νέο σου βιβλίο.

Ο μεγάλος σοφός  είναι η ιστορία ενός μαθητευόμενου μοναχού που η μοίρα τον φέρνει στην Φλωρεντία την περίοδο της Αναγέννησης. Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που καταπιάνεται με ένα κομμάτι της ιστορίας των Ελλήνων που το βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Τα πρόσωπα της μυθοπλασίας έρχονται σε επαφή με υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα, τους βυζαντινούς λόγιους, τους Μέδικους, τους ουμανιστές. Είναι ένας ύμνος στη γνώση, στον άνθρωπο, στον έρωτα.

Νεκταρία, πως ξεκίνησες να γράψεις για έναν κυνηγημένο μαθητευόμενο μοναχό που κουβαλάει μαζί του εννέα πολύτιμα χειρόγραφα;

Οι μοναχοί ήταν αντιγραφείς  αρχαίων ελληνικών κειμένων. Πολλές μονές στην Κωνσταντινούπολη πριν την άλωση ήταν κέντρα αντιγραφής. Ο ήρωας του βιβλίου ζει τα πρώτα χρόνια σε ένα από αυτά, στη μονή Στουδίου. Θαυμάζω το έργο των αντιγραφέων, διότι δημιούργησαν ανεκτίμητους θησαυρούς. Ήθελα λοιπόν να γράψω για αυτούς, κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα.

Ποιοι είναι οι ήρωες στο μυθιστόρημα σου και πως συνδέονται  μεταξύ τους;

Υπάρχει ο κεντρικός ήρωας ο Θεόδωρος, η Μπιάνκα, η γυναίκα που ερωτεύεται, οι Μέδικοι, οι βυζαντινοί λόγιοι και οι φιλόσοφοι. Ο ήρωας μου γίνεται το δεξί χέρι των Μεδίκων και με αυτό τον τρόπο έρχεται σε επαφή με τους λόγιους και τους διανοούμενους της εποχής.

Ποια χρονολογία εξελίσσεται η ιστορία και σε ποιες πόλεις διαδραματίζονται τα γεγονότα;

Ξεκινά το 1450. Διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη, στη Θεσσαλονίκη, στη Φλωρεντία και στην Πάτμο.

Πόσο καιρό σου πήρε για να συλλέξεις τα στοιχεία και να το ολοκληρώσεις;

Σπούδασα Ιατρική στη Ρώμη, έζησα στην Ιταλία έξι χρόνια και γνωρίζω αρκετά καλά τη Φλωρεντία και την ιστορία της. Ορισμένα στοιχεία έκανα καιρό όχι τόσο για να τα βρω αλλά για να διασταυρώσω τις διαφορετικές πηγές. Συνολικά γύρω στον ενάμιση χρόνο.

nektaria-zagorianakou

Αρκετοί συγγραφείς έχουν πει κατά καιρούς ότι όταν ξεκινούν να γράφουν ένα βιβλίο, γνωρίζουν την αρχή και το τέλος, όπως επίσης και τον τίτλο που θα δώσουν. Το ίδιο ισχύει και στην δική σου περίπτωση;

Όλη η ιστορία ήταν στο μυαλό μου από την αρχή, η προσωπικότητα του κεντρικού ήρωα, τα μηνύματα που ήθελα να περάσω, η εποχή, ο τρόπος ζωής. Το τέλος ήρθε με τον καιρό, καθώς προχωρούσε η ιστορία, δεν το ήξερα από την αρχή.

Ποια είναι η αγαπημένη σου φράση στο νέο  μυθιστόρημα;

Δυο είναι οι αγαπημένες μου «Βλέπει ο έρωτας ασχήμια;» και «Σ’ έναν καυγά πάντα φταίει ο έξυπνος».

Το καινούργιο σου μυθιστόρημα ο «Μεγάλος Σοφός είναι  μυθοπλασία  ή αναφέρεται σε αληθινά περιστατικά, που έχουν συμβεί κατά καιρούς;

Ο μεγάλος σοφός είναι ιστορικό μυθιστόρημα. Η μυθοπλασία και τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα συμβαδίζουν. Ο αναγνώστης με ένα έμμεσο τρόπο θα μάθει το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι βυζαντινοί λόγιοι στην εκπαίδευση της Δύσης.

Πως κατέληξες στον τίτλο;

Ο τίτλος του βιβλίου είναι και λίγο ειρωνικός. Όλοι οι μεγάλοι σοφοί που εμφανίζονται στις σελίδες του βιβλίου είναι φωτεινές προσωπικότητες που έκαναν όμως και λάθη τα οποία γνωρίζουν καλά. Πλήρωσαν το μερτικό τους για αυτά στην πορεία της ιστορίας. Δεν πιστεύω στους μεγάλους σοφούς, πιστεύω στον άνθρωπο που έχει πάθος και όραμα. Ο ανθρώπινος ψυχισμός μας φέρνει μπροστά σε διλήμματα, σε συγκρούσεις και σε επιλογές που πρέπει να κάνουμε.

Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να γράψεις αυτού του είδους το μυθιστόρημα;

Η περίοδος της Αναγέννησης είναι συναρπαστική, με γοητεύει. Στο βιβλίο μίλησα για ένα κομμάτι της ιστορίας των Ελλήνων που θεώρησα σημαντικό. Προσπάθησα να μιλήσω για το πώς η πτώση του Βυζαντίου αποτέλεσε την αιτία ανόδου του δυτικού κόσμου.

Όσο διάστημα έγραφες, σε επηρέασε καθόλου αυτό στην ιδιωτική σου ζωή αλλά και τη δουλεία σου; Σε κουράζει; Σε έβγαζε εκτός προγράμματος;

Η συγγραφή εξελίσσεται σε μεγάλη αγάπη πώς θα μπορούσε να με κουράσει;

anoixe-ths-pyles-to-44-festival-vivlioy-sto-zapeio-kai-togreekaffair

Αν σου ζητούσα  να μου περιγράψεις την γιατρό – συγγραφέα Νεκταρία Ζαγοριανάκου με πέντε λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Επίμονη, υπομονετική, αυθόρμητη, δύσκολη, δοτική.

Ποιο βιβλίο διάβασες πρόσφατα;

Ο τίτλος του είναι: Ατατούρκ, μια ψυχοβιογραφία.

Έχεις σκεφτεί  ποιο θα είναι το επόμενο σου βιβλίο;

Η Μεσόγειος, οι Έλληνες, η ιστορία τους με γοητεύουν πολύ. Δουλεύω ήδη το επόμενο βιβλίο μου.

θα ήθελες να κάνεις μια  ευχή για τη νέα χρονιά που έρχεται;

Εύχομαι υγεία και αγάπη!

Νεκταρία , σε ευχαριστώ πολύ που δέχθηκες για άλλη μια φορά να σε φιλοξενήσουμε στο greekaffair.gr. Οι αναγνώστες  του και εγώ, σου ευχόμαστε πάντα συγγραφικές επιτυχίες!!!

 

Συνέντευξη: Κυριάκος Τσικορδάνος