Ένα από τα πλέον συνδεδεμένα αντικείμενα με το κρασί είναι σίγουρα το βαρέλι κρασιού, το οποίο όταν χρησιμοποιηθεί με σύνεση μπορεί να βελτιώσει αισθητά το χαρακτήρα κάποιων κρασιών.

Ο κύριος ρόλος που παίζει το βαρέλι κρασιού είναι διπλός. Καταρχάς, επιτρέπει την αργή, σταδιακή κι έτσι ελεγχόμενη επαφή του κρασιού με το οξυγόνο (καθώς αυτό εισέρχεται από τους πόρους του βαρελιού). Κανονικά, οι οινοποιοί αποφεύγουν κάθε έκθεση του κρασιού στον αέρα (το οξυγόνο θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς «εχθρούς» του κρασιού). Σε αυτήν όμως την περίπτωση, η πολύ χαμηλού βαθμού οξείδωση, που υφίσταται με αργό ρυθμό και επιτρέπουν τα βαρέλια κρασιού, είναι ευεργετική για τη δομή και το χαρακτήρα των προς ωρίμαση κρασιών.

Το απαραίτητο κάψιμο ή κάπνισμα στο εσωτερικό τους, που αποτελεί κομμάτι της διαδικασίας κατασκευής των βαρελιών κρασιού, συνδυασμένο με τα ίδια τα συστατικά του ξύλου, δίνουν στο κρασί που παραμένει εκεί έντονα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά: οσμές βανίλιας, σοκολάτας, καφέ, ξηρών καρπών και βέβαια ξύλου και καπνού κ.ά.

Ευνόητο είναι πως το ξύλο από το οποίο είναι φτιαγμένο το βαρέλι κρασιού, το κάψιμό του και το μέγεθος των πόρων του διαμορφώνουν τόσο τα αποτελέσματα της ωρίμασης του κρασιού εντός του, όσο και τη διάρκειά της. Το ξύλο της δρυός (βελανιδιά) είναι το καλύτερο και το πιο ευρέως διαδεδομένο (η καστανιά, επίσης, ήταν σε χρήση παλαιότερα, ενώ η ακακία χρησιμοποιείται κάποιες φορές σε λευκά κρασιά). Για την ωρίμαση του κρασιού χρειάζεται, κατά βάση, ξύλο με μικρό μέγεθος πόρων (ανάλογα όμως και με το σκοπό της ωρίμασης και το επιθυμητό στυλ του κρασιού). Άλλοι δύο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την παλαίωση στο βαρέλι κρασιού είναι οι εξής:

Το μέγεθος του βαρελιού: όσο πιο μικρό είναι, τόσο μεγαλύτερη επιφάνεια ξύλου έρχεται σε επαφή με το κρασί, αυξάνοντας ανάλογα τα αποτελέσματα της ωρίμασης (το πλέον σύνηθες μέγεθος είναι σήμερα αυτό των 225Lt., που ονομάζεται barrique).

Η ηλικία του βαρελιού: ένα καινούριο βαρέλι έχει να προσδώσει πολύ περισσότερες αρωματικές και γευστικές ουσίες από ένα παλιό, οπότε τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη οινοποιία είναι συνήθως καινούρια ή 1-2 χρήσεων (το πολύ 5) και φυσικά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλο ποτό, εκτός κρασιού.

Το βαρέλι κρασιού, όταν είναι παλιό, χρησιμοποιείται σε κάποιες περιπτώσεις ως απλό δοχείο, που δεν προσδίδει κάτι από το ξύλο στο κρασί. Μπορεί μάλιστα εντός του να έχει σχηματιστεί ένα είδος σμάλτου, που δεν επιτρέπει καν στους πόρους του ξύλου να αφήσουν τον αέρα να περάσει αργά, ούτε βέβαια στο κρασί να εξατμιστεί.