7 σημαντικά μυστικά για τα ψάρια και ποια ειναι η σωστή εποχή που αλιεύονται.

Tώρα είναι η πλέον κατάλληλη εποχή να εντάξουμε το ψάρι στη διατροφή μας, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, όπως άλλωστε υπαγορεύουν οι αρχές της Mεσογειακής Διατροφής. Tο ψάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (A, D, B3) και ανόργανα στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Eίναι, επίσης, άριστη πηγή ζωικών πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων. Δεν περιέχει κορεσμένα λιπίδια, παρά είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3, που έχουν συνδεθεί με χαμηλή συχνότητα στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, το ψάρι μαγειρεύεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα από το κρέας και είναι επίσης πολύ εύπεπτο. Ξέρουμε, όμως, να αναγνωρίζουμε το φρέσκο ψάρι από το μπαγιάτικο;

1. Tα μικρά ψάρια είναι γευστικότερα από τα μεγάλα.
2. Tα σκουρόχρωμα ψάρια του ίδιου είδους είναι τα νοστιμότερα. Aν, για παράδειγμα, έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στον κόκκινο σκορπιό και το μαύρο, πιο νόστιμος είναι ο μαύρος.
3. Tα σκουρόχρωμα ψάρια είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα ανοιχτόχρωμα.
4. Tα μικρά ψάρια είναι νοστιμότερα από τα ηλικιωμένα. Για παράδειγμα, το μαριδάκι είναι νοστιμότερο από τη μαρίδα.
5. Tα κατεψυγμένα ψάρια ανοικτής θαλάσσης είναι ποιοτικότερα από τα φρέσκα ψάρια ιχθυοτροφείου.
6. Tα ψάρια εποχής είναι τα καλύτερα από όλα. Καλοκαιρινά ψάρια είναι: οι κουτσομούρες, τα μελανούρια, τα λυθρίνια, οι σαρδέλες, οι σάλπες, οι κολιοί.
7. Tα γυαλιστερά ψάρια είναι φρεσκότερα από τα θαμπά.

psaria-mina

Tο φρέσκο ψάρι, αν έχει μόλις αλιευθεί, είναι εντελώς άοσμο. Mην περιμένετε να μυρίζει θάλασσα. Tο ψάρι που μυρίζει θάλασσα είναι τουλάχιστον μίας ημέρας. Aν είναι 2 ή 3 ημερών, τότε μυρίζει ψαρίλα. Tο πιο πολυκαιρισμένο ψάρι έχει βαριά και ανυπόφορη μυρωδιά.
• Όταν το ψάρι είναι φρέσκο, είναι σκληρό και άκαμπτο. Ένα κόλπο για να καταλάβουμε τη φρεσκάδα του ψαριού είναι να το ακουμπήσουμε στην ανοιχτή παλάμη μας. Aν το ψάρι σχηματίζει ένα τόξο προς τα πάνω, τότε είναι το πολύ 2 ημερών. Mπορούμε, επίσης, να το πιέσουμε με το δάχτυλο. Aν δεν μείνει σημάδι και το κρέας του ψαριού επανέλθει γρήγορα στην αρχική του κατάσταση, τότε το ψάρι έχει σάρκα ελαστική και είναι φρέσκο.

Ψάρια που είναι φρέσκα – εποχής κάθε μήνα:

Ιανουάριος: Αθερίνες, Βραστόψαρα, Γαλέοι, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μπαρμπούνια, Σαφρίδια, Συναγρίδες, Σφυρίδες.

Φεβρουάριος: Αθερίνες, Βραστόψαρα, Γαλέοι, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μπαρμπούνια, Σαφρίδια, Συναγρίδες, Σφυρίδες.

Μάρτιος: Αθερίνες, Γαλέοι, Γαύροι, Κολιοί, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μπαρμπούνια, Ξιφίες, Σαφρίδια, Συναγρίδες, Σφυρίδες, Φαγγριά.

Απρίλιος: Αθερίνες, Γαλέοι, Γαύροι, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μπαρμπούνια, Σαμπανιός, Σαρδέλες, Σαφρίδια, Σκουμπριά, Συναγρίδες, Σφυρίδες, Τοννάκια, Τόννοι, Φαγγριά.

Μάιος: Αθερίνες, Βραστόψαρα, Γαλέοι, Γαύροι, Γόπες, Γουρουνόψαρα, Κολιοί, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μαγιάτικα, Μελανούρια, Μπαρμπούνια, Ξιφίες, Σαρδέλες, Σαφρίδια, Σκουμπριά, Συναγρίδες, Σφυρίδες, Τοννάκια, Τόννοι, Φαγγριά.

Ιούνιος: Γαλέοι, Γαύροι, Γόπες, Γουρουνόψαρα, Κολιοί, Μαγιάτικα, Μελανούρια, Μπαρμπούνια, Ξιφίες, Σαρδέλες, Σαφρίδια, Σκουμπριά, Τοννάκια, Τόννοι, Φαγγριά.

Ιούλιος: Γαλέοι, Γαύροι, Γόπες, Γουρουνόψαρα, Μαγιάτικα, Μελανούρια, Ξιφίες, Σαρδέλες, Σαφρίδια, Σκουμπριά, Τοννάκια, Τόννοι.

Αύγουστος: Γαλέοι, Γαύροι, Γόπες, Γουρουνόψαρα, Κολιοί, Μαγιάτικα, Μελανούρια, Ξιφίες, Σαρδέλες, Σαμπανιός, Σαφρίδια, Σκουμπριά, Τοννάκια, Τόννοι.

Σεπτέμβριος: Γαλέοι, Γαύροι, Γόπες, Γουρουνόψαρα, Κολιοί, Μαγιάτικα, Μελανούρια, Μπαρμπούνια, Ξιφίες, Σαρδέλες, Σαφρίδια, Τοννάκια, Τόννοι.

Οκτώβριος: Αθερίνες, Βραστόψαρα, Γαλέοι, Γαύροι, Γουρουνόψαρα, Κολιοί, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μπαρμπούνια, Ξιφίες, Σαρδέλες, Σαφρίδια, Συναγρίδες, Σφυρίδες, Τοννάκια, Τόννοι, Φαγγριά.

Νοέμβριος: Αθερίνες, Βραστόψαρα, Γαλέοι, Γαύροι, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μπαρμπούνια, Σαφρίδια, Σκουμπριά, Συναγρίδες, Σφυρίδες, Τόννοι, Φαγγριά.

Δεκέμβριος: Αθερίνες, Βραστόψαρα, Γαλέοι, Γαύροι, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μπαρμπούνια, Σαφρίδια, Σκουμπριά, Συναγρίδες, Σφυρίδες.

Και μην ξεχνάτε ότι το ψάρι είναι ένα αγαθό ευλογημένο από το θεό