O ηθοποιός – σκηνοθέτης – παραγωγός και ένας εκ των δυο δημιουργών 48FILM Festival Francesco Vitali μίλησε αποκλειστικά στον Κυριάκο Τσικορδάνο σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Kε Φραγκίσκο Βιτάλη, ποιες είναι οι γενεαλογικές σας ρίζες; Από πού έχετε καταγωγή;

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στον Πειραιά ενώ η οικογένεια του πατέρα μου κατάγεται από την Ιταλία.

Κε Βιτάλη, πως νιώθετε ότι γεννηθήκατε μέσα σε μια εποχή όπου υπήρξε η  μετάβαση από τις αλάνες και τις γειτονιές-χωριά, στην αστικοποίηση και τη μαζική κατανάλωση;

Έζησα τις στιγμές της γειτονιάς αλλά και την μοναξιά των μεγαλουπόλεων. Νομίζω πως κάθε εποχή έχει τις ιδιαιτερότητες της, έχει τα καλά της έχει τα κακά της. Χαίρομαι που μεγαλώνω σε μία εποχή που η τεχνολογία βρίσκεται πάρα πολύ μπροστά, όμως λυπάμαι που μεγαλώνω σε μία εποχή που έχουνε χαθεί οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Με την τέχνη πως ασχοληθήκατε; Είχατε αποφασίσει από μικρός ποια επαγγελματική κατεύθυνση θέλατε να ακολουθήσετε;

Βασικά νομίζω ότι τέχνη υπήρξε μέσα μου σε υπερθετικό βαθμό. Από μικρός ήθελα να ασχοληθώ με όλες τις μορφές τέχνης αλλά αυτό έβρισκε αντίθετους τους γονείς μου. Έτσι από μικρός ασχολήθηκα με την δημοσιογραφία στη συνέχεια έγινα manager καλλιτεχνών, και μια ημέρα αποφάσισα να φύγω για τις ΗΠΑ για να σπουδάσω σκηνοθεσία και Ηθοποιία.

Η Αμερική πως προκύπτει στην ζωή σας; Σε ποια ηλικία παίρνετε την απόφαση να μπείτε στο αεροπλάνο για μια μακρινή χώρα;

Ήτανε η στιγμή που αποφάσισα ότι θα κάνω αυτό που εγώ αγαπώ περισσότερο. Ήμουν 26 ετών. Είχα απόλυτη συνείδηση του τι έκανα. Βρέθηκα για πρώτη φορά σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες της γης ολομόναχος χωρίς ιδιαίτερους πόρους χωρίς να γνωρίζω την γλώσσα και έπρεπε να αρχίσω από την αρχή.

Kε Βιτάλη, πότε γεννήθηκε η ιδέα για το 48FILM Festival, και ποιες προϋποθέσεις χρειάστηκαν για να βλαστήσει όλη αυτή η πρωτοβουλία;

Για αρκετά χρόνια εκπροσωπούσα ένα παρεμφερές Κινηματογραφικό   φεστιβάλ, το οποίο είχα φέρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2008. Πρόκειται για ένα αρκετά παρόμοιο φεστιβάλ το οποίο όμως είχε έναν πιο τοπικό χαρακτήρα. Εμείς θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ το οποίο να μπορεί να δίνει ίσες δυνατότητες σε όλους τους κινηματογραφιστές του πλανήτη την ίδια ακριβώς στιγμή. Τότε ο συνεργάτης και συνεταίρος μου Χρήστος Σιαμέτης πρότεινε να κάνουμε το 48FILM σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω διαδικτύου. Μετακομίσαμε στην Κύπρο το 2010 διότι το επιχειρηματικό περιβάλλον ήταν πιο φιλικό, και στήσαμε μία εταιρεία διαδικτυακή όπου και κάναμε το πρώτο διαδικτυακό κινηματογραφικό φεστιβάλ οικολογικού χαρακτήρα το 48 go green. Μέσα σε 20 ημέρες είχαμε 330 συμμετοχές παγκόσμια. Τότε ήταν που όλοι μας ζητούσανε να κάνουμε το φεστιβάλ δίνοντας δυνατότητα στους κινηματογραφιστές να επιλέγουν μόνοι τους το genre της ταινίας τους.  Εκεί αποφασίσαμε να φύγουμε και να επιστρέψουμε στην Αμερική, μαζί με τον Χρήστο και να στήσουμε την 48 Projects Inc. με έδρα το Los Angeles.

Σε τι κόσμο απευθύνεται το 48FILM Festival και ποιοι μπορούν να λάβουν μέρος;

Το 48FILM απευθύνεται σε όλους τους κινηματογραφιστές του πλανήτη και μπορεί να λάβουν μέρος όλοι όσοι  έχουν διάθεση να δημιουργήσουν μία μικρού μήκους ταινία 4-7 λεπτά σε 48 ώρες. Είναι ανοιχτό στους επαγγελματίες και στους ερασιτέχνες στους φοιτητές αλλά και σε κάθε δημιουργό που αισθάνεται ότι έχει κάτι να πει με μία μικρού μήκους ταινία. Μέχρι στιγμής στο 48FILM συμμετέχουν κινηματογραφιστές από περισσότερες από 130 χώρες και πόλεις του κόσμου.

Ποια είναι τα κίνητρα που προσφέρετε σε κάποιον που θα μπει στην διαδικασία να δηλώσει συμμετοχή και στην συνέχεια να δημιουργήσει ένα φιλμ μικρού μήκους;

Τα κίνητρα είναι πολλά. Στους νικητές δίνεται η δυνατότητα να παιχτεί η ταινία τους στο σπίτι των μεγάλων σκηνοθετών του πλανήτη. Το Directors Guild of America στο Hollywood. Μπροστά σε επιφανείς σκηνοθέτες παραγωγούς σεναριογράφους Agents και μάνατζερ στο Los Angeles. Στην συνέχεια στους μεγάλους νικητές δίνονται $100,000 αρχικό budget, να δημιουργήσουν μία μεγάλου μήκους ταινία σε παραγωγή της 48Projects Inc.

Ποια είναι η ταυτότητα που έχει το 48FILM Festival από την ημέρα της δημιουργίας του και πως αυτή συνεχίζει να το ακολουθεί και να το χαρακτηρίζει μέχρι και σήμερα;

Στο 48FILM είμαστε όλοι κινηματογραφιστές. Είμαστε καλλιτέχνες σαν τους συμμετέχοντες, και γι’αυτό το λόγο προωθούμε την δουλειά των δημιουργών. Για εμάς κάθε ένας που συμμετέχει είναι και μεγάλος νικητής. Αρχικά διότι κατάφερε μέσα σε 48 ώρες να ολοκληρώσει μία μικρού μήκους ταινία.

Μέσα από την συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχετε δημιουργήσει θα μπορούν επίσης οι καλλιτέχνες και δημιουργοί του είδους αυτού να προωθήσουν και τη δουλειά τους πιο εύκολα;

Είναι ένα φεστιβάλ που δίνει την δυνατότητα στους κινηματογραφιστές και δημιουργούς να επικοινωνήσουν την δουλειά τους, το ταλέντο τους, την ψυχή τους, και να κάνουν τις κατάλληλες γνωριμίες, να αρχίσουν συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο.

Οι  μικρού μήκους ταινίες που θα δέχεστε στο 48FILM Festival θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως π.χ. ποιότητας ή εμπορικότητας, ή υπάρχει συγκεκριμένη ταυτότητα καλλιτεχνική που ορίζει ποιες ταινίες θα δέχεστε;

Αγαπάμε όλα τα είδη των ταινιών. Δεν κάνουμε διακρίσεις. Δεν κρίνουμε την δουλειά και την ψυχή των κινηματογραφιστών. Δεν απορίπτουμε την ιδέα, την αυθεντικότητα της τέχνης σε κανένα κινηματογραφικό είδος. Το 48FILM is your FILM’s Freedom.

Ποια θα είναι τα κριτήρια που θα πρέπει να διαθέτει μια ταινία ώστε να πάρει το πρώτο βραβείο;   

Καταρχήν θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανονισμούς και να είναι από 4 έως 7 λεπτά. Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα 3 υποχρεωτικά στοιχεία τα οποία δίνονται στους κινηματογραφιστές και που είναι ένας χαρακτήρας, μία ατάκα και ένα φροντιστηριακό υλικό. Με αυτό τον τρόπο ξέρουμε πως η συγκεκριμένη ταινία ακολούθησε τους κανονισμούς και δημιουργήθηκε μέσα σε 48 ώρες. Από εκεί και πέρα συνήθως η νικήτρια ταινία εύκολα ξεχωρίζει.

Ποια είναι τα όνειρα  και τα σχέδια που κάνει ο Φ. Βιτάλης για αυτό το θεσμό; Σας ενδιαφέρει να τον αναπτύξετε και άλλο;

Κοιτάξτε. Ξεκινήσαμε από μία μικρούλα πόλη την Αθήνα και φτάσαμε να έχουμε συμμετοχές από σχεδόν όλες τις χώρες του πλανήτη. Ξεκινήσαμε 2 φίλοι να κάνουμε πράξη το 48FILM, και η παρέα μας πλέον έχει πάνω από 175,000 εγγεγραμένους κινηματογραφιστές από όλο τον πλανήτη. Όμως ποτέ δεν επαναπαυόμαστε σε τίποτε και σε κανένα νούμερο.  Ακολουθούμε την γραμμή και τις ανάγκες της εποχής και νομίζω με αυτό τον τρόπο η παρουσία μας γίνεται όλο και πιο έντονη και διαχρονική. Δεν υπάρχει τελειωμός. Τα όρια μας είναι το άπειρο. Ήδη δημιουργήσαμε φέτος και το 48MUSIC το οποίο θα βγει σε λίγο καιρό και επίσημα, και όπως λέει και ο συνέταιρος μου ο Χρήστος : “The best is yet to come”.

Η Ελλάδα σας λείπει καθόλου ή έρχεστε συχνά;

Μου λείπει ΠΟΛΥ η Ελλάδα. Πονάω με όλα αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μας. Προσπαθώ να έρχομαι συχνά όμως τα τελευταία χρόνια οι υποχρεώσεις δεν μου το επέτρεψαν. Φέτος όμως είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος αφού το καλοκαιράκι θα έρθουμε και για τα γυρίσματα μίας μεγάλου μήκους ταινίας των περσινών νικητών (που είναι Ιταλοί) και θα γυριστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Αν σας ρωτούσα να μου περιγράψετε τον άνθρωπο Φραγκίσκο Βιτάλη με 5 λέξεις τι θα μου απαντούσατε;

Σκληροπυρηνικός και δύσκολος, τελειομανής απλός και ρομαντικός.

Ποια ταινία είδατε τελευταία και σας εντυπωσίασε;

Zootopia. Εκπληκτική ταινία κινούμενων σχεδίων για μεγάλους.

Τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια τι περιλαμβάνουν;

Πρόκειται να ταξιδέψω σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρώπη, για να δώσω μία σειρά διαλέξεων για το πως μπορείς να ολοκληρώσεις πετυχημένα μία μικρού μήκους ταινία σε 48ώρες. Ετοιμάζω το 48animation, to 48comic και το 48smart το οποίο θα είναι μικρού μήκους ταινίες μόνο από smart devices.

Κε Βιτάλη σας ευχαριστώ πολύ που δεχθήκατε να σας φιλοξενήσουμε στο www.greekaffair.gr και μας αναπτύξατε της ιδέες και τα όνειρα σας.

Εγώ σας ευχαριστώ για την υπέροχη φιλοξενία σας.

 

Συνέντευξη:  Τσικορδάνος Κυριάκος