Συνέντευξη του Σάκη Ρουβά στα 42′ του ΣΚΑΪ  με την Εύα Αντωνοπούλου.

συνέντευξη-σάκη-ρουβα-στα-42-σκαι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

«Ποτέ δεν έβαλα πραγματικά όρια στον εαυτό μου. Όταν ήμουν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1991 και αισθανόμουν την ενέργεια και τη δύναμη και το στάδιο που παλλόταν το μυαλό μου ελευθερώθηκε. Δεν μπορώ να το περιγράψω ως άγχος, είχα μία ένταση, αδημονούσα να βρεθώ πάνω στη σκηνή, να βρεθώ αντιμέτωπος με τον κόσμο. Τότε αισθάνθηκα για πρώτη φορά να ενώνομαι με τον κόσμο, ήταν μία μαγική στιγμή».

«Αρχικά πρέπει να σκεφτούμε τι είναι κορυφή. Αισθάνομαι ότι είμαι πολύ μακριά από την κορυφή. Ως κορυφή εγώ φαντάζομαι εκείνο το σημείο όπου προς το τέλος της ζωής μου θέλω να βρίσκομαι. Θα είναι το σημείο της δικής μου εξέλιξης. Το βέλτιστο σημείο που εγώ θα μπορέσω να φτάσω σαν άνθρωπος. Δεν μπορώ να την συγκρίνω με άλλες κορυφές. Εγώ δεν πιστεύω ότι έχουμε έρθει σε αυτή τη ζωή με μία ιδιότητα, είμαστε όλοι άνθρωποι, και μέσα από μία κλίση που έχει ο καθένας μας προσπαθεί να ανακαλύψει τι είναι η ζωή, αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ. Μόνο έτσι μπορώ να το δω. Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου μόνο ως τραγουδιστή, μόνο ως ηθοποιό, ως αθλητή, ως παρουσιαστή, ως πατέρα, ως σύζυγο».

«Δεν ξέρω τι σημαίνει σταρ. Εσείς θα μου πείτε. Έχουμε αποκτήσει μία σχέση μέσα από τα 25 χρόνια που ο κόσμος με γνωρίζει, είναι μία ενέργεια που εισπράττω και στις εμφανίσεις και από τις σκέψεις τους. Υπάρχει μία αλληλεπίδραση των ανθρώπων που γνωρίζουμε και αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν όταν σκεφτόμαστε θετικά για εκείνους και όταν εκφραζόμαστε θετικά ή αρνητικά. Οπότε υπάρχει μία σχέση ανάμεσα σε εμένα και τον κόσμο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» ΚΑΙ ΤΙΣ «ΒΑΚΧΕΣ»

«Βλέπουμε τους ανθρώπους και τους περνάμε μέσα από ένα φίλτρο τού πώς σκεφτόμαστε εμείς οι ίδιοι. Άρα οι άνθρωποι που επικρίνουν κάποιον άνθρωπο χωρίς να τους έχουν βλάψει προσωπικά είναι γιατί έτσι σκεφτόμαστε εμείς για αυτού του είδους τους ανθρώπους. Δεν είναι πάντα ίδιες οι περιπτώσεις. Κάποιος μας ενοχλεί γιατί είναι πολυάσχολος, κάποιος μας ενοχλεί γιατί δεν κάνει τίποτα αλλά όλα του πάνε καλά, κάποιος επειδή είναι εργασιομανής, κάποιος επειδή δεν μας αρέσει η άποψη του. Σε όλες τις περιπτώσεις μας ενοχλεί σε σχέση με εμάς, αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνος κάνει κάτι λάθος απαραίτητα, αυτό δεν μπορεί να με εμποδίσει να κάνω αυτά που κάνω στη ζωή μου, γιατί αυτό είναι το εργαλείο για ανακαλύπτω συνεχώς τον εαυτό μου. Κατανοητό ότι σε κάποιους δεν αρέσει αυτά που κάνω , αλλά αυτό έχει να κάνει με το πως οι ίδιοι βλέπουν εκείνοι τον κόσμο».

«Η Κάτια στα τόσα χρόνια που είμαστε μαζί, έχει συνειδητοποιήσει ότι με αυτό τον τρόπο συμπεριφέρεται η κοινωνία. Νομίζω ότι είναι ανθρώπινη συμπεριφορά. Έτσι είμαστε οι άνθρωποι. Η Κάτια το έχει καταλάβει. Και ενώ στην αρχή έβλεπε ότι πολλές φορές μας αδικούσαν τα μέσα, και εκείνη προσπαθούσε να είναι προστατευτική, σιγά-σιγά και εκείνη, όπως και εγώ, άρχισε να το κατανοεί και να το συγχωρεί με έναν τρόπο».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ

«Κάποια στιγμή είχα πει στην Κάτια να κάνουμε πέντε παιδιά. Βεβαίως γελάγαμε και οι δύο τότε, εκείνη δεν πίστευε καν ότι θα κάνει παιδιά. Τώρα έχοντας τέσσερα καταλαβαίνει ότι όλα είναι πιθανά. Αλλά πιστεύω ότι τώρα θα μπει μία τελεία. Το τέταρτο παιδί μας, αγόρι, είναι ημερών, ο ύπνος είναι λίγος, κυρίως για την Κάτια. Είναι πολύ όμορφα γιατί είναι συγκλονιστικό να βλέπεις μικρά παιδάκια, την Αναστασία που είναι 7,5, τον Αλέξανδρο, την Αριάδνη να φροντίζουν τον μικρό τους αδερφό και να αδημονούν να τον πάρουν στην αγκαλιά τους, να τον ταΐσουν. Είναι πάρα πολύ ωραίες εικόνες. Παρόλο που τα μικρά παιδιά χρειάζονται πολλά πράγματα, φροντίδα κλπ… υπάρχει μία ωραία ηρεμία στο σπίτι.

«Τα πρώτα χρόνια, κυρίως η Αναστασία, πίστευε ότι είμαστε μία μεγάλη παρέα. Ήμασταν σε ένα πάρκο και όλοι μας χαιρετούσαν, προφανώς αυτό που καταλάβαινε το παιδί είναι ότι όλοι είναι φίλοι του μπαμπά, οπότε όλοι είμαστε μία παρέα, πολύ σοφό. Δεν είναι έτσι δομημένη η κοινωνία, αλλά με τα μάτια ενός παιδιού βλέπεις την αλήθεια καμιά φορά».

«Πιστεύω ότι με το που έρχεται στον κόσμο ένα παιδί ευαισθητοποιούνται άλλα σημεία στον άνθρωπο. Η καρδιά ανοίγει για να υποδεχτεί το εύθραυστο, το ευάλωτο καινούργιο μέλος. Τα παιδιά είναι μεγάλοι δάσκαλοι. Μου έχουν δώσει το μάθημα της υπομονής, σου μαθαίνουν πολλά πράγματα για το εγώ σου. Δεν έχει μικρύνει το εγώ μου, αλλά μπορώ να πω ότι το συνειδητοποιείς διαφορετικά, αρχίζεις να το αντιλαμβάνεσαι. Πολλές φορές είμαστε πολύ εγωιστές και δεν το ξέρουμε. Ένα παιδί έρχεται και στο τρίβει στη μούρη. Θέλω να πιστεύω ότι έγινα λιγότερο εγωιστής από ό,τι παλιά».

ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΒΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Ο ΙΔΙΟΣ

«Έχω καταλάβει την κρίση σε αυτό που μου αναλογεί. Γιατί δεν είμαστε όλοι στην ίδια οικονομική κατάσταση. Από τις πιο μεγάλες εταιρίες ως τον καθένα που δεν βρίσκει εργασία, όλοι έχουν υποστεί μείωση των απολαβών τους. Ακόμα και οι άνθρωποι που είναι στα φανάρια ο κόσμος δεν τους δίνει τα χρήματα που τους έδινε πριν».

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Το δημοψήφισμα δημιουργεί μία σύγχυση στον κόσμο. Μόνο που το λέτε δημιουργεί μία σύγχυση στον κόσμο. Πολλές φορές ο τρόπος που μεταφέρουμε και επικοινωνούμε τα πράγματα οδηγούμε τον κόσμο να καταλάβει διαφορετικά αυτά που θέλουμε να πούμε».

«Ο φόβος δεν μπήκε στο κάδρο της σκέψης μου προτού κάνω το βήμα να εκφράσω την άποψη μου. Ήταν μία τεράστια ανάγκη που προέκυψε. Εκείνο το βράδυ της ανακοίνωσης για το δημοψήφισμα δεν κοιμήθηκα καλά, ξύπνησα με πολλές σκέψεις, με τορπίλιζαν στο μυαλό μου. Ξεκίνησα να γράφω. Αισθάνθηκα μία τεράστια ανάγκη να εκφράσω την άποψή μου. Αισθάνθηκα ότι όλοι οι έλληνες είχαν να πάρουν μία απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον μας, το δικό μας, της πατρίδας μας. Αισθάνθηκα, εφ’ όσον ζούμε σε μία δημοκρατική χώρα ότι πρέπει, έχουμε την υποχρέωση να συμμετέχουμε σε μία τέτοια διαδικασία. Βλέπω πολλούς ανθρώπους που αντιδρούν, είναι ωραίο να βγαίνεις στο δρόμο να διαδηλώνεις, να κάνεις απεργία, αλλά δεν πρέπει να συμμετέχει κανείς μόνο σε αυτή τη στιγμή. Για να εκφράσω την άποψη μου πρέπει να κάνω μία πολιτική σκέψη. Αυτή τη σκέψη την κάνει ο λαός μέσα από τις εκλογές και τα δημοψηφίσματα. Πρέπει να παίρνουμε μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Πρώτα ψάχνω να βρω τι λάθη έχω κάνει εγώ και μετά προσπαθώ να ρίξω το φταίξιμο της δικής μου κατάστασης στους γύρω μου. Έχω μάθει να αναζητώ σε μένα ποιες είναι οι λύσεις στην κατάσταση που βρίσκομαι. Είναι πολύ εύκολο κανείς να επικρίνει τους πολιτικούς, τους ξένους, τους κακούς. Πρέπει κατ’ αρχάς να αναρωτηθούμε, τα έχουμε κάνει εμείς όλα τέλεια, τα έχουμε κάνει όλα καλά για να αποτρέψουμε όσα έχουν γίνει;».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Όλοι οι έλληνες πρέπει να σκεφτούμε τι είναι αυτό που θέλουμε στη ζωή μας, σε ποια χώρα θέλουμε να ζούμε. Μόλις αποφασίσουμε τότε αμέσως οι επιλογές μας γίνονται πιο συγκεκριμένες».

«Η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα της δικής μας ψήφου ή μη ψήφου. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εμείς έχουμε φέρει με τη δική μας ψήφο την Ελλάδα εδώ που βρίσκεται. Ίσως είναι σκληρό αυτό, θα σου πει κάποιος που έχει ένα κτήμα και καλλιεργεί «εγώ τι έφταιξα»; Ζούμε σε μία δημοκρατία, έχουμε συλλογική ευθύνη. Και η πλειοψηφία -που πολλές φορές δεν είναι γιατί δεν ψηφίζουμε όλοι. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε οι Έλληνες και να εμπλακούμε σε σχέση με την πολιτική ζωή. Αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή είναι πολιτική. Είναι πολύ ενεργό. Δεν είμαι υπέρ των επαγγελματιών πολιτικών και αυτό γιατί όταν κάποιος είναι επαγγελματίας πολιτικός και εξαρτάται η ζωή του, η ζωή των παιδιών του από αυτό, αμέσως η δεύτερη σκέψη του είναι «πρέπει να εκλεγώ». Όταν σκεφτεί ότι πρέπει να εκλεγεί, αμέσως πρέπει να γίνει αρεστός στους ανθρώπους που καλούνται να τον ψηφίσουν, αυτό αμέσως τον οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις. Αν πρέπει να σας πω κάτι που θα σας γοητεύσει και να ακουστεί ωραίο στα αυτιά σας για να έχω εργασία, πολλές φορές θα διερευνήσω τι είναι αυτό που σας αρέσει να ακούσετε για να με ψηφίσετε. Δεν προσπαθώ να κατακρίνω τους ήδη υπάρχοντες πολιτικούς, την πολιτική εξουσία. Γιατί, ακόμα και αν αυτοί ήταν τέλειοι, άμεμπτοι, απολύτως πατριώτες, αλτρουϊστές, θα υπήρχαν άλλοι που θα ήταν έτοιμοι να πουν αυτά που ο λαός θέλει να ακούσει και στη θέση αυτών θα υπήρχαν εκείνοι πάλι. Η απάντηση δεν βρίσκεται στους καλούς ή κακούς πολιτικούς. Η απάντηση είναι σε εμάς. Εμείς πρέπει να έχουμε την ωριμότητα σκέψης για να επιλέγουμε, βάσει αυτών που ακούμε, τι είναι το σωστό για την πατρίδα και την κοινωνία μας. Εγώ θέλω μία πατρίδα για την οποία θα είμαι υπερήφανος, που θα φροντίζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες της. Που θα είναι πρωταθλητής ανάμεσα στις άλλες χώρες. Αυτό που λέγαμε κάποτε παγκοσμιοποίηση ή όχι είναι παρελθόν. Δεν επιστρέφει το ποτάμι. Σε αυτό τον χώρο θέλω μία πατρίδα που θα είναι πρωταγωνιστής. Σκέφτομαι που βρισκόμαστε γεωγραφικά, πόσα δώρα μας έχει χαρίσει ο Θεός, με τόσα αβαντάζ και να είμαστε οι ουραγοί της Ευρώπης; Κάποιος  θα πει είναι πολιτικοί που είναι άχρηστοι. Και λέω, είναι δυνατόν να παίζουμε και να είμαστε στον πάγκο; Εμείς οι Έλληνες που φέραμε τον πολιτισμό στους υπόλοιπους, που φέραμε τη δημοκρατία;».  

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

«Μακάρι να υπήρχε μία συγκεκριμένη συμβουλή που να πήγαινε σε όλους ή να υπήρχε μία συνταγή. Εγώ μπορώ να μιλώ για τον εαυτό μου μόνο. Ο κάθε άνθρωπος είναι μία ξεχωριστή περίπτωση, σίγουρα όμως αυτό που με βοήθησε στη ζωή μου, ήταν ότι πάντα ονειρεύομαι. Ήμουν πάντα αποφασισμένος να πετύχω τα όνειρα μου και δεν το έβαζα κάτω. Επίσης ήμουν τυχερός γιατί ασχολήθηκα με πράγματα που αγαπούσα. Δεν ξέρω αν λέγεται τύχη, μ’ άρεσε το τραγούδι, επεδίωξα να είμαι σε μία σκηνή και να τραγουδάω και έτσι έφτασα εδώ σήμερα».

«Οι νέοι άνθρωποι είναι που θα πάνε τη χώρα μπροστά, δεν πρέπει να αφήνουν μεγαλύτερους ανθρώπους να τους καθοδηγούν. Εκείνοι είναι που θα δώσουν καινούργια πνοή στην Ελλάδα. Να έχουν μία πολύ δημιουργική φαντασία και με πολλή εργασία και δύναμη να προχωράνε μπροστά. Οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί με τις νέες ιδέες και με την καινούργια ζωτική ενέργεια θα φτιάξουν τα κακώς κείμενα».

ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Πιστεύω ότι είμαστε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο. Είναι το σπίτι μας η Ελλάδα.  Οτιδήποτε συμβαίνει επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα. Το προσφυγόπουλο στον Πειραιά είναι ακριβώς στο ίδιο δωμάτιο με εμάς γιατί αν τα πάντα στη χώρα πήγαιναν καλύτερα, αυτό που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο προσφυγόπουλο θα ήταν πολύ καλύτερο. Άρα, με λίγα λόγια, είναι και αυτό θύμα της κρίσης της Ελλάδος. Βλέπετε όλοι θέλουν να πάνε Γερμανία, γιατί δεν μένουν στην Ελλάδα; Για να βρουν δουλειά… Άρα όλοι μας είμαστε στο ίδιο καράβι κατά κάποιο τρόπο. Αν δεν βοηθήσουμε ο ένας στον άλλον, να ανεβάσουμε το επίπεδο ζωής, γνώσης, δημιουργικότητας δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι είναι άθλιες οι συνθήκες που ζούνε αυτά τα παιδιά, οι πρόσφυγες, εγώ απορώ πως δεν έχει ξεσπάσει ήδη κάποια επιδημία ή δεν είναι χειρότερα τα πράγματα. Οι Έλληνες έχουμε περάσει από τέτοιες καταστάσεις. Πρέπει να καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους με κάποιο τρόπο και να σκεφτούμε τι θα κάναμε αν ήμασταν εκείνοι. Εγώ δεν τους κατηγορώ καθόλου που θέλουν να προστατέψουν τα παιδιά τους και να επιβιώσουν. Είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα. Αυτό που θα έπρεπε είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην πηγή του».  

ΓΙΑ Χ-FACTOR

«Tο x-factor είναι η πλατφόρμα μέσα από την οποία τα όνειρα γίνεται πραγματικότητα. Είναι το show εκείνο που ένα παιδί που πραγματικά μέσα του υπάρχει η ενέργεια, αυτό το πάθος για το τραγούδι, να το εκδηλώσει, να το εκφράσει, να το επικοινωνήσει με όλους μας και είναι σίγουρο ότι αυτό θα βρει ανταπόκριση. Η μουσική δεν θα σταματήσει να υπάρχει στη ζωή μας. Και στις χειρότερες δυστυχίες του είδους το τραγούδι ήταν πάντα εκεί να μας συντροφεύει. Άρα με έναν τρόπο τα παιδιά αυτά μέσα από το x-factor να γίνει πραγματικότητα.

«Ανυπομονώ για την πρεμιέρα γιατί αρέσει να βρίσκομαι κοντά σ αυτά τα παιδιά. Για μένα είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα μέσα στην εβδομάδα μου. Μ’ αρέσει να ξαναζώ τα πρώτα πατήματα πάνω στη σκηνή, την πρώτη επικοινωνία με τον κόσμο. Στα Live θα ξεκινήσει ο κόσμος να ψηφίζει. Είναι μια ζόρικη διαδικασία για τα παιδιά. Αλλά η ζωή είναι μία ζόρικη διαδικασία ψυχολογικά. Αυτό ισχύει για όλους μας. Και οι πολιτικοί μας πρέπει να περνάνε άσχημα ψυχολογικά. Και αν είχαν λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα θα ήταν καλύτερα τα πράγματα».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ

«Θα βρίσκομαι στο Ακρωτήρι estate, το καλοκαιρινό. Πιστεύω θα είναι ένας χώρος που θα γεμίζουμε τις μπαταρίες, ενέργεια, θα ξεχνάμε για λίγο την καθημερινότητα».