Παρουσίαση του Βιβλίου “Χασμωδία” τα 36 ποιήματα, της Σοφίας Τσίπα.

SO_BLACK

Κάθε μικρή ζωή κλείνει μέσα της μυριάδες ιστορίες,

κάποιες αφήνουν μέλι πίσω, κάποιες αβαρίες.

Κύκλοι ολοστρόγγυλοι, ζωηροί, γενναίοι

κι άλλοι δεν έκλεισαν ποτέ, μισό φεγγάρι που στη θάλασσα επιπλέει…

Αυτοί οι μισοί αφήνουν τα σημάδια

τενεκεδάκια πεταμένα, χτυπημένα, άδεια.

Μισοφέγγαρα. Τίποτα δεν τα ολοκληρώνει.

Σαν ανθισμένη αμυγδαλιά χωρίς φλαβόνη.

(Απόσπασμα από το ποίημα «Κύκλοι»)

Οι εκδόσεις Momentum παρουσιάζουν την πρώτη ποιητική συλλογή της δημοσιογράφου Σοφίας Τσίπα: 36 ποιήματα, στη φόρμα του ομοιοκατάληκτου στίχου, για τις «χασμωδίες» της σύγχρονης ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της, από το πολιτικό και το κοινωνικό πεδίο έως το υπαρξιακό και το προσωπικό.

«Ο τίτλος Χασμωδία λειτουργεί μεταφορικά και δισυπόστατα. Διότι από τη μία, η ζωή η ίδια είναι χασμωδία αφού τα χάσματα, τα κενά που δημιουργούν όσα μοιραία ανακόπτουν την πορεία της, είναι αναπόφευκτα όσο κι αν αδυνατούμε να συμβιβαστούμε με αυτά… Από την άλλη, οι ζωές μας τα τελευταία χρόνια είναι χασμωδία εις το τετράγωνο. Σύγχυση, ασυνεννοησία πολιτική, κοινωνική, οικονομική. Η λέξη χασμωδία ωστόσο εμπεριέχει και το συνθετικό «ωδή». Το οποίο αν απομονώσουμε δηλώνει ρυθμό, τραγούδι, μελωδία… Βάζοντας όμως το «χάσμα» μπροστά ανακόπτουμε το ρυθμό, το τραγούδι, τη μελωδία. Όπως κι η ζωή, η οποία συχνάκις κάνει διακοπές και χάσματα. Ρίχνει ʻʻχιόνιαʼʼ στην οθόνη την ώρα του τραγουδιού μας…»

(Απόσπασμα από τον πρόλογο της συγγραφέως)

H Σοφία Τσίπα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών με καθηγητές τους: Μ. Πλωρίτη, Σ. Ευαγγελάτο, Ν. Βαγενά, Γ. Μπαμπινιώτη, Κ. Γεωργουσόπουλο, Γ. Μιχαηλίδη, Λ. Κονιόρδου, Λ. Τασοπούλου, Μ. Στεφανίδη και πολλούς άλλους. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του τμήματος Θεατρικών Σπουδών με τίτλο: «Παγκόσμιο θέατρο θεωρία και πράξη», με πτυχιακή εργασία στη σκηνοθεσία θεάτρου. Παρακολούθησε έναν κύκλο σπουδών σκηνοθεσίας κινηματογράφου στο New York college με καθηγητές τον Παντελή Βούλγαρη και άλλους. Εργάστηκε στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου ως βοηθός σκηνοθέτη και σύμβουλος δραματολογίου. Από το 2008 εργάζεται στην τηλεόραση του Σκάι ως δημοσιογράφος στο δελτίο ειδήσεων και σε ενημερωτικές εκπομπές. Παρουσίασε επί τρία χρόνια την ψυχαγωγική εκπομπή «Ο κόσμος Ανάποδα» στην τηλεόραση του Σκάι.