Αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας σε όσους φθάνουν στην Αυστραλία.

Aπό Ντόχα, Ντουμπάι και Άμπου Ντάμπι

Σε λίγες μέρες οι επιβάτες που φθάνουν στην Αυστραλία από τα αεροδρόμια της Ντόχα (Κατάρ), του Ντουμπάι και του Άμπου Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), θα υπόκεινται σε νέα έξτρα μέτρα ασφαλείας.

Ουσιαστικά, δηλαδή, τα μέτρα αυτά θα αφορούν επιβάτες των αεροπορικών εταιριών Qatar, Emirates και Etihad Airways.

Είναι οι εταιρίες που μεταφέρουν τους περισσότερους ομογενείς από και προς Ελλάδα και Κύπρο.

Ο υπουργός Επικοινωνιών Ντάρεν Τσέστερ, δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά πάρθηκαν «προληπτικά» για λόγους εθνικής ασφάλειας, αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη τρομοκρατική απειλή για την Αυστραλία.

Για την ώρα, πάντως, η Αυστραλία δεν θα απαγορεύει στις πτήσεις από Ντόχα, Ντουμπάι και Άμπου Ντάμπι να απαγορεύονται φορητοί υπολογιστές, τάμπλετ, κάμερες, και παιχνιδομηχανές μεγαλύτερες από ένα κινητό, όπως έχουν κάνει οι ΗΠΑ.

Ο κ. Τσέστερ είπε ότι ανάλογα μέτρα έχουν εφαρμοστεί στην Αυστραλία και στο παρελθόν.

Όπως τόνισε, στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, επιβάτες των εταιριών Qatar, Emirates και Etihad Airways θα ελέγχονται «στην τύχη». Θα γίνεται τεστ στους ίδιους και τις ηλεκτρονικές συσκευές για εκρηκτικές ύλες.

Ο Αυστραλός υπουργός κάλεσε τους ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες να απευθυνθούν στις αεροπορικές τους εταιρίες για περισσότερες λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, τέθηκε σε εφαρμογή νέα αμερικανική οδηγία, με στόχο τη συμπλήρωση ορισμένων κενών στην ασφάλεια των ξένων αεροδρομίων, μετά την υπογραφή σχετικού διατάγματος από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν πρόκειται για κάποια συγκεκριμένη απειλή» είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σχολιάζοντας την είδηση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιτρέπει μόνο κινητά τηλέφωνα και smartphones στις πτήσεις από οκτώ χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής που έχουν προορισμό τις ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι «απαγορευμένα» αντικείμενα είναι φορητοί υπολογιστές, τάμπλετ, κάμερες, και παιχνιδομηχανές μεγαλύτερες από ένα κινητό.

Μεταξύ των αεροδρομίων που περιλαμβάνονται στη νέα οδηγία είναι αυτό της Κωνσταντινούπολης, ενώ η πολιτική απαγόρευσης αφορά και πτήσεις προς τις ΗΠΑ από τα αεροδρόμια του Αμμάν, του

Καΐρου, της Τζέντα και του Ριάντ στη Σαουδική Αραβία, του Κουβέιτ, της Καζαμπλάνκα, της Ντόχα, του Ντουμπάι και του Άμπου Ντάμπι.

Οι αεροπορικές εταιρείες οφείλουν να συμμορφωθούν. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η απαγόρευση, που θα επηρεάσει κατά μέσο όρο 50 πτήσεις την ημέρα προς τις ΗΠΑ, δεν ισχύει για τα μέλη του πληρώματος.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

To Λονδίνο αποφάσισε με τη σειρά του, μετά την Ουάσιγκτον, να επιβάλλει περιορισμούς στη μεταφορά από τους επιβάτες ηλεκτρονικών συσκευών στην καμπίνα, στις απευθείας πτήσεις από την Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Σαουδική Αραβία με στόχο την ασφάλεια των επιβατών, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος Tύπου της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης αφορά τις πτήσεις 14 αεροπορικών εταιρειών κι ακολουθεί εκείνη των ΗΠΑ που επέβαλαν παρόμοιους περιορισμούς στους επιβάτες αεροσκαφών που προέρχονται από 10 αεροδρόμια χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική επικαλούμενες απειλές για την ασφάλεια που δεν διευκρίνισαν.

«Οι απευθείας πτήσεις προς τη Βρετανία από αυτούς τους προορισμούς (…) υπόκεινται σε αυτά τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Tύπου μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα και αναλογικά προκειμένου να επιτρέψουμε στους επιβάτες να ταξιδεύουν με ασφάλεια». Οι επιβάτες δεν θα μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους στην καμπίνα τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές ή τάμπλετ μήκους άνω των 16 εκατοστών, πλάτους 9,3 εκατοστών και πάχους άνω των 1,5 εκατοστών.

 

Πηγη