Τράπεζα Χρόνου. Εδώ μπορείς να δώσεις τις υπηρεσίες σου σε κάποιον και αντί για χρήματα, να λάβεις κάτι που έχεις ανάγκη. Είσαι κομμωτής και κουρεύεις κάποιον, άλλος σου φτιάχνει τα υδραυλικά που έχεις ανάγκη, ο τρίτος κάνει μάθημα αγγλικών σε παιδιά και κάποιος άλλος σου κάνει σφράγισμα στα δόντια. Περιζήτητη είναι και η ανταλλαγή προϊόντων.

Η Τράπεζα Χρόνου είναι ένα δίκτυο αχρήματης ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών, που λειτουργεί με μονάδα συναλλαγής το χρόνο, προάγοντας την κοινωνική αλληλεγγύη και τη συνοχή των κατοίκων του Δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, μέσω της δημιουργίας δικτύου αλληλοϋποστήριξης.

Απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη του δικτύου και να αλληλοδιευκολύνονται στην καθημερινότητά τους χωρίς κόστος.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 432 ωφελούμενος, οι οποίοι χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι κάτοικοι της περιοχής, προσφέρουν και ανταλλάσσουν τεχνικές και χειρονακτικές εργασίες ή διάφορες υπηρεσίες» εξηγεί η κοινωνική λειτουργός του προγράμματος Ιωάννα Αγγέλου.

Σύμφωνα με την κ. Αγγέλου, περιζήτητες είναι οι οδοντιατρικές αλλά και οι νομικές υπηρεσίες, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση και για λογιστές καθώς αυτές τις μέρες υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις. Όπως εξηγεί, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει πρώτα να δημιουργήσουν ένα προφίλ στον ιστότοπο της Τράπεζας Χρόνου http://xronos.koinwnikesdomes.gr/

Η Τράπεζα Χρόνου λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου και υλοποιείται από την Μ.Κ.Ο Άρσις σε συνεργασία με τον Δήμο Παύλου Μελά.