Τί να προσέξετε πριν αγοράσετε πιπίλα για το μωρό σας.

πιπιλα

Η πιπίλα αποτελεί μια από τις αγορές που είναι άμεσα συνυφασμένες με τον ερχομό ενός μωρού στην οικογένεια. Η χρήση της είναι καθημερινή, πιθανόν πολύωρη και σίγουρα πολύπλευρη.

 

Πολλά μωρά χρείαζονται την πιπίλα τους για να κοιμηθούν. Οι θηλαστικές κινήσεις, οι οποίες “αντιγράφονται” με τη χρήση της πιπίλας, βοηθούν ένα μωρό να ηρεμήσει. Μια από τις πιο συνηθισμένες απορίες των νέων μαμάδων είναι ποιο υλικό να προτιμήσουν για τις πιπίλες των μωρών τους, αφού στο εμπόριο κυκλοφορούν πιπίλες τόσο από καουτσούκ όσο και από σιλικόνη, με συμμετρική ή ασύμμετρη βάση.

Πιπίλες από καουτσούκ

Το καουτσούκ είναι ένα φυσικό προϊόν γνωστό και ως latex. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και έχει μεγάλη αντοχή στο τράβηγμα, αλλά επηρεάζεται από την ηλιακή ακτινοβολία και την θερμότητα. Μια πιπίλα από καουτσούκ πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 1-2 μήνες περίπου, γιατί μετά αρχίζει και γίνεται κάπως κολλώδης, εξαιτίας των λιπαρών που περιέχει το γάλα ή τα φαγητά. Οι πιπίλες από καουτσούκ είναι ανθεκτικές στο πιπίλισμα και δεν σκίζονται εύκολα ενώ έχουν μεγάλη αντοχή στο τράβηγμα ή το σκίσιμο. Για τα μωρά που έχουν ήδη δοντάκια, χρησιμοποιήστε μόνο τέτοιες πιπίλες, καθώς μπορούν να σκίσουν τις πιπίλες από σιλικόνη με τα δοντάκια τους και να καταπιούν τα κομματάκια ή να τα αναρροφήσουν. Μιά και αποτελεί φυσικό προιόν, υπάρχουν αρκετά μωρά που εμφανίζουν αλλεργία στο καουτσούκ, παρότι οι θηλές αυτές υποβάλλονται σε συνεχείς ελέγχους της περιεκτικότητάς τους σε αλλεργιογόνα. Σε περίπτωση εμφάνισης αλλεργίας. είναι απαραίτητη η χρήση προϊόντων σιλικόνης.

Πιπίλες από σιλικόνη

 

Η σιλικόνη, σε αντίθεση με το καουτσούκ, είναι ένα συνθετικό υλικό, άοσμο και άγευστο, που δεν επηρεάζεται από την θερμότητα και την ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο οι πιπίλες από σιλικόνη δεν είναι τόσο ανθεκτικές στο τράβηγμα ή στο σκίσιμο. Γι’ αυτό πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 2-3 μήνες ή αμέσως μόλις παρατηρήσετε δαγκωματιές ή σχισίματα.Οι περισσότερες μαμάδες προτιμούν τη σιλικόνη για τους πρώτους μήνες που τα μωράκια δεν έχουν δόντια (μέχρι την ηλικία περίπου των 6-7 μηνών, πού αρχίζει η οδοντοφυία) και στη συνέχεια την αντικαθιστούν με καουτσούκ. Δεν επηρεάζονται από τα λιπαρά που περιέχουν τα τρόφιμα, όπως συμβαίνει με το καουτσούκ. Επείδή η σιλικόνη είναι συνθετικό και υποαλλεργικό υλικό, οι πιθανότητες πρόκλησης αλλεργίας είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με το καουτσούκ, έως μηδενικές.

 

Πιπίλες με συμμετρική ή ασύμμετρη βάση

 

Στην αγορά διατίθενται πιπίλες με ασύμμετρη βάση και θηλή καθώς και πλήρως συμμετρικές πιπίλες. Όσον αφορά τις τελευταίες, δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη πλευρά χρήσης για να μην πιέζεται ο ουρανίσκος κατά το πιπίλισμα. Ορισμένα μωρά έχουν τη συνήθεια να στρέφουν την πιπίλα μέσα στο στόμα τους και να την χρησιμοποιούν με λανθασμένο τρόπο, σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Εάν παρατηρήσετε αυτή τη συνήθεια στο παιδί σας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε συμμετρική πιπίλα, η οποία δεν διαθέτει λανθασμένη πλευρά χρήσης που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οδοντοστοιχίας τους.Ελέγξτε το σχήμα της θηλής λαμβάνοντας υπόψη την μελλοντική ανάπτυξη της οδοντοστοιχίας του μωρού.

Αποστείρωση

 

Σε όποιο υλικό και αν καταλήξετε, οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθήσετε είναι ίδιοι. Φροντίστε να πλένετε καλά τις πιπίλες και να τις αποστειρώνετε τουλάχιστον μέχρι τον 5ο μήνα. Επίσης, να τις αποθηκεύετε στις ειδικές θήκες και να τις ελέγχετε συχνά για τυχόν φθορές. Τέλος, μην ξεχνάτε να τις ανανεώνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μην βυθίζετε την πιπίλα μέσα σε γλυκές ουσίες, με την προοπτική να την κρατάει περισσότερο το παιδί και να κλαίει λιγότερο. Μπορεί έτσι μελλοντικά να προκληθεί τερηδόνα.

Καθαρίζετε την πιπίλα με καθαρό νερό και μην την γλείφετε, για να μην μεταφέρετε βακτηρίδια στο παιδί σας. Τις περισσότερες φορές, οι μητέρες ή άλλοι στενοί συγγενείς είναι εκείνοι που μεταφέρουν τα βακτηρίδια του στόματός τους στην στοματική κοιλότητα των παιδιών, για παράδειγμα, γλείφοντας την πιπίλα ή το κουτάλι τους.

Ασφάλεια

 

Η βάση της πιπίλας πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το στόμα του μωρού, για να μην την καταπιεί. Χρησιμοποιήστε το μεγαλύτερο μέγεθος πιπίλας, εάν το παιδί σας μπορεί να κρύψει ολόκληρη την πιπίλα μέσα στο στόμα του.

Μην αντικαθιστάτε ποτέ την πιπίλα με μια θηλή για μπιμπερό. Εάν το μωρό σας πιπιλάει έντονα τη θηλή του μπιμπερό, μπορεί να την καταπιεί και κινδυνεύει να πνιγεί.

Μην χρησιμοποιείτε ΠΟΤΕ ταινίες ή κορδόνια για να σταθεροποιήσετε την πιπίλα στο λαιμό του παιδιού ή σε άλλο σημείο του σώματός του, καθώς υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού.

Επίσης αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε αλυσίδα για να μην χάνει το μωρό την πιπίλα του, γιατί δεν εξαλείφεται τελείως ο ανωτέρω κίνδυνος. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αλυσίδα (πχ. όταν έχετε το μωρό στο μάρσιππο και δεν μπορείτε να έχετε πολλές πιπίλες μαζί σας), αυτή να κρεμιέται από τα ρουχαλάκια του μωρού, όχι κυκλικά γύρω από το λαιμό του.

Στην πραγματικότητα το υλικό, που θα διαλέξετε, εξαρτάται αποκλειστικά από τις προτιμήσεις του ίδιου του μωρού, αφού υπάρχουν μωρά που δέχονται μόνο ένα από τα δύο υλικά και απορρίπτουν το άλλο. Οπότε η τελική επιλογή δεν είναι στο δικό σας χέρι…

Γραφει ο  Παιδίατρος Βασίλειος Παντέλαρος