To greekaffair.gr και ο Κυριάκος Τσικορδάνος συνομιλεί με την Χλόη Αμάραντου, μια δυναμική και ταλαντούχα Ελληνίδα που έχει χαράξει δική της πετυχημένη πορεία στο χώρο της Αισθητικής.

Bιογραφικό Χλόης Ν. Αμαράντου

Γεννημένη στην Αθήνα. Απόφοιτος Λυκείου Αρσακείου Ψυχικού.

Κάτοχος Ανώτερου Διπλώματος Γαλλικής Λογοτεχνίας & Αγγλικής Γλώσσας.

Κάτοχος Κρατικών Πτυχίων: Αισθητικής, Κομμωτικής, των κάτωθι 6 Πτυχίων Μουσικής: Πιάνου, Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης, Αρμονίου, Μουσικής και Ηχητικής Τεχνολογίας & των κάτωθι Διπλωμάτων σεμιναρίων: Μουσική για Θέατρο, Ενορχήστρωση, Μορφολογία της Μουσικής και Αναλύσεις.

Επίτιμος Πρόεδρος της ΝΙΚΟΣ ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ Α.Ε.

Τον Δεκέμβριο του 2000 εκδόθηκε το πρώτο της CD “Αμάραντα Όνειρα”, σε μουσική & ενορχήστρωση της ιδίας. Ακολούθησαν συναυλίες με το έργο της «Αμάραντα όνειρα», με συμφωνική ορχήστρα , στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Βούλας, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο & παρουσιάσεις του CD της στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Θέατρο του Δήμου Βούλας, στο Θέατρο REX κ.α.

Το 2006 εκδίδεται η 1η ποιητική της συλλογή «Εικόνες Ζωής».

Στις 04/10/2014, εκδίδεται η 2η ποιητική της συλλογή «Με τη φωνή της καρδιάς» από τις Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία, η οποία περιλαμβάνει & ένθετο Cd με 10 τραγούδια σε ποίηση δική της & μουσική από τον Γιώργο Πολύζο.

To 2016 εκδίδεται η 3η ποιητική της συλλογή “Δίνοντας στο αύριο σκοπό” από τις Εκδόσεις “Πηγή”, η οποία περιλαμβάνει & ένθετο Cd με 7 τραγούδια & 7 ορχηστρικά, σε ποίηση & μουσική δική της.

Στις 09/5/2009, βραβεύεται για το ποίημα της «Μενεξέδες εφήμερη ομορφιά», στον 1ο λογοτεχνικό διαγωνισμό που προκήρυξαν η εφημερίδα Κηφισιά και η 1η Λέσχη Ανάγνωσης Κηφισιάς.

Στις 14/11/2009, λαμβάνει το 3ο βραβείο του 4ου διαγωνισμού Ποίησης Βόλου με το ποίημά της «Αρχή ζωής» & το 2010 λαμβάνει το 3ο Βραβείο στίχου στον 5ο διαγωνισμό ποίησης & στίχου Βόλου με το ποίημά της “Χορός”.

Τον Οκτώβριο του 2011, συμμετείχε στο διαγωνισμό ποίησης των Ηνωμένων Εθνών με το ποίημά της “Αξίες” γραμμένο στη Γαλλική γλώσσα, το οποίο εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή.

Tον Σεπτέμβριο του 2012, λαμβάνει την 1η θέση στον διαγωνισμό ποίησης του περιοδικού e-Charity που έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό με το ποίημά της “Ανθρωποι – Ένα” & το 3ο Βραβείο Ποίησης στον 7ο διαγωνισμό ποίησης Βόλου με το ποίημά της “Εικόνες βροχής”.

Tον Δεκέμβριο του 2012, λαμβάνει από συμμετοχή της στους διαγωνισμούς “InterArtia”, το 2ο Βραβείο που αφορά τη μουσική, στην κατηγορία Tango Composition με τη σύνθεσή της “Tango Φαντασία”, το 2ο Βραβείο στη κατηγορία Ζωγραφική με το έργο της “Χρυσή Ευχή” & το 3ο Βραβείο στη κατηγορία Ποίηση με το ποίημά της “Διαδρομή”.

Στις 25/02/2014, λαμβάνει το 3ο Βραβείο Σύνθεσης Ποπ Μουσικής, στο Φεστιβάλ InterArtia 2013 με το μουσικό της έργο “Αμάραντα όνειρα” .

Η ποιητική της συλλογή “ΔINONTAΣ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ ΣΚΟΠΟ” απέκτησε το ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΛΥΜΝΙΑ, στον 2ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης ” Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ” 2016, της Ιnternational Art Society.

Έχει γράψει 15 βιβλία που αφορούν την εργασία της & έχει αποκτήσει το 1ο Βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Body Painting το 1998 που έγινε στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Ανδρέα Παρασκευά. Επίσης, από τον Μάρτιο του 2012, το λογότυπο της Πανελλήνιας Καμπάνιας για τη «Μεσογειακή Διατροφή & Υγεία», είναι το εικαστικό έργο της με τίτλο «Χρυσή Ευχή».

To 2014 έλαβε Τιμητική Διάκριση για την προσφορά της στον Πολιτισμό από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων.

 

Κα Αμάραντου σας καλωσορίζω στο greekaffair.gr

Καλώς σας βρήκα κύριε Τσικορδάνο & σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στις γειτονιές της Αθήνας. Τι θυμάστε από εκείνα τα χρόνια;

Γεννήθηκα & μεγάλωσα σε μία όμορφη & ήσυχη γειτονιά της Αθήνας, τη Νεάπολη, με λίγες πολυκατοικίες, περισσότερα γραφικά διώροφα σπίτια με ξύλινες πόρτες & μαρμάρινα μπαλκόνια με σκαλιστά διακοσμητικά & με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το καταπράσινο πάρκο να δεσπόζει στην περιοχή. Επίσης, θυμάμαι ότι επειδή δεν κυκλοφορούσαν πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους, όλα τα παιδιά της γειτονιάς μαζευόμασταν μετά το σχολείο & παίζαμε έξω από τα σπίτια μας. Στην περιοχή υπήρχε η παιδική χαρά, το σχολείο, ο κινηματογράφος “Νεάπολις” που πήγαιναν γνωστοί άνθρωποι της Τέχνης, μιας & που η ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης, επειδή ανατολικά συνόρευε με το Κολωνάκι & δυτικά με τα Εξάρχεια της εποχής εκείνης, ήταν η γειτονιά των ποιητών, των φοιτητών, των τροβαδούρων, των ηθοποιών και των ζωγράφων.

Ας μείνουμε λίγο ακόμα σε εκείνη την εποχή. Μιλήστε μου για τους πρώτους σας εφηβικούς έρωτες. Πως ήταν τότε να σε φλερτάρει ένας άντρας;

Ήταν μία ρομαντική εποχή που το φλερτ έμενε πολλές φορές μυστικό & μόνο στην σκέψη, χωρίς να προχωράει σε κάτι περισσότερο. Τα συναισθήματά μας τα κουβεντιάζαμε με τις φίλες μας και δίναμε “συμβουλές” η μια στην άλλη.

Κα Αμάραντου, προέρχεστε από μια μεγάλη οικογένεια. Ο πατέρας σας ο Νίκος Αμάραντος  διέγραψε την γνωστή σχεδόν μυθική πορεία στον χώρο της κομμωτικής. Κατά πόσο σας επηρέασε αυτό στις επαγγελματικές επιλογές σας;

Δεν ξέρω αν με επηρέασε ή είναι λόγω κληρονομικότητας αλλά δεν σκέφθηκα ποτέ να ασχοληθώ επαγγελματικά με κάτι άλλο. Αγάπησα την Κομμωτική εξ’ αρχής, ήμουν από μικρή ηλικία συνέχεια μέσα στην σχολή μας κάνοντας πρακτική, ακολούθησε για 39 έτη η διδασκαλία μου στους σπουδαστές μας, ενώ σήμερα ως επίτιμος πλέον Πρόεδρος της ΝΙΚΟΣ ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ Κομμωτική Παιδεία & Αισθητική Α.Ε. παρακολουθώ με αγάπη τους συνεχιστές, που είναι τα παιδιά μου.

Από την μέρα που ξεκινήσατε την επαγγελματική σας καριέρα στον χώρο της κομμωτικής και της αισθητικής, έχετε δημιουργήσει ένα πλούσιο βιογραφικό. Ποια δουλειά πιστεύετε πως σας ανέδειξε επαγγελματικά στον χώρο σας;

Αρχικά η διδασκαλία της Κομμωτικής & η συγγραφή των 13 βιβλίων μου ειδικότητας, 10 μέσω εκδοτικών οίκων & 3 κατ’ εντολή του Υπουργείου Παιδείας, κατόπιν η διδασκαλία της Αισθητικής & του Μακιγιάζ & στην συνέχεια η Ζωγραφική Σώματος (Body Painting) με τα βραβεία που ακολούθησαν.

Είστε κάτοχος του Πρώτου Βραβείου στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Body Painting. Τι θυμάστε από εκείνες τις στιγμές;

Μία ωραία εμπειρία στο ξενοδοχείο HILTON, το 1998, που πραγματοποιήθηκε ο Παγκόσμιος διαγωνισμός Body Painting. 17 χώρες έλαβαν μέρος. Συνεργαστήκαμε με τον Κύπριο εικαστικό Ανδρέα Παρασκευά & το αποτέλεσμα μας αντάμειψε με το 1ο Βραβείο. Το θέμα έπρεπε να είναι επιλεγμένο από την Ελληνική Μυθολογία & εμείς επιλέξαμε την Μέδουσα. Όλο το σώμα του μοντέλου μας ήταν ζωγραφισμένο με φίδια & κάναμε 8 ώρες να το τελειώσουμε. Τόσο ήταν & το χρονικό περιθώριο που είχαμε όλοι οι συμμετέχοντες για να δουλέψουμε μπροστά στην 17μελή επιτροπή με εκπροσώπους από όλες τις χώρες που συμμετείχαν. Μία αξέχαστη όμορφη εμπειρία καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η κομμωτική του Τότε και του Τώρα είναι διαφορετική και με ποιόν τρόπο;

Η μεγάλη διαφορά στην Κομμωτική του Τότε & του Τώρα, είναι η εξέλιξη των προϊόντων & των μηχανημάτων, των γνωστών & αναγνωρισμένων εταιριών, που χρησιμοποιούνται για καλύτερα αποτελέσματα.

Στον χώρο της μουσικής και των εικαστικών, πώς βρεθήκατε και πότε;

Στο χώρο της μουσικής παιδείας, θα διευκρινήσω, βρέθηκα από 13 ετών που άρχισα μαθήματα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο. Από όταν όμως θυμάμαι τον εαυτό μου, αγαπούσα την μουσική, χόρευα πολύ & άκουγα καθημερινά τραγούδια στο ραδιόφωνο. Επίσης, είχα μεγάλη αγάπη στο μάθημα των καλλιτεχνικών & της ζωγραφικής. Στο σχολείο που πήγαινα είχαμε εξαιρετικές καθηγήτριες στην ειδικότητα αυτή & οι ειδικές γνώσεις που απέκτησα με βοήθησαν αργότερα στο να ζωγραφίζω & σε καμβά.

Έχετε συγγράψει δεκατρία βιβλία εκ των οποίων τα δέκα αφορούν την κομμωτική. Πώς προέκυψε η ιδέα;

Έχω συγγράψει 13 βιβλία, εκ των οποίων τα 10 βιβλία αφορούν την Κομμωτική & τα 3 αφορούν τις ειδικότητες μανικιούρ-πεντικιούρ-ονυχοπλαστική. Η ιδέα προέκυψε για τις  ανάγκες της εκπαίδευσης, για να έχουν δηλαδή οι σπουδαστές μας, ως μελλοντικοί επαγγελματίες, βιβλία με τις απαραίτητες γνώσεις συγκεντρωμένες, για να μπορούν να διαβάζουν την ύλη πριν δώσουν εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς & για τις εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Τι σημαίνει ποίηση για εσάς κα Αμάραντου και από πού πηγάζει όλη αυτή η έμπνευση;

“Έκφραση” θα έλεγα ότι είναι ποίηση για εμένα. Η έμπνευσή μου πηγάζει από τα συναισθήματά μου, τον τρόπο που βλέπω & ζω τα γεγονότα.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να δημιουργήσετε το Cd σας “Αμάραντα Όνειρα”;

Το Cd μου “Αμάραντα όνειρα” σε μουσική & ενορχήστρωση δική μου, δημιουργήθηκε μόλις ολοκλήρωσα τον πρώτο κύκλο ορχηστρικών/ instrumental  συνθέσεών μου.

Σε σχέση με την δική σας γενιά τι πιστεύετε ότι λείπει από την σημερινή; Ποιες διαφορές βλέπετε να υπάρχουν;

Όλες οι γενιές έχουν τα θετικά τους & τα αρνητικά τους. Διαφορές υπάρχουν στα μέσα επικοινωνίας & στον τρόπο ζωής. Έχω εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά & πιστεύω ότι κάθε ηλικία έχει κοινά γνωρίσματα σε όλες τις εποχές.

Αν σας ζητούσα να γυρίσετε τον χρόνο πίσω τι θα αλλάζατε και τι όχι;

Ελάχιστες αλλαγές θα έκανα ενώ τα βασικά θέματα της ζωής μου θα τα άφηνα ως έχουν.

Ως άνθρωπος της τέχνης αλλά και ως Ελληνίδα, ποια είναι η γνώμη σας όσον αφορά την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα;

Πιστεύω ότι πρέπει να επιστραφούν εκεί που ανήκουν, δηλαδή στην πατρίδα μας.

Ποιο είναι το προσωπικό καταφύγιο της κας Χλόης Αμάραντου όταν θέλει να απομονωθεί από όλα και από όλους για να δημιουργήσει και να εμπνευστεί;

Προσωπικό μου καταφύγιο είναι ο χώρος που υπάρχει το πιάνο μου, οι παρτιτούρες μου, το καβαλέτο μου με τα χρώματα & τους καμβάδες για ζωγραφική, τα βιβλία μου.

Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για να μπορέσει να βαδίσει σε μια νέα εποχή στην οποία η Παιδεία, ο Πολιτισμός και η Θρησκεία θα έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο;

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι σοβαρότητα σε όλους τους τομείς.

Κα Αμάραντου, ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Τα επόμενα σχέδιά μου αφορούν τις μουσικές μου συνθέσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ που δεχθήκατε να σας φιλοξενήσουμε στο greekaffair.gr.

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε να με φιλοξενήσετε στο greekaffair.gr

Συνέντευξη Κυριάκος Τσικορδάνος

Φωτογραφία Αδαμαντία Λαουμτζή