Η «Ήλιος Μπαχαρικά» ιδρύθηκε από την οικογένεια Διαμαντοπούλου στον Πειραιά, το 1919, με τον Στυλιανό Διαμαντόπουλο να αποτελεί έναν εκ των πρώτων εμπόρων της πόλης που άρχισε να φέρνει είδη θυμιάματος και λουμίνια.

φυσικά-προϊόντα-ήλιος

Γεννημένος το 1891 στα Χρύσαφα της Σπάρτης, o Στυλιανός Διαμαντόπουλος ασχολήθηκε με διάφορες περιστασιακές δουλειές, μέχρι να καταπιαστεί σε ηλικία 28 χρονών με την εμπορία μπαχαρικών. Μπαίνοντας μάλιστα σε μια αγορά που έτρεχε ήδη, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του σχετικά γρήγορα, υιοθετώντας για την εποχή μεθόδους καινοτόμες γύρω από το πλασάρισμα των μπαχαρικών.

Το 1954 την επιχείρηση ανέλαβε ο γιος του Βασίλειος, o οποίος βρίσκεται ακόμη στο «τιμόνι» της εταιρείας, εδώ και έξι δεκαετίες. Ο πρώτος μεγάλος σταθμός στην ιστορία της επιχείρησης ήταν το 1960, όταν ο Βασίλειος Διαμαντόπουλος έφερε από τη Γερμανία μια μηχανή συσκευασίας για μπαχαρικά, αποκτώντας ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές της.

Στην περαιτέρω διεύρυνση των σημείων πώλησης στο εξωτερικό προσανατολίζεται η διοίκηση της επιχείρησης «Ηλιος», προκειμένου να διευρύνει περαιτέρω το δίκτυο πώλησης λιανικής, διατηρώντας σταθερά τον έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό που διατηρεί τα τελευταία 30 χρόνια. Στα 95 χρόνια παρουσίας στην εγχώρια αγορά, η βιομηχανία μπαχαρικών «Ήλιος» συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών του κλάδου, ενώ στο πέρασμα των χρόνων έχει μπει σχεδόν σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Έχοντας ήδη παρουσία στις διεθνείς αγορές, όπως η Αμερική, η Γερμανία, η Κύπρος, το Χονγκ Κονγκ, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει λάβει 23 διεθνείς διακρίσεις με πιο πρόσφατη αυτή στον θεσμό «The Global Award for Perfection Quality and Ideal Perfomance 2013» στο Βερολίνο από τον διεθνή Γαλλικό Οργανισμό «Otherways», αλλά και το «15ο βραβείο ποιότητας» στο Fumicino της Ρώμης. Η ιστορία της βιομηχανίας μπαχαρικών «Ήλιος» ξεκινά το 1919 επί της οδού Αθηνών-Πειραιώς 58, όταν ο Στυλιανός Διαμαντόπουλος ιδρύει, σε ηλικία 28 ετών, την εταιρεία. Ξεκινώντας από τη Σπάρτη πειραματίζεται και ασχολείται για κάποιο διάστημα με διάφορες περιστασιακές δουλειές για να καταλήξει στην εμπορία μπαχαρικών, που έμελλε να αποτελέσει σταθμό στην καριέρα του.

Τη δεκαετία του ’20 τα μπαχαρικά, όπως το πιπέρι, η κανέλα, το γαρύφαλλο και το μπαχάρι κατέγραφαν τις υψηλότερες πωλήσεις και ήταν από τα αγαπημένα μυρωδικά που συνόδευαν τα ελληνικά φαγητά και γλυκά. Στα πρώτα βήματα της επιχειρηματικής δραστηριότητας η εταιρεία ξεκίνησε να εισάγει τον μεγαλύτερο όγκο μπαχαρικών της από χώρες του εξωτερικού. Την περίοδο εκείνη, τα μπακάλικα και παντοπωλεία πουλούσαν χύμα τα προϊόντα και ο πελάτης αγόραζε την ποσότητα που χρειαζόταν. Η «Ήλιος» καινοτομώντας για την εποχή, ήταν η πρώτη που τοποθέτησε τα μπαχαρικά στο ράφι σε συγκεκριμένη συσκευασία εισάγοντας παράλληλα τη λογική της «καρτέλας». Η «καρτέλα» ήταν μια χαρτονένια διάσταση με κολλημένα μικρά λευκά φακελάκια, με διαφορετικά μπαχαρικά το καθένα. Η επιχείρηση αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, και το 1954 με τον αιφνίδιο θάνατο του ιδρυτή του αλλάζει η διοίκηση, με τον γιο του Βασίλη, να αναλαμβάνει καθήκοντα.

Η καινοτομία και η ανάγκη διαφοροποίησης στην αγορά είναι αναμφίβολα στοιχεία που υιοθετεί και ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο οποίος δίνει νέα ώθηση στην εταιρεία. Έχοντας αποφοιτήσει από την Εμπορική Σχολή η σχέση του με το επιχειρειν κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί. Πολύ σύντομα, ανατρέπει τα δεδομένα στην ελληνική βιομηχανία μπαχαρικών όταν με την πρώτη γερμανική μηχανή συσκευασίας το 1961, αντικαταστάθηκαν τα φακελάκια της καρτέλας με 24 ή 36 φάκελα ανά κουτί. Σε σύντομο χρονικό διάστημα φέρνει και δεύτερη μηχανή, ενώ στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’70 αρχίζει να συσκευάζει το προϊόν σε μπουκάλι τοποθετώντας το πλέον στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Ιδιόκτητο εργοστάσιο
Οι παλιές εγκαταστάσεις επεκτείνονται σταδιακά και το 1986 η οικογένεια Διαμαντόπουλου μετακομίζει στο ιδιόκτητο εργοστάσιο στα Καμίνια. Έκτοτε, υπό τη διοίκηση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου Βασίλειου Διαμαντόπουλου, της συζύγου του Βαρβάρας Διαμαντοπούλου (θέση αντιπροέδρου) καθώς και της κόρης τους Στυλιανής Διαμαντοπούλου, λανσάρει νέα προϊόντα, δίδοντας παράλληλα ιδιαίτερο βάρος στις εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν και το περίπου 8% των συνολικών της εσόδων. Αμερική, Γερμανία, Κύπρος, Χονγκ Κονγκ, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εμπιστεύονται τα μπαχαρικά «Ήλιος» για την ποιότητα και την πλούσια γεύση που προσφέρουν στο φαγητό. Διαθέτουν δε πρακτικές και πολυτελείς συσκευασίες τόσο για μεμονωμένους καταναλωτές όσο και για τη μαζική εστίαση καθιερώνοντας στη ελληνική αγορά την «επαγγελματική συσκευασία». Σημειώνεται πως εκτός των μπαχαρικών, για τα οποία είναι ευρέως γνωστή, η «Ήλιος» έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλα είδη, καθώς παρασκευάζει και εμπορεύεται τροφές πουλιών, είδη ζαχαροπλαστικής, θυμιάματα, αλλά και αφεψήματα.

 

φυσικά-προϊόντα-ήλιος

 

SUCCESS STORY

Η «Ηλιος Μπαχαρικά» ιδρύθηκε από την οικογένεια Διαμαντοπούλου στον Πειραιά, το 1919.
Στην αρχή της δεκαετίας του ’70 αρχίζει να συσκευάζει το προϊόν σε μπουκάλι, τοποθετώντάς το στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ.
Η εταιρεία έχει αποσπάσει 23 διεθνή βραβεία, ενώ είναι πιστοποιημένη με ISO 9001-2000.
Η επεξεργασία και συσκευασία γίνεται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις 1.500 m2, που διαθέτει στον Άγιο Ιωάννη, Ρέντη.
Με πλήρως οργανωμένο δίκτυο διανομής και τους 23 αντιπροσώπους, εξυπηρετεί το δίκτυο λιανικής σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.