Η ιστορία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου έχει βαθιές ρίζες και ξεκινάει από τον προηγούμενο αιώνα. Ιδρύθηκε το 1916 και είναι ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς της χώρας. (το 1915 ψηφίστηκε ο Νόμος περί Συνεταιρισμών)

Στις 27 Οκτωβρίου 1916, 199 οι  Ζαγοριανοί ίδρυσαν το Συνεταιρισμό, με την επωνυμία «Συνεταιρισμός Πωλήσεων Γεωργικών Προϊόντων Ζαγοράς», καλλιεργώντας αρχικά πατάτες και φουντούκια.Η ανοδική πορεία όμως  αρχίζει στα μέσα της δεκαετίας του 1960 με την εξάπλωση στην περιοχή της ποικιλίας μήλων Στάρκιν Ντελίσιους που αποδείχτηκε ιδανική για τις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της Ζαγοράς, αποδίδοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και γεύσης. Η αρχή είχε γίνει και λίγο αργότερα την δεκαετία του ’80 ο Συνεταιρισμός σημειώνει εκρηκτική πορεία που φτάνει μέχρι και σήμερα καταφέρνοντας να συγκεντρώσει το 98% των παραγωγών.

Το 1985 ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς αλλάζει μορφή. Με την έγκριση του νέου καταστατικού αλλάζει επωνυμία και γίνεται ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ με την μορφή που έχει σήμερα, με διακριτικό σήμα και λογότυπο εταιρικής ταυτότητας.

Παράλληλα τα μήλα αποκτούν το διακριτικό σήμα «ΖΑΓΟΡΙΝ» / «ZAGORIN» με κατοχυρωμένο διεθνώς εμπορικό σήμα.

Επίσης συγκεντρώνονται διάφορα είδη αγροτικών προϊόντων της περιοχής όπως άλλες ποικιλίες μήλων (γκόλντεν, ρενέδες, φυρίκια), αχλάδια, ακτινίδια, κάστανα, ελιές, κεράσια κ.α. όλα εξαιρετικής ποιότητας.

Τα προϊόντα αποκτούν εταιρική ταυτότητα, σχεδιάζονται νέες συσκευασίες με το διακριτικό σήμα, τα μήλα φέρουν ειδικό αυτοκόλλητο του λογοτύπου και τα μεταφορικά μέσα κυκλοφορούν με τη νέα εταιρική ταυτότητα. Τα ΖΑΓΟΡΙΝ έχουν πλέον γεννηθεί.

O Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς σήμερα συγκεντρώνει, συντηρεί, συσκευάζει και διακινεί το 100% σχεδόν της παραγωγής των μήλων της περιοχής (10.000 – 15.000 τόνους ετησίως), καθώς και των υπόλοιπων προϊόντων που παράγονται, και είναι από τις σημαντικότερες οικονομικές μονάδες της Μαγνησίας.

Επίσης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είχε για  -αρχικά- 199 μέλη που  μετρούσε τώρα  έχουν γίνει 650,  δηλαδή το 98% των παραγωγών της Ζαγοράς, όπου  καλλιεργούν 12.000 στρέμματα και παράγουν 10.000 – 12.000 τόνους μήλων ετησίως. Τα συλλέγουν ένα-ένα και η διαλογή και η συσκευασία τους γίνονται στο πρότυπο εργοστάσιό τους. Τα συντηρούν στα ψυγεία τους και τα διακινούν οι ίδιοι. Είναι μια επιχείρηση που συνεχώς επενδύει σε υποδομές και τεχνογνωσία, υγιής και κερδοφόρος, ενώ το 2008 ξεχρέωσαν και το τελευταίο αναπτυξιακό δάνειο που είχαν πάρει. Ο τζίρος τους, ανάλογα με την παραγωγή, κυμαίνεται από 12.000.000 έως 15.000.000 ευρώ. Ο συνεταιρισμός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης για ολόκληρο το Πήλιο. Είναι ο κυριότερος «εργοδότης» της περιοχής, καθώς, εκτός από τα 44 άτομα μόνιμο προσωπικό, απασχολεί εκατοντάδες κατοίκους των γύρω χωριών κατά την περίοδο της συγκομιδής.
  •  Τέλος να πούμε ότι τα προϊόντα του συνεταιρισμού θα τα βρούμε στα περισσότερα μανάβικα και σούπερ μάρκετ της χώρας μας.