Το ακτινίδιο που παράγεται στον κάμπο της Πιερίας είναι γνωστό ως «φρούτο του Ολύμπου» και είναι προιόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) από το 2002. Διακρίνεται για τη γλυκόξινη γεύση του και την πλούσια θρεπτική του αξία.
Ο καρπός του ακτινιδίου διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο και είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
Στη χώρα μας, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το 1973 στον κάμπο της Πιερίας, όπου εγκλιματίσθηκε και προσαρμόστηκε αποκτώντας ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, για αυτό και αναφέρεται ως «φρούτο του Ολύμπου», ενώ έχει εγκριθεί ο λογότυπος «Olymp Kiwi ». Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στις αγορές του εξωτερικού. Η ετήσια παραγωγή του αντιπροσωπεύει το 60 % περίπου της συνολικής παραγωγής της χώρας μας!
Η Κίνα θεωρείται επικρατέστερη πατρίδα του ακτινιδίου, από τα αρχαία χρόνια. Το γνωστότερο είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα ονομάζεται ακτινίδιον το σινικό. Το φυτό ήταν αυτοφυές στην Κίνα και ταξίδεψε μετά το 19ο αιώνα στη Βρετανία και το 1906 στη Νέα Ζηλανδία. Η ονομασία του όμως κίουι (Kiwi) προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, το οποίο είναι εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας, όπου ζει αποκλειστικά. Την ονομασία αυτή την πήρε το ακτινίδιο από το φυτοκόμο Hayward Wright (1873-1959), ο οποίος πειραματίστηκε με τα φυτά και κατόρθωσε να δημιουργήσει την ποικιλία που είναι γνωστή σήμερα.
Το ακτινίδιο χρειάζεται περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό και υγρό καλοκαίρι για να ευδοκιμήσει. Το μικροκλίμα που δημιουργείται στην περιοχή από τις δύο οροσειρές, του Ολύμπου και των Πιερίων, αλλά και από τη θάλασσα που διαβρέχει 60 χιλιόμετρα ακτών της περιοχής, σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια του Πιερικού ουρανού και τα γόνιμα, καλά στραγγιζόμενα, με ουδέτερο ΡΗ εδάφη, εξασφαλίζουν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργειά του, αλλά και την ποιότητά του. Η συγκομιδή των ακτινιδίων γίνεται από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Οι καρποί συλλέγονται με το χέρι, τοποθετούνται σε πλαστικά κιβώτια και οδηγούνται στα διαλογητήρια-συσκευαστήρια όπου, αφού προψυχθούν, αποθηκεύονται στους ψυκτικούς θαλάμους. Στη συνέχεια μεταφέρονται είτε στις αγορές του εξωτερικού είτε στο εσωτερικό.
Εκτός από το φλοιό που αφαιρείται εύκολα, όλος ο υπόλοιπος καρπός είναι εδώδιμος.

Πηγη