Η νέα τάση εδώ και χρονιά στη διατροφή μας είναι “όσο πιο φυσικό τοσo πιο καλό”. Στο πνεύμα αυτό τα φυσικά κρασιά είναι η απάντηση στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση των φυσικών προϊόντων.

Κρασιά δηλαδή που φτιάχνονται χωρίς προσθήκη συντηρητικών η ζυμών με απλό τρόπο και “φυσικό” ενώ γίνεται με λιγότερη “παρέμβαση” από τεχνικές της λεγόμενης μοντέρνας οινοποίησης.

Φυσικά Κρασιά η νέα τάση στη ζήτηση των φυσικών προϊόντων

Τα τελευταία χρόνια όμως να πούμε στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο συχνά λόγος για τα «φυσικά κρασιά» και οι Έλληνες οινοποιοί δεν έχουν μείνει αμέτοχοι. Πρόκειται για μια εναλλακτική «απάντηση» στο μοντέλο που συνθέτουν η παραγωγική αμπελουργία και η μαζική οινοπαραγωγή, φιλοδοξώντας να εισάγει την έννοια του «φυσικού κρασιού», του μη παρεμβατικού, στο σύνολο της διαδικασίας της οινοπαραγωγής, όχι μόνο στην καλλιέργεια του εδάφους και στις καλλιεργητικές φροντίδες, αλλά και πέρα από αυτό, στην οινοποίηση, στην ωρίμαση, έως και στην εμφιάλωση του κρασιού.

Η «φιλοσοφία» των σημερινών οινοπαραγωγών «φυσικών κρασιών» εδράζεται στο ότι η άμπελος, το περιβάλλον της και η επίγεια και υπόγεια ζωή της, αποτελούν ένα ζωντανό σύνολο, όπως άλλωστε και το ίδιο το κρασί, το οποίο δεν είναι μόνο χημικές ενώσεις, αλλά μια «ζωντανή» ύλη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε χημική εισροή ή παρέμβαση σε όλα τα στάδια της οινοποίησης, με επιλεγμένες ζύμες και βακτήρια, με βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες, με άζωτο, με οξέα, με ταννίνες κ.λπ., καθώς και η χρήση θειώδους (SO2), όπου κυμαίνεται από ελάχιστη έως μηδενική σε κάποιες περιπτώσεις, αλλοιώνει τις λεπτές και πολύπλοκες ισορροπίες των συστατικών στοιχείων του κρασιού.

Με λίγα λογία σε κάθε περίπτωση, τα «φυσικά κρασιά» και ό,τι τα αφορά δεν αποτελούν «δόγμα». Είναι ιδανικό, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με την ιδέα της ονομασίας προέλευσης, δηλαδή του οικοσυστήματος, του οινοπεδίου, του αμπελοτοπίου (terroir) ή όπως αλλιώς θέλει να το πει κάποιος και στη θέληση-επιλογή κάποιων να σεβαστούν μέχρι κεραίας όλα τα φυσικά δεδομένα θεμελίωσης της ιδιαιτερότητάς του.

Μέσα από το χώρο του οίνου, δύο προσωπικότητες έχουν ασχοληθεί σε βάθος με τις μη παρεμβατικές μεθόδους οινοποίησης: ο Μαξ Λεγκλίζ (Max Léglise) και ιδιαίτερα ο Ζυλ Σοβέ (Jules Chauvet).  Άλλα και στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να γίνονται μεγάλα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και ορισμένοι Έλληνες οινοπαραγωγοί παράγουν ήδη «φυσικά κρασιά». Πρόκειται για οινοπαραγωγούς που εφαρμόζουν βιολογική ή βιοδυναμική αμπελουργία, ενώ τα κρασιά τους προέρχονται σε πολλές περιπτώσεις, από αυτόριζα, απρόσβλητα από φυλλοξήρα, γηραιά κλήματα, που σε συνδυασμό με την ελάχιστη οινολογική παρέμβαση προικίζονται με μοναδικό χαρακτήρα. Ενώ παράλληλα, έχουν αρχίσει να συμμετέχουν και  σε διάφορα ευρωπαϊκά σαλόνια «φυσικών κρασιών», με πολύ μεγάλη επιτυχία μάλιστα. Επίσης, γνωστοί Ευρωπαίοι οινογράφοι έχουν αναφερθεί και έχουν κάνει άκρως θετικά σχόλια επανειλημμένως σε αυτά, ενώ σχετικές κάβες και εστιατόρια τα προτείνουν στην γκάμα των κρασιών τους.

www.greekaffair.gr